kamil83 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Wczoraj zakupiłem sobie modelik kfz. II vw typ 166 "Schwimmwagen". Producent: Italeri Skala 1:35 Oto co do tej pory skleiłem: Dziś postaram się zaszpachlować dziury. Będę informował o postępach. Proszę o cenne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Male a cieszy A i zablocic mozna Generalnie przyjemny tylko ze wnetrze biedniutkie wiec warto zakryc wnetrze; dach wyglada nieciekawie i cos z nim trzeba zrobic.Ja pokrylem dach chusteczka zwilzona w wikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 21 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2009 dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 szprychy wyglądają też nieciekawie, producent lepszych by nie dał ale możesz sam z drucika coś popróbować szprychy w takich rowerach były grubsze więc wykonanie wcale nie wydaje się tak straszne jak było by to przy współczesnych ale popróbować można. wygląda to tak (prawie to samo, to akurat Bismarck Werke z 40 roku) jeśli jesteś zainteresowany zabawą z poprawieniem modelu roweru to mogę powysyłać więcej fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2009 Fajnie by było, gdybyś wysłał mi więcej zdjęć. Spróbuje się pobawić z tymi szprychami. Mam nadzieję, że coś mi z tego wyjdzie, bo dopiero raczkuję w modelarstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Siedzonka chyba troszkę nieoszlifowane... podobnie kierownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Fajnie by było, gdybyś wysłał mi więcej zdjęć. Spróbuje się pobawić z tymi szprychami. Mam nadzieję, że coś mi z tego wyjdzie, bo dopiero raczkuję w modelarstwie Jak na początkującego, to radziłbym jednak zrobić sobie ten zestawik prosto z pudła a nie próbować go przerabiać. To taka uwaga dla Twojego dobra i dobra osób postronnych, będących w pobliży, gdybyś przerabiał te szprychy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Zacząłem malować pojazd. Użyłem podkładu w sprayu Mr. Hobby 500. Maluję całość pędzlem, a farby to olejne (Humbrol) Po nałożeniu pierwszej warstwy całość wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Sorry byc moze za glupie pytanie ale po co podklad pod olejnego humbrola-ja maluje tez olejami i nie widze potrzeby uzycia takowych.Proponuje poprawic felgi kol no chyba ze bedzie mocno zablocony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Po nałożeniu drugiej warstwy modelik prezentuję się tak. Nie jest to rewelacja. Nadal mam problemy z równomiernym rozłożeniem farby. Są jeszcze nie domalowane miejsca Bez kółek i wnętrza: Podczas pracy: Nad rowerkiem pomyślę. Liczę się z tym, że wymiana szprych mi nie wyjdzie, ale i tak spróbuje. Ewentualnie nie będzie w ogóle roweru lub zrobię z niego wrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Sorry byc moze za glupie pytanie ale po co podklad pod olejnego humbrola-ja maluje tez olejami i nie widze potrzeby uzycia takowych.Proponuje poprawic felgi kol no chyba ze bedzie mocno zablocony? Uważam, że podkład zawsze warto dać. Poza tym łatwiej nakłada się farbę (oczywiście według mnie). Koła poprawię oczywiście, już nad nimi pracuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tempest Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Wygląda jakbyś tej farby w ogóle nie rozmieszał. Na modelu farba się błyszczy a pewnie użyłeś farby matowej (H94?), pigment jakoś dziwnie pokrywa a właściwie nie pokrywa powierzchni. Proponuję wrzucić do puszeczki kulkę z łożyska (oczywiście po odtłuszczeniu jej w benzynie albo innym rozpuszczalniku) i porządnie farbę wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Oto,co wczoraj wieczorem zrobiłem: Jeszcze trzeba poprawić malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Wygląda jakbyś tej farby w ogóle nie rozmieszał. Na modelu farba się błyszczy a pewnie użyłeś farby matowej (H94?), pigment jakoś dziwnie pokrywa a właściwie nie pokrywa powierzchni. Proponuję wrzucić do puszeczki kulkę z łożyska (oczywiście po odtłuszczeniu jej w benzynie albo innym rozpuszczalniku) i porządnie farbę wymieszać. używam farby h62 matowej. Dzięki za poradę. Farba teraz kryje o wiele lepiej i już tak mocno się nie błyszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 A ja bym radził zmyć tą farbę i pomalować jeszcze raz, tym razem już wymieszaną. W dodatku: h62 H, że Humbrol? jeśli tak to absolutnie nie 62 (tj. Matt Leather) tylko powinien być 94 (tj. Matt Brown Yellow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 Na tym etapie już nie zmywam farby. Trudno, pojazd będzie w nierzeczywistych barwach. I przepraszam za zdjęcia. Robiłem je w pośpiechu. Nałożyłem washa (mój drugi wash w życiu). Nie do końca tak to miało wyglądać No i same zdjęcia: Wstępnie pomalowane wiosło i łopata: Dach pokryty chusteczką i wikolem: Teraz muszę pomalować dach, złożyć to wszystko w jedną całość i zabrać się za jakieś błotko. No i na koniec podstawka. Pierwszy raz będę robił podstawkę, więc proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Chyba nie pomalowałeś jeszcze szyby i wycieraczek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 fakt jeszcze nie, ale za bardzo nie wiem, jak się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Spróbuj zamaskować taśmą maskującą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Polecam maskol najzwyklejszy(renesans np.).Naniesiesz pędzlem kształt "ścierania" piórem, nie wyjdzie - ściągniesz paluchem.Naniesiesz jeszcze raz....taśma się szybciej skończy ;) p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 Oto, co zrobiłem z modelem dalej: Kalki: Dach po wstępnym malowaniu: Dach po kolejnych etapach malowaniach oraz dołożone łopata i wiosło: Doklejona kierownica: Karabiny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Bez obrazy, ale dach wygląda jak otynkowana ściana w moim bloku Malujesz za gęstą farbą, spróbuj ją najpierw rozcieńczyć np. rozcieńczalnikiem Wamodu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 jachud3 dobrze prawi. Spójrz na MG, kompletnie pozalewane szczegóły (mimo iż Italeri szczegółami nie grzeszy). Kolba powinna mieć kolor prawie czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 postaram się poprawić ten karabin, choć nie do końca zgodzę się z kolorem prawie czerwonym, raczej kolor drewna. widziałem parę zdjęc tego mg i czerwony to nie był.moja kolba jest faktycznie za jasna, jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Ogólnie cały model malowany chyba za gęstą farbą.. Pozatym skąd te grudy wszędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi