Skocz do zawartości

KINGTIGER 1:35 TAMIYA

nibur92

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 172
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam,

podmalowałem trochę, starałem się mniej więcej położyć podobne kamo jak na "008", plamy nie mają idealnie ostrych krawędzi bo malowałem bez maskowania/obklejania (a mogłem obkleić było by łatwiej ) jutro kalki.

105e6a314620485bm.jpg

ee6e0dba6f9a0850m.jpg

64048391d383f439m.jpg

wsiąkł mi gdzieś wydech, zobaczyłem jego brak dopiero na zdjęciach

4eba7b348168303dm.jpg

Kamo jest dobre. Cos mi świta w pamięci, że chyba te numery były zielone i patrząc na plamy kamo to by się zgadzało. Mógłby mi ktoś powiedzieć kiedy ten wóz został zniszczony i gdzie?

chyba te numery były zielone

Mi wyglądają na żółte zielonymi obwódkami.

Mógłby mi ktoś powiedzieć kiedy ten wóz został zniszczony i gdzie?

Porzucony na drodze między Stavelot i Trois Ponts 25-tego grudnia.

Tu jest trochę:http://www.ss501panzer.com/Tanks_of_SS501.htm

Według mojej wiedzy to te numery powinne być żółte z białymi obwódkami

Proponuję zajrzeć do monografii Trojcy "Konigsteiger",gdzie wyrażnie na str.438 sąrozrysowane graficznie zarówno numery,ich kolory oraz miejsca ich umieszczenia;kolory były przypisane do kompanii;żółte były używane ale przez 2-gą kompanię,niebieskie przez 3-ią,natomiast czarne przez 1-szą,aczkolwiek bywały sporadycznie odstępstwa jak np.204,213,czy 334 który wg świadków był czerwony("Tigers in Ardennes");

Dzięki chłopaki za pomoc

ale wciąż nie wiem jakie kolory miały cyfry, na tych zdjęciach moim okiem dostrzegam ŻÓŁTE wypełnienie i białe lub jakieś jasne obramówki ewentualnie ich brak!

Znalazłem kilka przykładowych fotek "modelu 008". Co prawda nie można się sugerować modelem ale według mnie mają poprawne/najbardziej zbliżone do oryginału kolory numerów.

d73ba7bf727f27fem.jpg8a9c0ab47090f4cfm.jpgb46714e40e93c7a5m.jpg

PoZdro

Możliwe.

Dokumenty nnie kłamią.

ale wciąż nie wiem jakie kolory miały cyfry

Nie bardzo rozumiem,napisałem to co jest w dokumentacji żródłowej,autorzy na tym zjedli zęby i jeszcze wątpliwości.To może daj takie jak Tobie bardziej pasują i będzie ok.

Dla mnie kolego Adamie to też rybka ale jeżeli twierdzisz iż to są numery czarno lub czerwono białe to coś nie tak gdyż w porównaniu z brązową łatą kamo powinne być ciemniejsze od niego o jest odwrotnie .

Ja kończę swoje uwagi na ten temat .

Pozdrawiam Mirek .