Skocz do zawartości

A6M5 Zero Hasegawa 1:48

Radziu83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w kolejnym warsztacie, tym razem przyszła pora na Japończyka. Czasu ostatnio mniej więc tempo może być kiepskie. Coś mnie naszło nawet na dodanie kilku kabelków

Niewiele udało mi się dziś zrobić ale coś tam pokażę na dobry (oby) początek.

pudełko:

p1040250v.jpg

silnik:

p1040212j.jpg

p1040233is.jpg

kokpit:

p1040231i.jpg

p1040242ga.jpg

p1040247v.jpg

Trochę zabawy z drucikami było, a ostatecznie i tak prawie nic z tego nie będzie widać

Zastanawiam się nad tym czy malować lub suchopędzlować dosyć ładnie odlane zegary czy jednak zgodnie z instrukcją nakleić kalkomanie, co radzicie?

Ha, ha, no to mamy upolowanego kabelkowca, już nie będzie pudełek...

Po cichu liczyłem na inny temat, ale jednak jakoś tam się trzymasz Pacyfiku, co też jest dobre, bo daje szansę na fajną kolekcję tematyczną.

Przy aktualnym podejściu do detalowania uważaj z brudzeniem, żeby nie oszpecić. Co do tablicy, to rozważ proszę metodę dla zachowania konsekwencji w detalu - np nawierć zegary, zeszlifuj potem tablicę do "cienkości", zegary z kalki podklej na płytce od spodu, a szybki zrób z celofanu. Nie będzie wiele więcej pracy niż z suchopędzlowaniem, które bardzo często kończy się efektem brudnej i nieczytelnej tablicy.

No i widzę, że zainwestowałeś w polepszenie fotek, które u mnie są problemem. Albo publicznie albo na pw pochwal mi się danymi lampek i żarówek, kupię sobie takie same i może będę miał w końcu ładne zdjęcia...

Pozdrawiam - Mikołaj

Spokojnie Mikołaj, z tymi kabelkami to raczej taki żarcik . Nie sądzę żebym wprowadzał to na stałe do moich warsztatów bo mało mnie jarają dodatki których nie widać (lub prawie nie widać). Może jedynie silnik z tego co zrobiłem wart był poświęconego czasu. Co do tematyki to miałem już w rękach 109-tkę ale jednak zmieniłem na to. Jeśli chodzi o zegary to wydaje mi się że jednak podjąłem już decyzję (suchopędzlowanie) a pytam głównie z ciekawości żeby się dowiedzieć jakie są preferencje wśród forumowiczów. Pozdrawiam

to rób tak te dodatki, żeby było widać - wtedy jarają - nie tylko Ciebie..

Może kiedyś... Na razie to bardziej mnie jara takie malowanie, jakie serwuje nam w galeriach Twój przedmówca I ogólnie to właśnie na malowaniu na razie najbardziej skupiam swoją uwagę

... Na razie to bardziej mnie jara takie malowanie, jakie serwuje nam w galeriach Twój przedmówca

Troche przesadziłes ,ucze sie dopiero ,ale dzieki miłe to było

A jak planujesz malowanie tzn, bedzie poobdzierany ? jaka techniką?

Kokpit otwarty ? jesli tak to samo suchopedzlowanie na desce to słabo tak jak stwierdził Mikołaj

Troche przesadziłes ,ucze sie dopiero ,ale dzieki miłe to było

A jak planujesz malowanie tzn, bedzie poobdzierany ? jaka techniką?

Kokpit otwarty ? jesli tak to samo suchopedzlowanie na desce to słabo tak jak stwierdził Mikołaj

Będzie poobdzierany trochę ale boje się żeby nie przesadzić. Muszę trochę fotek poprzeglądać i coś wybrać. Jeśli chodzi o technikę obdarć to raczej srebrny podkład zrobię i drapanie.

Kabina chyba zamknięta będzie więc może suchy wystarczy, zobaczę jeszcze jak wyjdzie.

Kabina chyba zamknięta będzie więc może suchy wystarczy, zobaczę jeszcze jak wyjdzie.

Szkoda zamykać, szczególnie jeżeli dorabiałeś kabelki. Zrób otwartą. Albo jej nie przyklejaj. Wtedy zawsze będzie możliwość zerknięcia do środka. Zresztą ja sam też tak robię.

Mam w tej chwili rozgrzebany ten sam model, i co ciekawe jestem na tym samym etapie co Ty. Będę miał z czym porównać swoje postępy.

Ja przy tablicy skorzystałem z "zooma", ale jeśli miałbym wybierać kalka czy pędzel to poszedł bym w to pierwsze

Oj, widzę że szalejesz. Ale to bardzo dobrze. Trochę szału nie zaszkodzi Dobrze, że coś się dzieje. Szkoda trochę, że nie u mnie, tzn. nie na taką skalę

Taaa, szaleję ale widzę że u Ciebie też coś jakby drgnęło, a skala ta sama ;P

Szkoda zamykać, szczególnie jeżeli dorabiałeś kabelki. Zrób otwartą. Albo jej nie przyklejaj. Wtedy zawsze będzie możliwość zerknięcia do środka. Zresztą ja sam też tak robię.

Się zobaczy jak wyjdzie kokpit i jak będzie oszklenie pasować, wtedy ocenimy. Osobiście nie jestem zwolennikiem pootwieranych samolotów bo zaburza to linię ale oczywiście nie jest to reguła i wielu modelom wychodzi to na dobre.

Dzisiaj tyle:

p1050253j.jpg

p1050266l.jpg

p1050286nx.jpg

p1050276v.jpg

Mam w tej chwili rozgrzebany ten sam model, i co ciekawe jestem na tym samym etapie co Ty. Będę miał z czym porównać swoje postępy.

Ja przy tablicy skorzystałem z "zooma", ale jeśli miałbym wybierać kalka czy pędzel to poszedł bym w to pierwsze

No to wrzuciłbyś fotki jak z tym zoomem się prezentuje, ja też chętnie bym sobie porównał :P

Kokpit skończony:

p1060292v.jpg

p1060334q.jpg

Kokpicik niczego sobie

Dzięki , też myślę że ujdzie ;) Teraz trzeba go ładnie zapakować.

p1090352zl.jpg

Na przejściu skrzydło-kadłub powstają spore szpary więc przyda się rozpórka.

p1090359h.jpg

p1090363t.jpg

p1090371.jpg

Próbowałem też zrobić obdarcia farby ale niestety z efektu nie jestem zadowolony, o ile śmigło jest dla mnie do zaakceptowania tak osłonę silnika czeka kąpiel w wamodzie

p1090341.jpg

p1090355a.jpg

p1090358.jpg

Próbowałem też zrobić obdarcia farby ale niestety z efektu nie jestem zadowolony, o ile śmigło jest dla mnie do zaakceptowania tak osłonę silnika czeka kąpiel w wamodzie

I co Ty chciałeś od tej osłony...Według mnie wersja nr.1 była lepsza.

I co Ty chciałeś od tej osłony...Według mnie wersja nr.1 była lepsza.

Z wersji 2 można jeszcze spokojnie zrobić coś na wzór 1 ale nie jestem przekonany ani do jednej ani do drugiej, muszę jeszcze jakiś fajnych fotek poszukać, ciągle to nie jest to... Tymczasem wezmę się za resztę to może coś przyjdzie do głowy ;)

Fakt pierwsza była lepsza choc w/g mnie też nie trafione ,zamiast malowac odpryski zrób na lakier do włosów albo sól , będzie realniej przy najmniej ja bym tak spróbował

Ja ich nie maluję Robert tylko drapie do srebrnego podkładu

Napisz coś więcej o tej technice, jak możesz oczywiście.

Jasne że mogę Zmieniłem w sumie tyle że po tym co było w drugiej wersji "przekulałem" taśmę klejącą. Tam gdzie były rysy wcześniej zrobione skalpelem i wykałaczką taśma ładnie zerwała farbę.