fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 To może ja zacznę od relacji z budowy modelu oczywiście czerwonego, bo jak by inaczej, co prawda zaczęło się to 30 września zeszłego roku, ale wtedy nie było tego wspaniałego forum i teraz trzeba to szybko nadrobić. Pozwolicie, że nie będę zmieniać tekstów z tego, co było zrobione do tej pory. Jako że na razie nigdzie nie wyjeżdżam zabrałem się do pracy nad następnym modelem samochodu operacyjnego w polskim malowaniu. Jest to Suzuki Samuraj wyprodukowany przez firmę Fujimi w skali 1:24, oryginał jest w JRG Jaworzno a tak wygląda model i oryginał: A to koła z modelu trzeba się chyba będzie pozbyć tego pięknego niklu, bo w oryginale są inne felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 Fajnie Ci to idzie Fojer , a co do felg to faktycznie chromu musisz się pozbyć. Zyczę powodzonka w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Prace nad modelem pomału idą do przodu, ale że to firma Fujimi to jest dużo pracy nad częściami, bo wypraski są bardzo niedorobione lub mają ubytki. A oto zdjęcia z tego, co dzisiaj zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Jak do tej pory usuwałem elementy, których niema w oryginale i ogólnie ją obrabiałem jak będę mieć dobry aparat to pokażę to na zdjęciach. Jest już nowy aparat więc zdjęcia będą coraz lepsze myślę A oto zdjęcia tego co pisałem wyżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Wnętrze modelu na razie poskładane prawie na sucho żeby zobaczyć jak będzie wyglądać i co trzeba poprawić. W przyszłym tygodniu jadę do Jaworzna porobić dokładne zdjęcia oryginału i wtedy zacznę robić wnętrze z wszystkimi dodatkami, jakie ma oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 A tak wygląda w trakcie pracy dorobiłem tył, co prawda jest w pierwszej fazie budowy, więc nie wygląda jeszcze zbyt atrakcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Tak jak obiecywałem po wczorajszej wycieczce do JRG Jaworzno mam 150 zdjęć nie tylko Suzuki, ale całego sprzętu tej jednostki a to zdjęcia szczegółów Suzuki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Tył prawie skończony zostało tylko wyszpachlować, wyciąć okna i dorobić szczegóły, których nie było a są w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 W czasie, kiedy schnie szpachlówka na karoserii zabrałem się za wnętrze pojazdu na zdjęciach widać jak dorobiłem półkę w konsoli, na której będzie radiostacja jak w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Półeczka prawie skończona do tego jeszcze uchwyt wyciąłem wszystko dopracować i deska będzie gotowa do malowania. Półeczka jest zrobiona z karty rabatowej, ale można też z innych różnych kart, np. telefonicznych, bankowych itp. karty są różnych grubości. Na dzisiaj wystarczy bo mi się strony już mieszają później dalej............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 To jedziemy dalej: Prace idą do przodu z wnętrza usunąłem dzwignie zmiany biegów i hamulca ręcznego oraz zapięcia do pasów po to, aby zrobić wykładzinę jak w oryginale myślę, że jest podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Skończyłem także wycieraczki gumowe Uzupełniłem tył siedzeń przednich bo jakoś mi nie pasowało tak jak było w zestawie Fotele zostały skończone i uzupełnione w pokrowce wróciły z powrotem wcześniej wycięte drążki i uchwyty na pasy. Na podstawie zdjęć oryginału wyszło, że na dachu są dwa pasy, których wcześniej nie widziałem i trzeba było je teraz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Deska rozdzielcza wstępnie pomalowana teraz szlifowanie i ponowne malowanie na gotowo. Układ wydechowy został na końcu ucięty, bo w oryginale nie ma takich zakrętów i zrobiona została dziurka w środku rury. Zrobiłem szablony do wycinania okien w tyle i bokach szoferki, więc czeka mnie zabawa ciekawe jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 (edytowane) Po obejrzeniu modelu Tornada i jego produkcji od podstaw zastanawiałem się czy w ogóle dalej coś robić, ale zaczęło mnie korcić, co wyjdzie jak przyłożę te szablony i zacznę wycinać okienka w tyle modelu na zdjęciach widać pierwszy etap po wycięciu. Na następnych zdjęciach okienka są już z grubsza obrobione i widać, że szpachlę, którą używam można wsadzić sobie wiecie gdzie, więc czeka mnie zakup nowej i ponowne szpachlowanie dachu i paru jeszcze rzeczy. Edytowane 9 Stycznia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Boczne okienka poprawione jeszcze je trzeba obrobić, bo w oryginale szyby są na, zewnątrz ponieważ są uchylne, więc trzeba trochę zaokrąglić i zrobić uszczelki gumowe oraz poprzeczkę, którą widać na zdjęciach oryginału. Jak widzicie na zdjęciach szpachla z Wamodu prawie całkowicie ze szła albo się pokruszyła więc czeka mnie szpachlowanie od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Prace idą dalej dzisiaj prawie skończyłem boczne okienka, czyli zaokrągliłem krawędzie w kleiłem drucik jako uszczelki gumowe na razie to wszystko z oknami. Pomalowałem też dzisiaj podwozie, ramę i zawieszenie, więc środek będzie zaraz prawie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Tak jak pisałem wcześniej z nadwoziem modelu mam na razie przerwę aż nie kupię porządnej szpachlówki, więc wziąłem się za dół modelu to, co było wcześniej pomalowane jest już złożone a tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Na swoje miejsce trafiła też rura wydechowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Oczywiście nie mogło zabraknąć kółeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Pierwsza przymiarka całości a wierzcie mi nie było łatwo dołu wsadzić do nadwozia. To narazie koniec relacji jak tylko wrócą mi chęci do dalszej budowy to zaraz zamieszcze następne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fojer1 Napisano 9 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2006 Witam Zapomniałem jeszcze o paru fotkach, jakie miałem na kompie a przedstawiają model wstępnie wyszpachlowany i pomalowany podkładem. Wreszcie znalazłem dobrą szpachlę a co więcej samochodową do tworzyw sztucznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Stycznia 2006 Share Napisano 10 Stycznia 2006 Bardzo ładny modelik będzie, ale chyba bez szpachli się nie obędzie jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 10 Stycznia 2006 Share Napisano 10 Stycznia 2006 W tym temacie malo mam do powiedzenia wiec pozostane tylko widzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Wygląda bardzo ładnie. Gratuluję samozaparcia w budowie, mnie by się nie chciało. Czekam na ciąg dalszy i efekt końcowy Twoich zmagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Mam pytanie: z czego zrobiłeś dach na pierwszym etapie przeróbek - to białe i żółte coś? Jak rozumiem aby uzyskać półokrągły kształt po prostu to opiłowałeś? Mam jeszcze pytanie natury bardziej ogólnej, o to skąd bierzesz koguty do modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi