Skocz do zawartości

In-Box USS Theodore Roosevelt CVN-71 2006 1/700 Trumpeter

marcinfire

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny już w wydaniu Trumpetera w skali 1/700 model lotniskowca z klasy NIMITZ. Pozwoliłem sobie na mały in-box'ik ponieważ takowy jeszcze się nie pojawił na forum.

W pudle z CVN-71 odnajdziemy niemal dokładnie to samo co w innych zestawach z modelami tej że klasy lotniskowcem, różnice głównie wynikają z drobnych detali związanych z zewnętrzną zabudową pokładu, a głównie wieży, radaru itp. Oczywiście różne są oznaczenia, oraz skład "skrzydeł" stacjonujących na danym lotniskowcu.

W zestawie otrzymujemy 12 ramek z częściami z szarego plastiku, 15 ramek z przeźroczystego plastiku z samolotami oraz śmigłowcem, jedną ramkę przeźroczystą z "przeszkleniem" wieży kontrolnej, dwa arkusiki kalek, plastikową podstawkę, jedną blaszkę "photo etched", kilka cm cienkiego druciku oraz ciekawą podstawę imitującą powierzchnię ocenu.

Teraz szczegółowiej...

Pudło:

th_DSCF5285.jpg

podstawa imitująca powierzchnię oceanu (zwał jak zwał):

th_DSCF5289.jpg

dwustronny kolorowy arkusz z pięcioma kolorowymi rzutami lotniskowca oraz kolorowymi rysunkami poszczególnych maszyn:

th_DSCF5292.jpg th_DSCF5293.jpg

Arkusz z decalem dla lotniskowca:

th_DSCF5297.jpg

oraz z oznaczeniami poszczególnych samolotów:

th_DSCF5298.jpg

dwie wypraski umożliwiające wykonanie pokładu w wersji zwykłej i... przeźroczystej (sprawa dyskusyjna):

th_DSCF5300.jpg

dwie wypraski z poziomem pod pokładem - hangarem również jedna przeźroczysta:

th_DSCF5315.jpg

trzy wypraski: burty, oraz płaska umożliwiająca budowę modelu do linii wodnej oraz druga z pełnym dnem:

th_DSCF5316.jpg

blaszka oraz podstawka:

th_DSCF5319.jpg

wypraski z "obsadą lotniczą" lotniskowca:

th_DSCF5331.jpg th_DSCF5335.jpg th_DSCF5323.jpg th_DSCF5327.jpg th_DSCF5329.jpg th_DSCF5338.jpg

wypraska z przeszkleniem wierzy:

th_DSCF5340.jpg

wypraski z detalami lotniskowca:

th_DSCF5303.jpg th_DSCF5306.jpg th_DSCF5308.jpg th_DSCF5311.jpg th_DSCF5312.jpg

instrukcja (jakość jak jakość... światło figla spłatało):

th_DSCF5341.jpg th_DSCF5342.jpg th_DSCF5343.jpg th_DSCF5344.jpg th_DSCF5345.jpg th_DSCF5346.jpg th_DSCF5347.jpg th_DSCF5348.jpg th_DSCF5349.jpg th_DSCF5350.jpg th_DSCF5351.jpg th_DSCF5352.jpg th_DSCF5353.jpg th_DSCF5354.jpg th_DSCF5355.jpg th_DSCF5356.jpg th_DSCF5357.jpg th_DSCF5358.jpg th_DSCF5359.jpg th_DSCF5360.jpg

Podsumowując, model dosyć ciekawy, jest możliwość wykonania poziomu hangarowego pod pokładem, "ruchomych" wind itp. Blaszka na kolana nie rzuca i jak komuś jest to mało (dla mnie mało ) jest kilka firm na rynku proponujących całkiem pokaźny zestaw detali dla modeli lotniskowców klasy Nimitz w 1/700.

Kolejna dyskusyjna sprawa to "przejrzyste" elementy, mam na myśli sam pokład oraz poziom hangarowy... dla mnie osobiście zbędne, podobnie podchodzę do imitacji wody, którą generalnie trzeba by solidnie "podtuszować" żeby wyglądała choć troszkę jak... woda.

Lepsza sprawa to arkusz z decalem z oznaczeniami poszczególnych "latadełek", całkiem niezłe i wyraźne.

Nieźle wykonane modeliki samolotów, jak na skalę 1/700 są extra.

Inaczej sprawa ma się z realiami, a dokładnie obsadą lotniczą, w szczególności właśnie w roku 2006, co proponuje producent samego modelu. W zestawie znajdujemy:

F-14D Tomcat z VF-31 i VF-213, EA-6B Prowler, E-2C HAWKEYE, S3B Viking oraz smigłowiec SH-60F i... co dalej?? ano nic, widać chyba "małe kalkulacje" w kierunku klienta, a szkoda... nie wspomnę już o samej ilości maszyn możliwych do ustawienia na pokład, bo o ile Tomcatów mamy 16 (i tak mało) to pozostałych maszyn mamy po 4 i dwie sztuki... zapomniano kompletnie o FA-18C Hornet, które w sile dwóch skrzydeł równolegle stacjonowały z Tomcatami od samego początku służby CVN-71. Zapomniano też o drugim typie śmigłowca, a mianowicie HH-60H, brakuje dosyć ciekawej maszyny czyli C-2A Greyhound.

Na zakończenie dodam, iż rok 2006 dla CVN-71 to tura bojowa z 2005 na 2006 PERSIAN GULF, gdzie F14D było w sile dwóch skrzydeł z 23 maszynami, FA-18C dwa skrzydła z 23 maszynami, EA-6B cztery maszyny, E-2C cztery maszyny, SH-60F cztery maszyny, HH-60H trzy, S-3B osiem maszyn oraz C-2A dwie maszyny.

fajny i szczegółowy in-box wzbogacony o sporo informacji

instrukcja (jakość jak jakość... światło figla spłatało):

skądś to znam, najczęściej robię jedną sesję z mnóstwem zdjęć różnych modeli i dodatków a potem to obrabiam i wstawiam na forum, w trakcie tego obrabiania okazuje się, że coś niewyraźne, że coś zapomniałem wrzucić na serwer (np. hmm... a gdzie zdjęcie kalki?!) itp. jest przy tym trochę zabawy dlatego duże za to, że i Tobie chciało się pobawić i dostarczyć informacji innym modelarzom, ot taka mała dygresja

a co do Trumpka, marzy mi się taki w 350-ce tylko w ogóle go nie widzę w sklepach, Kuzniecow jeszcze czasami się trafia, Nimitza nie widziałem już wieki całe, zresztą teraz gdyby się pojawił pewnie kosztowałby majątek

Jędrek

a co do Trumpka, marzy mi się taki w 350-ce tylko w ogóle go nie widzę w sklepach, Kuzniecow jeszcze czasami się trafia, Nimitza nie widziałem już wieki całe, zresztą teraz gdyby się pojawił pewnie kosztowałby majątek Confused

Widzę, że myśli nasze zmierzają w tym samym kierunku hehehe, też marzy mi się Nimitz w 1/350... jednak jak sobie przypomnę jaki wielki jest Big E z tamki hehehe, ale pewne że i one zawitają ponownie do mojej stajni (miałem już CVN-65, tylko życie zmusiło do odsprzedania)... co do Kuzniecowa... też chodzi po głowie.

Cena Nimitza i Enterprise idzie niemal równo, można trafić między 430 a 520, zależy wszystko od sklepu itd., Kuzniecowa nie śledziłem, ale chyba zacznę hehehe

jednak marzenia i tak zmierzają w jednym kierunku... ORP Piorun w zacnej skali, mój pierwszy poważniejszy i większy model pływadełka z MM, zrobiony do końca... to były czasy ehhh

Fajny model i in-box, jak na 1/700 to prawdziwy olbrzym. Super będzie wyglądał po zrobieniu.

Co do Nimitza w 350-tce to jeszcze niedawno był w IBG w cenie tej samej co Kuzniecow, ale dziś widzę już nie ma. Ludzie korzystają ze starych cen, bo pewnie po takich już nigdy nie będzie. 5 stów za taki kawał plastiku to w sumie nie było aż tak dużo. Jakieś dwa tygodnie temu widziałem go w sklepie modelarskim w Katowicach, ale nie wiem w jakiej był cenie.

Kuzniecova w 1/700 znalazłem gdzieś w jakiejś zniżce na necie, ale w 1/350 nie dość że wielki, to wiele kosztuje... u nas w sklepach już dawno popłynął.

Jak na razie decyzje podjęte i być może zawezmę się za CVN-71, nie wiem tylko kiedy ściągnę blaszki do niego, z takimi dodatkami będzie cukierek, do tego te zgrabniutkie samolociki... niestety trzeba będzie pozyskać jeszcze C-2A oraz FA-18C, no może jeszcze HH-60H, jak się okazuje... trampek wszystkie tłucze. Zaś w konfiguracji z ostatniej tury bojowej Tomcatów na CVN-71 w/w skład jest nieodzowny, z resztą... z każdej tury bojowej... ehhh te kalkulacje... nie mogli dać choć po cztery hornety?? powieliło by się

Kuzniecova w 1/700 znalazłem gdzieś w jakiejś zniżce na necie, ale w 1/350 nie dość że wielki, to wiele kosztuje... u nas w sklepach już dawno popłynął.

jeszcze wczoraj widziałem w warszawskiej Pelcie... nie jestem na 100% pewien ale chyba kosztował 550,00 - dużo, ale i tak mniej niż gdyby teraz ściągać z Chin

Jędrek

ciekawe maleństwo... powodzenia z detalami

No wierci mnie żeby go zacząć, kosztował mnie... małą wymianę bezgotówkową hehehe jednak z blaszkami już nie będzie tak łatwo, fundusze kruche... latadeł rarytasów mam caaałą szafę, muszę chyba coś zarzucić na forum