elefantes Napisano 5 Grudnia 2014 Share Napisano 5 Grudnia 2014 Rozpoczynam nowy warsztat modelu Italeri - Volvo F12. Będzie to tym razem bardzo szybka relacja, bowiem chciałbym wrócić jednak do moich rozpoczętych wcześniej projektów, a w założeniu i tak ma powstać model "prosto z pudła" w dość skromnej kolorystyce. Tradycyjnie już sklejanie rozpocząłem od kabiny. Kolorystyka light grey 147 z palety Humbrola, dodatki czarny 33, wnętrze 67 i 103. Spasowanie elementów jak na razie bardzo dobre, świetne rozwiązanie jeśli chodzi o kokpit, który wejdzie potem od spodu bez problemów, a szybki tez można wkleić po pomalowaniu. Szkoda, że producent zamiast kalek dał naklejki, nie można ich niestety uformować, więc ja wykorzystam tylko kilka, a z większości zrezygnuję. Na wszystko nałożyłem trzy warstwy farbki, sidolux, kalki na drzwi (z jakiegoś innego zestawu od AMT) i druga warstwa sidoluxu. Napis VOLVO malowałem odręcznie, natomiast Turbo6 to jest naklejka. Jutro wrzucam zdjęcia kokpitu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 To jest moj ulubiony model Volvo, bede ogladal temat z uwaga, bo jak zwykle u Ciebie bedzie na co popatrzec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 6 Grudnia 2014 Share Napisano 6 Grudnia 2014 Volvo ciekawie się zapowiada tym bardziej że według mnie to jedna z ładniejszych ciężarówek klasycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Podzielam wasze zdanie koledzy. Taki klasyk musi dołączyć do mojej kolekcji, nie ma innego wyjścia... A tymczasem kolorystyka wnętrza wykonana w barwach wg własnego pomysłu. Ułatwiłem sobie jednak troszkę pracę i zamiast odręcznie pomalować zegary, to w ich miejsce przykleiłem naklejkę. Fotele mam już gotowe, ale zapomniałem zrobić zdjęcia. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2014 Prace trwają. Silnik przygotowany do brudzenia, tu na zdjęciach jeszcze w połysku od sidoluxu, ale to się zmieni:) Malowanie 'ala brąz (jakaś stara farbka Revella, którą przypadkowo znalazłem, a nadawała się jeszcze do użytku), zbiorniki Humbrol 147, skrzynia 191, reszta 33. Kalki wg mojego pomysłu. Ciąg dalszy prac przy kabinie: Przymiarka całości. Kokpit znakomicie dopasowany, wklejenie szybek zostawiam na później. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 8 Grudnia 2014 Share Napisano 8 Grudnia 2014 Wysmienicie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 9 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2014 Silnik w pierwszej fazie postarzenia: Brudzenie wstępne wykonałem farbkami plakatowymi firmy "Astra". Do tego dołożyłem jeszcze delikatną przecierkę suchymi pędzlami i wtarłem odrobinę humbrolowskiego proszku do łederingu:) Całość zmatowiona clearem Revella nr 2. Na razie przymiarka na sucho: cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 A czemu ten szew na deklu zbiornika zostawiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 9 Grudnia 2014 Share Napisano 9 Grudnia 2014 Czy na kabinie są widoczne smugi , czy mi się zdaje ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2014 Oczywiście, że są smugi, ale na tym etapie prac kiedy na warstwie farby jest jedynie sidolux, to tak to właśnie wygląda. Potem będę to jeszcze matowił i utwardzał, więc większość smug zniknie... A co do zbiornika paliwa, no to szew odzwierciedla właśnie moje typowo hobbistyczne podejście do tematu Tymczasem poskładałem ramę do kupy i szykuję się do malowania. Pozostałe elementy dokleję później, bo inaczej nie dostanę się pędzelkiem we wszystkie zakamarki. Zapomniałem jeszcze dodać, że model dosyć solidnie obciążam, ładując plastelinę w każdą wolną przestrzeń. Także mamy ją w zbiornikach, tylnym moście i nawet w kołach, które w tym przypadku są plastikowe. Malowanie: opony 33H, felgi 147H. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Czarny Humbrola nr 33 bardzo ładnie kryje, tak więc na ramę wystarczyły dwie warstwy. Podkład pod klosze lamp to silver 191, kalki pochodzą z innego zestawu, natomiast napisy "volvo" to nalepki, o których wspominałem w poprzednich postach. Poniżej przymiarka "na sucho": ...i na deser to czego za bardzo nie lubię, czyli fotka z użyciem lampy błyskowej: cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Na ramie znalazły się dwie dodatkowe warstwy bezbarwnego lakieru matowego nr 2 firmy Revell i tym samym przedstawiam ostatnie zdjęcia przed brudzeniem. Na felgi naniosłem już trochę brudu, koła na razie założyłem "na sucho" do przymiarki (podobnie wydech), wykonałem też klosze lamp tylnych pomalowane tym razem przezroczystymi farbkami akrylowymi od Pactry, natomiast resztę, min przednie błotniki dokleję dopiero po osadzeniu kabiny. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Podwozie odstawione do utwardzenia na 24 godziny, tak więc przyszedł czas na wykończenie kokpitu. Miałem tego nie robić, ale w końcu zdecydowałem się na dodanie do wnętrza kilku bibelotów. Klucze pochodzą ze starego zestawu Revella, czapeczka z daszkiem z Italeri, natomiast szmata jest mojego autorstwa wykonana z chusteczki higienicznej. Pudełko i jakiś bliżej nie określony przedmiot to akcesoria wojskowe w skali 1:35. Dodałem też tego michelina, którego mamy w zestawie, choć do końca nie wiem czy to był dobry pomysł. Brudzenie miksturą z plakatówek firmy Astra plus przecierka suchymi pędzelkami. Myślę, że tak to już zostawię, więc kokpit wędruje do kabiny już na stałe. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Piekna robota, ale jeden szczegol pominales czego sie spodziewalem - przednie lampy wygladalyby lepiej jakbys je rozwiercil i wstawil z tylu te z akcesoriow Italeri, nadaloby to glebi i realizmu, a tak to beda psuly efekt calej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Propozycja ciekawa, może przy jakimś innym modelu tak zrobię... Tymczasem podwozie zostało poddane obróbce przy użyciu suchych pędzli, głównie proszki Humbrola. Na czarnym nie mam za wiele możliwości (czytaj: nie mam pomysłu jak to inaczej zrobić), ale efekt mimo tego i tak jest zadawalajacy. ...i tak to wygląda z lampą błyskową: cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2014 Model właściwie skończony, ale mega problem pojawił się przy osadzaniu kabiny. Początkowo skręcała ona w prawo względem podwozia, skróciłem więc jeden siłownik. Kabina się wyprostowała, ale niestety opadała z jednej strony w dół. Zabawa z drugim siłownikiem była jeszcze bardziej konkretna i dopiero gdzieś po 2,5 godzinach udało mi się go przerobić tak, by kabina była prosto względem podłoża. Jedyne co, to dorobiłem z chusteczki higienicznej dodatkowy kołnierz, żeby nie było żadnej szpary z tyłu kabiny. Brudzenie farbkami plakatowymi Astra plus przecierki proszkami Humbrola. Dwie warstwy (a miejscami trzy) matowego lakieru bezbarwnego nr 2 Revella łącznie dały efekt taki jak na zdjęciach poniżej. Dziękuję za uwagę i zapraszam za jakiś czas do galerii. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 kolejny model i kolejny z kopalni...masz jakiegoś czyściocha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 kolejny model i kolejny z kopalni...masz jakiegoś czyściocha? To ja jeszcze uzupełnię pytaniem. Czemu robisz model na matowo? Ja w rzeczywistości nie spotkałem jeszcze matowej ciężarówki. Nawet jak jest bardzo brudna, ale przebija trochę lakieru to widać, że ten lakier jest błyszczący. Czy to Twój model był niedawno na konkursie w Katowicach? Też mi się rzuciło w oczy, że był nienaturalnie matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2014 Rok temu byłem w Katowicach z MAN-em, którego wykonałem jako "czysty":) ale rzeczywiście od jakiegoś czasu wykonuję modele na matowo i bawię się w brudzenie. Z czego to wynika? Nie wiem, może dlatego, że maluję pędzelkami i maskuje w ten sposób wszelkie pozostałości smug, które są o wiele bardziej widoczne w przypadku lakieru błyszczącego. W tym roku w Katowicach rzeczywiście byłem i wystawiałem Volvo FH16 i Iveco TurboStar, a do Bytomia planuje zabrać tego skończonego F12 i będącego na ukończeniu Peta 352 od AMT: viewtopic.php?f=88&t=40979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 MAN bardzo fajny. Ładnie dobrana kolorystyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 A co tu można powiedzieć ? To nie moja bajka, moje są czyste (tzn kabiny) bo podwozie zawsze lekko przykurzam. Ale jeśli takie było założenie to ode mnie cała 10. A MAN --- malina. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi