Jump to content

1/400 Mirage, ORP Metalowiec

Mare_K
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Dołączam do konkursu z modelem ORP Metalowiec, skala 1/400, producent Mirage.

Na początek obowiązkowy w-pudełek

DSC_0121-1.JPG

DSC_0125-1.JPG

DSC_0126-1.JPG

DSC_0127-1.JPG

całość uzupełnię relingami Parta (chyba trochę kiepski obiekt jak na pierwsze blaszkowe doświadczenia, ale mówi się trudno!)

DSC_0130-1.JPG

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

No cóż... obawiam się, że zamiast "Metalowca" będzie produkt metalowcopodobny, ale trudno...

Było trochę szpachlowania i szlifowania. Maszt jest jaki jest i bez fototrawionek lepszy nie będzie. Anteny na maszcie to skutek poprawiania tego co dał producent i trochę mojej inwencji.

Niestety, ale ta skala znacznie przekracza moje zdolności manualne

DSC_0204%20%282%29-1.JPG

DSC_0205%20%282%29.JPG

I w tym miejscu podpowiedzi mile widziane

1) jak i kiedy przykleić relingi? Przed malowaniem, czy po?

2) macie jakiś patent na antenę która powinna ciągnąć się od nadbudówki do masztu? Samą antenę wykonam z kawałka pończochy, ale jak u licha ją zamontować do nadbudówki?!

• 1 month later...

Po dłuższej przerwie wracam do tematu...

Odważyłem się w końcu przykleić pierwsze relingi i wcale nie ukrywam, że straciłem przy tym dziewictwo

Wszystko na razie fajnie, ale dotychczasowe relingi nie były zbyt długie i dał się przykleić "na raz". Jak przyklejać dłuższe partie relingów? Etapami?

od razu zaznaczam, że wolna przestrzeń miedzy relingami zostanie oklejona "fartuchem" - ten który przykleiłem wcześniej okazał się być trochę nie w skali

DSC_0165.JPG

DSC_0166.JPG

Pokryłem pierwszą warstwą farby - dobraną na oko RLM74. Kolor może trochę dyskusyjny, ale patrząc na zdjęcia trudno powiedzieć jakiej barwy nasze Tarantule. Wszystko zależy od oświetlenia i okresu kiedy robiono zdjęcie.

DSC_0148-1.JPG

DSC_0149-1.JPG

I w tym miejscu niestety na razie poprzestaję...

Konkurs kończy się w niedzielę i do tego czasu nie dam rady położyć kolejnej warstwy, złoszować, okleić kalkami i pokryć lakierem.