Mare_K Napisano 4 Stycznia 2010 Napisano 4 Stycznia 2010 Witam wszystkich serdecznie, Dołączam do konkursu z modelem ORP Metalowiec, skala 1/400, producent Mirage. Na początek obowiązkowy w-pudełek całość uzupełnię relingami Parta (chyba trochę kiepski obiekt jak na pierwsze blaszkowe doświadczenia, ale mówi się trudno!) Cytuj
Mare_K Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Napisano 24 Stycznia 2010 Znalazłem trochę czasu, żeby ruszyć projekt. Na razie euforii nie ma. Zapowiada się sporo szpachli i CA do wyrównania szpar i nierówności plastyku. Cytuj
Mare_K Napisano 10 Lutego 2010 Autor Napisano 10 Lutego 2010 No cóż... obawiam się, że zamiast "Metalowca" będzie produkt metalowcopodobny, ale trudno... Było trochę szpachlowania i szlifowania. Maszt jest jaki jest i bez fototrawionek lepszy nie będzie. Anteny na maszcie to skutek poprawiania tego co dał producent i trochę mojej inwencji. Niestety, ale ta skala znacznie przekracza moje zdolności manualne I w tym miejscu podpowiedzi mile widziane 1) jak i kiedy przykleić relingi? Przed malowaniem, czy po? 2) macie jakiś patent na antenę która powinna ciągnąć się od nadbudówki do masztu? Samą antenę wykonam z kawałka pończochy, ale jak u licha ją zamontować do nadbudówki?! Cytuj
sokol Napisano 10 Lutego 2010 Napisano 10 Lutego 2010 No jestem ciekawy efektu... U mnie model leży w poczekalni, czekam aż ktoś się zlituje i wypuści fototrawione maszty i anteny do "Metalowca"... Cytuj
Mare_K Napisano 26 Marca 2010 Autor Napisano 26 Marca 2010 Po dłuższej przerwie wracam do tematu... Odważyłem się w końcu przykleić pierwsze relingi i wcale nie ukrywam, że straciłem przy tym dziewictwo Wszystko na razie fajnie, ale dotychczasowe relingi nie były zbyt długie i dał się przykleić "na raz". Jak przyklejać dłuższe partie relingów? Etapami? od razu zaznaczam, że wolna przestrzeń miedzy relingami zostanie oklejona "fartuchem" - ten który przykleiłem wcześniej okazał się być trochę nie w skali Cytuj
Mare_K Napisano 27 Marca 2010 Autor Napisano 27 Marca 2010 Mogło być lepiej, ale jak na pierwszy raz to i tak jestem zadowolony... Trzeba powoli pomyśleć o malowaniu! Cytuj
Mare_K Napisano 30 Marca 2010 Autor Napisano 30 Marca 2010 Pokryłem pierwszą warstwą farby - dobraną na oko RLM74. Kolor może trochę dyskusyjny, ale patrząc na zdjęcia trudno powiedzieć jakiej barwy nasze Tarantule. Wszystko zależy od oświetlenia i okresu kiedy robiono zdjęcie. I w tym miejscu niestety na razie poprzestaję... Konkurs kończy się w niedzielę i do tego czasu nie dam rady położyć kolejnej warstwy, złoszować, okleić kalkami i pokryć lakierem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi