donalyah00 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam, Chciałbym przedstawić in-box o.p. I-19 w wersji AFV Club, ale trochę inny niż zwykle. Mam nadzieję, ze forma będzie odpowiednia dla działu. Tradycyjny in-box można znaleźć tu. Korzystając z tego, że Red w swoim wątku warsztatowym przedstawił b.ciekawe zbliżenia modelu I-27 Aoshimy, postanowiłem pokazać model AFV Club w podobnych ujęciach pozwalając na porównanie obu produktów. Przejdźmy zatem do fotek. Tutaj AFV znacznie lepiej odwzorował wklęsłe klapy aparatów torpedowych: Kadłub: Detale: Stery ładniejsze są w Aoshimie. Za to E14Y z przezroczystgo plastiku jest lepszy w AFV. Na deser dołączona do zestawu blacha: Podsumowując - model wydaje mi się ciut lepszy od Aoshimy ale różnice są małe. W wypadku AFV i budowy modelu z pełnym kadłubem trochę uwagi będzie wymagać odtworzenie wypukłych spawów w miejscu łączenia połówek kadłuba. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Fajny model. E14Y wygląda naprawdę przyzwoicie. No i tradycyjnie pytanie czy jest szansa, że w najbliższym czasie trafi na warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Podsumowując - model wydaje mi się ciut lepszy od Aoshimy ale różnice są małe. i na Dalekim Wschodzie z tego co widziałem jakiś czas temu dwa razy tańszy dzięki za fotki, wieczorem wytargam swoje pudło z Aoshimą i poprzyglądam się im uważniej Jędrek ps. tu podobna uwaga jak przy Mogami czy nie warto by uzupełnić in-boxa do pełnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam Dzięki za in-boxa. Można wreszcie zobaczyć ten wyrób AFV w detalach i "z bliska". Moja opinia pokrywa sie z wnioskiem "donalyah00" że różnice pomiędzy modelem AFV i Aoshimy są niewielkie i tkwią w drobnych różnicach detali . Z tego co na szybko wyłapałem to : ożebrowanie powierzchni sterów tylnich , dziobowe aparaty torpedowe , rampa katapulty , kiosk , deski pokładu w okolicach działa. Mam model I-27 ale kadłuby są takie same jak I-19 i porównanie zrobiłem na podstawie posiadanej I-27 Aoshimy i przedstawinego tutaj I-19 AFV . Jednak największą zaletą modelu AFV w porównaniu do Aoshimy jest jego cena i załączona od razu do modelu pokaźna blaszka z elementami fototrawionymi za które w przypadku Aoshimy trzeba zapłacić więcej niż za model który jest i tak drogi - 155zł ( przypomnę że dwie blaszki stanowiące komplet do I-19/27 Aoshimy kosztują 250zł ) Tak więc oczkuję na nasz krajowy ( sklepowy ) debiut tego modelu . Jest on w moich planach zakupu , tak jak następne nowości tej firmy I-58 i u-boot VIID . Czekam też na wypowiedź Jędrka odnośnie "wieczornego" porównania obu modeli. pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Czekam też na zapowiadaną wypowiedź Jędrka odnośnie porównania obu modeli. najfajniej to byłoby mieć oba w łapkach a do tego jakś dobrą dokumentację przed sobą, porównałem sobie zdjęcia z modelem Aoshima i wnioski są te same co Wasze, drobne różnice z czego najbardziej widoczną jest jednak okolica wspomnianych wyrzutni torped a poza tym raczej drobnostki np. śruby różnią się kształtem łopat, ale które są prawidłowe? trzeba by sięgnąć do zdjęć gdybym miał już teraz komuś pomóc w wyborze to AFV jednak zdecydowanie daje więcej za mniejszą cenę i myślę, że w przyszłym roku skuszę się także na prezentowany w tym wątku model (może przy budowie da się wykorzystać najlepsze cechy obu) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam ponownie Wracając do tematu jakości wykonania omawianych tu modeli AFV i Aoshimy to proponuję zobaczyc fotki I-58 Pit Roada w 1/350. Szczególnie zobaczcie fotkę zbliżenia na kiosk . Doskonale widać , że to co daje AFV i Aoshima ma dużo lepsze parametry jakości i finezji wykonania niz to co widać na tych zdjęciach. I-58 AFV jest robiony tak samo jak prezentowany w tym in-boxie I-19 i jego jakość już teraz można przyjąć że będzie lepsza od Pit Roada. Link do fotek : http://www.1999.co.jp/eng/10100398 Gdzie można "złapać" wiarygodne materiały do I-19 czy innych podwodnych japońców ? pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Gdzie można "złapać" wiarygodne materiały do I-19 czy innych podwodnych japońców ? Nie wiem czy to wiarygodne (nie przejrzałem jeszcze dokładnie), ale przejrzyj