Tomek Napisano 8 Stycznia 2007 Share Napisano 8 Stycznia 2007 W relacji tej chciałbym zaprezentować Wam Jeepa SASu, zwanego przez Italeri "Commando Carem" (nr. kat 320). Będzie on towarzyszył zestawowi figurek Dragona, nad którym obecnie pracuję. In-box modelu możecie zobaczyć tutaj: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=9855 O jego jakości napiszę tyle, że jest to typowy standard Italerki - sporo śladów po wypychaczach i śladów podziału formy do zlikwidowania. Zestaw nie składa się ze zbyt dużej ilości części, więc skleja się go dosyć szybko. Jak zwykle robię pojazd prosto z pudełka, a w tej chwili prezentuje się on tak: Malowanie zacząłem od kół i zrobiłem je Humbrolem 155, ale farba ta była już bardzo stara i zważyła mi się. Dlatego reszta pojazdu pomalowana jest Pactrą A30 Olive Drab FS34087. Wg przeliczników niby obydwie farby odpowiadają sobie, ale w rzeczywistości różnią się trochę odcieniami. Mimo wszystko nie będę już przemalowywał kół, bo boję się, że przy okazji zaciapię opony. Poza tym będą one brudzone, więc i tak kolor się zmieni. Jako, że model posiada imitację silnika, to pomyślałem sobie, że przedstawię taką oto scenkę: A teraz, jak często w moich relacjach, mam do Was prośbę. Czy macie może jakieś zdjęcia Jeepa w wersji, którą robię, bo niestety zbyt dużo ich w Internecie nie znalazłem. Głównie posiłkuję się tymi: http://ourworld.compuserve.com/homepages/jeep_man/sasjeep.htm http://maquettegarden.free.fr/Vehicules/Jeep%20SAS%20Europe/index.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 12 Stycznia 2007 Share Napisano 12 Stycznia 2007 To przemaluj jeszcze koła,bo widać różnicę.A tak apropo to humbrol juz nie produkuje H 155.Uważam że to był najlepszy odcień Oliv Draba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2007 Przecież już napisałem, że nie będę przemalowywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 22 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2007 Niestety nie mam zbyt dużo czasu na modelowanie, więc na razie Jeep jeszcze jest w rozsypce. Obecnie zaś dłubię sobie przy silniku. A teraz mam tradycyjną dawkę pytań do Was. 1. Czy mogę dla urozmaicenia kolorystycznego pomalować kierownicę na czarno? Bo widziałem ją w takim kolorze fotkach odrestaurowanych Jeepów, ale nie wiem, czy w czasie wojny też takie były. 2. Jaki kolor mają mieć siedzenia? 3. Na jaki kolor zrobić mam tobołki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 22 Stycznia 2007 Share Napisano 22 Stycznia 2007 siedzenia zrobil bym na brazowo, a tobolki na rozne kolory od zielonego przez brazowy, khaki itd do jakiegos koloru pustynnego.... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 22 Stycznia 2007 Share Napisano 22 Stycznia 2007 Oczewiście że kierownice możesz zrobić na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 23 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2007 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 26 Stycznia 2007 Share Napisano 26 Stycznia 2007 Kurcze fajny - interesujące przebarwienia na klapie silnika. Czyżby suchy pędzel? A nie masz problemów z klejeniem modelu po pomalowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 28 Stycznia 2007 Share Napisano 28 Stycznia 2007 ja robie tak samo, nie raz gdzies tam sie klej wyleje ale maskuje to poprzez przybrudzenie albo rdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 29 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2007 interesujące przebarwienia na klapie silnika To akurat podkład prześwituje - muszę położyć jeszcze jedną warstwę farby. A nie masz problemów z klejeniem modelu po pomalowaniu? Nie mam, ponieważ staram się nie malować w miejscach gdzie będzie klej, a jak już mi się gdzieś przypadkiem pomaluje, to przed klejeniem farbę usuwam. Znacznie większe problemy miałbym z pomalowaniem modelu, gdybym go najpierw cały skleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 29 Stycznia 2007 Share Napisano 29 Stycznia 2007 To akurat podkład prześwituje - muszę położyć jeszcze jedną warstwę farby. To zostaw tak jak jest Wygląda świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 4 Lutego 2007 Share Napisano 4 Lutego 2007 może to ci pomoże http://fotogalerie.pl/galeria/pawel7354 model od takiego jednego z olesna,pozdro paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 5 Lutego 2007 Autor Share Napisano 5 Lutego 2007 Wygląda świetnie. Na zdjęciu może to i dobrze wygląda, ale w rzeczywistości to już nie. Dzięki za linka Gizmo, ale Jeepa Pawła Leszczyńskiego, to już od dawna z PWMu znam i jest to najlepszy model Jeepa jaki widziałem. A tu można popodziwiać figurki SASu, Pawła: http://modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=28655 Żeby moje w połowie tak fajnie wyszły, to bym się cieszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 6 Lutego 2007 Share Napisano 6 Lutego 2007 byłem u niego i je widziałem świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langlay Napisano 16 Lutego 2007 Share Napisano 16 Lutego 2007 Witam. Jestem tu nowy ale mam nadzieje ze moge Ci jakos pomoc. Sam robilem tego Jeep-a tylko ze połączylem go z figurkami Tamiyi ( dwoch zandarmow i motocykl na dioramie) , a przy robieniu Jeep-a posluzylem sie ta strona: http://www.souvenirsas.fr.st/ Ponizej na tej stronie masz tabele i w ostatniej kolunie jest dzial SAS Jeeps, mam nadzieje ze jeszcze nie jest za pozno na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 17 Lutego 2007 Autor Share Napisano 17 Lutego 2007 Witaj na forum langlay. Tą stronę już kiedyś widziałem, ale dzięki za pomoc. Zdjęć SAS Jeepów trochę już mam, ale najbardziej to teraz potrzebuję wolnego czasu i umiejętności (bo zachciało mi się co nieco usprawnić pod maską), żeby mój model skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Września 2007 Share Napisano 3 Września 2007 Jeep'y SAS nie doczekały się niestety wielu zdjęć gdyż ich kariera często była dosyć krótka. Ich służba stanowi bardzo efektowny epizod drugiej wojny światowej. Niesamowicie przysłużyły się SAS podczas rajdów jakie były specjalnością tejże jednostki. Często polegały one na tym, że oddział taki wjeżdżał na pełnym gazie do miasteczka lub garnizonu, robił tyle szkód ile tylko zdołał po czym szybko się ewakuował. Podczas takich akcji Jeep'y były niejednokrotnie niszczone lub poważnie uszkadzane i nadawały się tylko na złom. Cieszę się, że zabrałeś się za model tego pojazdu i sądzę, że z figurkami będzie stanowił świetny element kolekcji. Sam chciałbym sobie coś takiego w przyszłości zbudować. Będę się przyglądał postępom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 4 Września 2007 Share Napisano 4 Września 2007 Mi sie podoba, ciekawe jaki będzie efekt końcowy Ps: kiedy napiszesz coś nowego o figurkach (Klilk)? bo na razie cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 6 Września 2007 Autor Share Napisano 6 Września 2007 Dziękuję Wam za zainteresowanie. kiedy napiszesz coś nowego o figurkach (Klilk)? bo na razie cisza.Gdy już będę miał co pokazać, to oczywiście napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Nareszcie zabrałem się na powrót do dłubania przy Jeepie. Niniejszym przedstawiam Wam postępy jakie ostatnio uczyniłem: Wykorzystując aluminiową tackę od ciasta, poprawiłem mocowanie KMu kierowcy (na razie złożone na sucho do zdjęć), bo to co zaproponowało Italeri niezbyt odpowiadało rzeczywistości. Oczywiście jak zwykle wszelkie uwagi będą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Zwraca uwagę świetnie położona farba, bez żadnych smug po pędzlu. A malujesz Pactrami, tak? Ja, aby osiągnąć taki poziom musiałem się przesiąść na Vallejo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Bardzo dobry model i bardzo dobra cena czekam na dalsze fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 20 Września 2007 Autor Share Napisano 20 Września 2007 Dzięki za opinie. Tak pędzluję głównie Pactrami. Chociaż np. Vickersy to Humbrolowy Gun Metal do polerowania. A co do Vallejo to bym je chętnie wypróbował, ale w mojej mieścinie to takich rzeczy kupić niestety nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 To zamawiaj z neta tylko są problemy z dopasowaniem farb wszystkie przeliczniki pactry na valleyo są po angielsku i nie wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Dzięki za opinie. Tak pędzluję głównie Pactrami. Chociaż np. Vickersy to Humbrolowy Gun Metal do polerowania. A co do Vallejo to bym je chętnie wypróbował, ale w mojej mieścinie to takich rzeczy kupić niestety nie można. Tylko uważaj humblrol może sie łuszczyć po pomalowaniu tak jak mi ostatnio przy Jeep SAS Tamiyi . Pozdrawiam I.Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi