Skocz do zawartości

Schwimmwagen

kamil83

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zakupiłem sobie modelik kfz. II vw typ 166 "Schwimmwagen".

Producent: Italeri

Skala 1:35

Oto co do tej pory skleiłem:

dsc06544.jpg w320.png

dsc06548a.jpg w640.png

dsc06558.jpg w480.png

dsc06561u.jpg w640.png

dsc06562h.jpg w640.png

dsc06563.jpg w480.png

dsc06566r.jpg w640.png

dsc06573.jpg w640.png

dsc06578.jpg w480.png

Dziś postaram się zaszpachlować dziury. Będę informował o postępach. Proszę o cenne wskazówki.

Male a cieszy A i zablocic mozna Generalnie przyjemny tylko ze wnetrze biedniutkie wiec warto zakryc wnetrze; dach wyglada nieciekawie i cos z nim trzeba zrobic.Ja pokrylem dach chusteczka zwilzona w wikolu.

szprychy wyglądają też nieciekawie, producent lepszych by nie dał ale możesz sam z drucika coś popróbować

szprychy w takich rowerach były grubsze więc wykonanie wcale nie wydaje się tak straszne jak było by to przy współczesnych ale popróbować można.

wygląda to tak (prawie to samo, to akurat Bismarck Werke z 40 roku)

Obraz%20298.jpg

jeśli jesteś zainteresowany zabawą z poprawieniem modelu roweru to mogę powysyłać więcej fotek

Fajnie by było, gdybyś wysłał mi więcej zdjęć. Spróbuje się pobawić z tymi szprychami. Mam nadzieję, że coś mi z tego wyjdzie, bo dopiero raczkuję w modelarstwie

Fajnie by było, gdybyś wysłał mi więcej zdjęć. Spróbuje się pobawić z tymi szprychami. Mam nadzieję, że coś mi z tego wyjdzie, bo dopiero raczkuję w modelarstwie

Jak na początkującego, to radziłbym jednak zrobić sobie ten zestawik prosto z pudła a nie próbować go przerabiać. To taka uwaga dla Twojego dobra i dobra osób postronnych, będących w pobliży, gdybyś przerabiał te szprychy.

Zacząłem malować pojazd. Użyłem podkładu w sprayu Mr. Hobby 500. Maluję całość pędzlem, a farby to olejne (Humbrol) Po nałożeniu pierwszej warstwy całość wygląda tak:

dsc07358n.jpg w640.png

dsc07359m.jpg w480.png

Po nałożeniu drugiej warstwy modelik prezentuję się tak. Nie jest to rewelacja. Nadal mam problemy z równomiernym rozłożeniem farby. Są jeszcze nie domalowane miejsca

dsc07386d.jpg w640.png

dsc07387n.jpg w640.png

dsc07390z.jpg w640.png

dsc07388hp.jpg w480.png

Bez kółek i wnętrza:

dsc07383.jpg w640.png

Podczas pracy:

dsc07394r.jpg w640.png

Nad rowerkiem pomyślę. Liczę się z tym, że wymiana szprych mi nie wyjdzie, ale i tak spróbuje. Ewentualnie nie będzie w ogóle roweru lub zrobię z niego wrak

Sorry byc moze za glupie pytanie ale po co podklad pod olejnego humbrola-ja maluje tez olejami i nie widze potrzeby uzycia takowych.Proponuje poprawic felgi kol no chyba ze bedzie mocno zablocony?

Uważam, że podkład zawsze warto dać. Poza tym łatwiej nakłada się farbę (oczywiście według mnie). Koła poprawię oczywiście, już nad nimi pracuję

Wygląda jakbyś tej farby w ogóle nie rozmieszał. Na modelu farba się błyszczy a pewnie użyłeś farby matowej (H94?), pigment jakoś dziwnie pokrywa a właściwie nie pokrywa powierzchni. Proponuję wrzucić do puszeczki kulkę z łożyska (oczywiście po odtłuszczeniu jej w benzynie albo innym rozpuszczalniku) i porządnie farbę wymieszać.

Wygląda jakbyś tej farby w ogóle nie rozmieszał. Na modelu farba się błyszczy a pewnie użyłeś farby matowej (H94?), pigment jakoś dziwnie pokrywa a właściwie nie pokrywa powierzchni. Proponuję wrzucić do puszeczki kulkę z łożyska (oczywiście po odtłuszczeniu jej w benzynie albo innym rozpuszczalniku) i porządnie farbę wymieszać.

używam farby h62 matowej. Dzięki za poradę. Farba teraz kryje o wiele lepiej i już tak mocno się nie błyszczy

A ja bym radził zmyć tą farbę i pomalować jeszcze raz, tym razem już wymieszaną.

W dodatku:

h62

H, że Humbrol? jeśli tak to absolutnie nie 62 (tj. Matt Leather) tylko powinien być 94 (tj. Matt Brown Yellow)

Na tym etapie już nie zmywam farby. Trudno, pojazd będzie w nierzeczywistych barwach.

I przepraszam za zdjęcia. Robiłem je w pośpiechu.

Nałożyłem washa (mój drugi wash w życiu). Nie do końca tak to miało wyglądać:oops:

No i same zdjęcia:

dsc07499i.jpg w640.png

dsc07500.jpg w640.png

dsc07501b.jpg w640.png

dsc07502.jpg w640.png

dsc07503.jpg w640.png

dsc07504h.jpg w640.png

dsc07505.jpg w640.png

dsc07506.jpg w640.png

dsc07509u.jpg w640.png

Wstępnie pomalowane wiosło i łopata:

dsc07510d.jpg w640.png

Dach pokryty chusteczką i wikolem:

dsc07511.jpg w640.png

Teraz muszę pomalować dach, złożyć to wszystko w jedną całość i zabrać się za jakieś błotko. No i na koniec podstawka. Pierwszy raz będę robił podstawkę, więc proszę o pomoc.

Oto, co zrobiłem z modelem dalej:

Kalki:

dsc07602.jpg w640.png

dsc07603i.jpg w640.png

dsc07605j.jpg w640.png

dsc07607y.jpg w640.png

Dach po wstępnym malowaniu:

dsc07615.jpg w480.png

Dach po kolejnych etapach malowaniach oraz dołożone łopata i wiosło:

dsc07657.jpg w640.png

dsc07659.jpg w640.png

dsc07655im.jpg w640.png

dsc07673v.jpg w640.png

dsc07675.jpg w640.png

Doklejona kierownica:

dsc07660s.jpg w640.png

Karabiny:

dsc07676n.jpg w640.png

dsc07661p.jpg w640.png

dsc07663z.jpg w640.png

postaram się poprawić ten karabin, choć nie do końca zgodzę się z kolorem prawie czerwonym, raczej kolor drewna. widziałem parę zdjęc tego mg i czerwony to nie był.moja kolba jest faktycznie za jasna, jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie.pozdrawiam