publikację wyd. Conway Maritime Press pt. "Submarines of the Imperial Japanese Navy. 1904-1945" autorstwa duetu Dorr Carpenter i Norman Polmar. Jest tam sporo informacji zarówno o samych okrętach jak i ich taktyce i działaniach w poszczególnych latach wojny, a także uzbrojeniu torpedowym, tenderach i jeszcze trochę innych. Trochę informacji (choć raczej o encyklopedycznym charakterze) znajduje się też w "All the World's Fighting Ships 1922-1946" tego samego wydawnictwa. Informacje o takim samym charakterze (znaczy encyklopedyczne) znaleźć można także w "Warships of the Imperial Japanese Navy 1869 - 1945" wyd. Naval Institute Press. Jeszcze jest jedna ciekawa publikacja, poświęcona jednak tylko okrętom typu I-400, a mianowicie "I-400 - Japan's Secret Aircraft-Carrying Strike Submarine" wyd. Hikoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 21 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2009 No i tradycyjnie pytanie czy jest szansa, że w najbliższym czasie trafi na warsztat? Oj, nieprędko. Zabawa przy Livermore zaczyna powoli skutkować coraz częstszym spoglądaniem na pudełka przyozdobione banderą z wschodzącym słońcem. W wypadku I-19 poczekam jeszcze, może ktoś wypuści jakieś dodatkowe blachy. drobne różnice z czego najbardziej widoczną jest jednak okolica wspomnianych wyrzutni torped Dla mnie to miejsce jest najtrudniejszym do poprawy w modelu Aoshimy. Wg. dokumentacji wyloty wyrzutni torpedowych powinny wyglądać tak jak w modelu AFV. Nie wiem czy to wiarygodne (nie przejrzałem jeszcze dokładnie), ale przejrzyj publikację wyd. Conway Maritime Press pt. "Submarines of the Imperial Japanese Navy. 1904-1945" autorstwa duetu Dorr Carpenter i Norman Polmar. Wiarygodne, ale już dosyć wiekowe. W sumie to jedyna niejapońskojęzyczna publikacja o japońskich ponorkach... A'propos dokumentacji. Warto zapolować na: http://www.hlj.com/product/GAKPW-17 http://www.hlj.com/product/GAK03890 http://www.hlj.com/product/KJSWS19 http://www.hlj.com/product/KJSWS20 http://www.hlj.com/product/DIA95061 oraz z nowości: http://www.hlj.com/product/MDAKS-34 Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Witam Dobre określenie - Warto zapolować na: ..... Tylko tak można zdobyć te pozycje . Po linkach można podejrzeć że materiał fotograficzny w tych pozycjach jest dobrej jakości . Tylko mały problem z tekstem "krzaczkowym" . Ale mimo to pozycje warte "upolowania" Będę próbował. Pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2009 Tylko na Gakkeny trzeba polować - najlepiej na ebayu. Są regularnie wystawiane przez sprzedawców z Japonii. Pozostałe rzeczy można zakupić w HLJ. Jeżeli coś jest oznaczone jako 'Out of Stock' - zazwyczaj po złożeniu zamówienia jest dostępne. Gakkeny oprócz zdjęć modeli (bardzo drobiazgowo wykonanych) zawierają sporo zdjęć dobrej jakości, które nigdzie indziej nie są dostępne oraz plany. Albumy wydawnictwa Diamond zawierają najładniej zreprodukowane i wydrukowane zdjęcia (wszystkie całostronicowe) jakie przyszło mi do tej pory oglądać. Tekstu nie ma w nich praktycznie wcale. Nazwy wszystkich jednostek są również w jęz. angielskim. Naśladując recenzje w amazonie - dla fanów IJN rzecz obowiązkowa. (np. w albumie o Yamato i Musashi, znane zdjęcie rufowej części Yamato w trakcie wyposażania jest powiększone do formatu A2! - podzielone na 4 strony A4) Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 Witam Kontynuacją tego wątku są wydane następne modele japońskich okrętów podwodnych w skali 1/350 ( I-58 wersja wczesna i wersja póżna) oraz dodatki do prezentowanego tu I-19. Na początek będące w sprzedaży dodatki do I-19 (cena ok 10$) Zapewne uradują posiadaczy I-19 lub I-27 Aoshimy gdzie dodatkowe skąpe zresztą blaszki są b.drogie a te AFV można zaadaptować do tych modeli. Dalsze fotki to dwie wersje I-58 (ceny tak jak I-19 tzn. ok. 18$) Informacje cenowe na podstawie LuckyModel.com Jak widać rośnie flota podwodniaków AFV w skali 1/350. Do tego trzeba dodać nowe u-booty (VIID i VIIC/41 - fotka tego drugiego poniżej ) co jeszcze bardziej wzbogaca asortyment przyzwoicie wykonanych modeli okrętów podwodnych . Pozdrawiam wszystkich - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Witam ponownie Przedstawiam najnowszy nabytek ( dzisiaj dostałem przesyłkę z LuckyModel ) - bogate w detale uzupełnienie do modelu I-19 w skali 1/350 firmy AFV . Zapowiedż jego wydania była już sygnalizowana trochę wcześniej ale teraz mogę przedstawić go z natury . Komplecik zapakowany w folię na usztywnionym podkładzie i dodatkowo każdy element ma swój "pokrowiec" foliowy co dokładnie zabezpiecza je przed wzajemnym uszkodzeniem . W skład zestawu wchodzą : - duża blaszka z elementami fototrawionymi - drewniany pokład główny i podłoga do kiosku okrętu - kolorowa instrukcja montażu Poniżej fotki (a raczej skany) omawianego zestawu. Blaszka Drewniane pokłady Instrukcja Jak już pisałem wcześniej myślę , że zestaw będzie częściowo pasował lub raczej będzie do częściowego wykorzystania w innych modelach podwodniaków japońskich jak I-27 lub I-58 . Cena zestawu jest b.atrakcyjna i jest kilkakrotnie niższa od "ubogich" w stosunku do niego zestawów Aoshimy. Ciekawe czy zestaw pojawi się w naszych sklepach ? Pozdrawiam wszystkich - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 3 Marca 2010 Autor Share Napisano 3 Marca 2010 Zestaw do I-19 już do mnie płynie, właśnie z LuckyModel. Towarzyszy zaś mu u-boot VIIA HobbyBossa - oj dzieje się na rynku. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 U mnie odwrotnie - mam dodatkowe zestawy do modelu a czekam na I-19 AFV który jest już w drodze. Jak dojdzie będę miał możliwość porównania z natury z I-27 Aoshimy ( I-27 ma takie same "wytłoczki" co w I-19 tyle że jest z miniaturowym op. typu A na pokładzie zamiast wodnosamolotu). Mam też I-58 AFV we wczesnej wersji z wodnosamolotem ale nęci mnie bardzo późna wersja I-58 z Kaitenami - mam nadzieję że będzie do kupienia w kraju bo jeśli nie to trzeba go będzie ściągać samemu. Pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Jak ktoś ma I-19, I-27 i zestaw waloryzacyjny - niech napisze w jakim stopniu do się go przystosować do I-27. Z wodnosamolotem mam I-400, a I-27 z miniaturowym okrętem bardzo mnie nęci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Jak dostanę I-19 AFV to porównam z posiadanym I-27 Aoshimy i napiszę jak to ma się wzajemnie do siebie . Myślę że różnice między tymi samymi typami okrętów obu firm będą do akceptacji aby spokojnie wykorzystać dodatkowy zestaw AFV do modelu Aoshimy. Zresztą z takim zamiarem kupiłem dwa takie zestawy AFV aby jeden był do I-19 AFV a drugi do I-27 Aoshimy. W najgorszym razie wykorzystam blaszkę z relingami i z dużą ilością innej "drobnicy" jeśli pokład będzie odbiegał od możliwości jego adaptacji do Aoshimy. pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Odpowiedź jest taka jak przypuszczałem - z dodatkowego zestawu AFV dla I-19 można do modelu Aoshimy zaadaptowac blaszkę z elementami fototrawionymi. Drewniany pokład z tego zestawu (AFV) nie pasuje do modelu I-19/27 Aoshimy ( jest ciut za wąski). pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Odpowiedź jest taka jak przypuszczałem - z dodatkowego zestawu AFV dla I-19 można do modelu Aoshimy zaadaptowac blaszkę z elementami fototrawionymi. Drewniany pokład z tego zestawu (AFV) nie pasuje do modelu I-19/27 Aoshimy ( jest ciut za wąski). pozdrawiam - andreya Szkoda... Tymczasem zamówiłem komplet blaszek Hasy do Yahagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 To i tak sukces że ten zestaw jest możliwy do wykorzystania go do modelu Aoshimy. Przypominam że oryginalne dwa zestawy skąpych blaszek Aoshimy które wyszły do I-19/27 (i dwie tworzą całość) są tak drogie że za ich cenę można kupić 4-5 zestawów AFV. Gra jest więc warta "świeczki" pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Dzięki Wam za info i in-boxa PE AFV do I-19 Mam I-19 Aoshimy i też sobie zafunduję ten zestaw jako upgradowy, nawet jeśli pokładu nie da się wykorzystać. Cena jest bardzo atrakcyjna. Chyba ten sam zestaw pakuje też Pit Road. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Możesz podesłać linka do PitRoad-a z tym zestawem ? (nie znalazłem) pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Przepraszam, to jednak oryginalne AFV - dziś w tym sklepie poprawili już opis na poprawny Wczoraj był na pewno jako Pit Road. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi