LordDisneyland Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Nie mam pojęcia, czy to się komuś przyda... ale może tak. Oto lista nadal zdolnych do lotu B-17 - wszystkie samoloty to B-17G. Podane w kolejności: nazwa własna, numer seryjny, miejsce stacjonowania... USA: 1. "Aluminium Overcast" , 44-85740, EAA Aviation Foundation, Oshkosh, Wisconsin 2."B17 Flying Fortress", 44-83785, Evergreen Aviation Educational Institute 3."Yankee Lady", 44-85829, YankeeAirForce Museum, Ypsilanti, Michigan 4."Sentimental Journey", 44-83514, CAF Arizona Wing, Mesa, Arizona 5."Nine o' Nine", 44-83575, Collings Foundation, Stowe, Massachusets 6."Chuckie", 44-8543, Vintage Flying Museum,Forth Worth, Texas 7."Fuddy Duddy", 44-83563, National Warplane Museum, Elmira, New York 8."Thunderbird", 44-85718, One Star Flight Museum, Galveston, Texas 9. "Memphis Belle", 44-83546, American Airpower Museum, Staten Island, NewYork 10."Texas Raiders", 44-83872, CAF Gulf Coast Wing, Houston, Texas 11."Miss Angela", 44-85778, Palm Springs Air Museum, Palm Springs, California Europa: 1."Pink Lady", 44-8846, Association Forteresse Toujours Volante, Paris-Orly, Francja 2."Sally B.", 44-85784, B17 Preservation Ltd., Duxford Airfield, Wlk.Brytania - samolot latał w Polsce podczas obchodów Rocznicy Powstania Warszawskiego. Dodatkowo samolot "Boeing Bee",42-29782, zdolny do lotów, ale już uziemiony, znajduje się w Museum Of Flight, Seattle, stan Waszyngton, USA. To tyle- lista jest w miarę aktualna, wg. moich informacji to stan na początek tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Września 2008 Share Napisano 22 Września 2008 Hej! Chyba mam troche swiezsze info na temat Memphis Belle. Jesli "miejsce stacjonowania" to aktualne miejsce pobytu, to teraz Slicznotka znajduje sie w National Museum of the U.S. Air Force w Dayton w stanie Ohio, gdzie poddana jest rekonstrukcji. Prace rozpoczeto w pierwszej polowie Pazdziernika 2005. Z zalozenia renowacja Slicznotki zakonczy sie 7 lub 8 lat od daty rozpoczecia prac - a wiec w 2012 lub 2013. Prace wykonywane sa bardzo skrupulatnie, tak by byla zdolna do lotu, choc z gory wiadomo, ze nie bedzie latana... Ponizej wstawiam zdjecia artykulu, ktory ukazal sie w Styczniowym numerze magazynu Fly Past (sorry, ze zdjecia takie niewyrazne): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 22 Września 2008 Share Napisano 22 Września 2008 Widziałem Liberty Belle, Pink Lady i Sally B na żywo. Sally B ma kłopoty z silnikiem i nie lata(ła), nie jestem pewien, ale chyba chcą ją uziemić :( Liberty belle 11564 East 7th Street Tulsa, OK 74128 USA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 22 Września 2008 Share Napisano 22 Września 2008 Widziałem Liberty Belle, Pink Lady i Sally B na żywo. Sally B ma kłopoty z silnikiem i nie lata(ła), nie jestem pewien, ale chyba chcą ją uziemić :( Liberty belle 11564 East 7th Street Tulsa, OK 74128 USA Znaczy się z kiedy jest to info? Bo ostatnio w Warszawie prezentowała sie zacnie, ale zawsze te 2 lata już minęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 22 Września 2008 Share Napisano 22 Września 2008 Widziałem Liberty Belle, Pink Lady i Sally B na żywo. Sally B ma kłopoty z silnikiem i nie lata(ła), nie jestem pewien, ale chyba chcą ją uziemić :( Liberty belle 11564 East 7th Street Tulsa, OK 74128 USA Znaczy się z kiedy jest to info? Bo ostatnio w Warszawie prezentowała sie zacnie, ale zawsze te 2 lata już minęły. Z 12 lipca tego roku. Ale mówię, że nie jestem tego do końca pewien. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzianin Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Heh... szkoda , że nie ocalała np. która z B- 17 E ... albo np. B- 17 D . A które z tych B- 17 G sš składakami z kilku innych ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi