Mare_K Posted January 4, 2010 Share Posted January 4, 2010 Witam wszystkich serdecznie, Dołączam do konkursu z modelem ORP Metalowiec, skala 1/400, producent Mirage. Na początek obowiązkowy w-pudełek całość uzupełnię relingami Parta (chyba trochę kiepski obiekt jak na pierwsze blaszkowe doświadczenia, ale mówi się trudno!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jędrek Posted January 4, 2010 Share Posted January 4, 2010 dobre zamiary, kibicuję Jędrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mare_K Posted January 24, 2010 Author Share Posted January 24, 2010 Znalazłem trochę czasu, żeby ruszyć projekt. Na razie euforii nie ma. Zapowiada się sporo szpachli i CA do wyrównania szpar i nierówności plastyku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mare_K Posted February 10, 2010 Author Share Posted February 10, 2010 No cóż... obawiam się, że zamiast "Metalowca" będzie produkt metalowcopodobny, ale trudno... Było trochę szpachlowania i szlifowania. Maszt jest jaki jest i bez fototrawionek lepszy nie będzie. Anteny na maszcie to skutek poprawiania tego co dał producent i trochę mojej inwencji. Niestety, ale ta skala znacznie przekracza moje zdolności manualne I w tym miejscu podpowiedzi mile widziane 1) jak i kiedy przykleić relingi? Przed malowaniem, czy po? 2) macie jakiś patent na antenę która powinna ciągnąć się od nadbudówki do masztu? Samą antenę wykonam z kawałka pończochy, ale jak u licha ją zamontować do nadbudówki?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokol Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 No jestem ciekawy efektu... U mnie model leży w poczekalni, czekam aż ktoś się zlituje i wypuści fototrawione maszty i anteny do "Metalowca"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mare_K Posted March 26, 2010 Author Share Posted March 26, 2010 Po dłuższej przerwie wracam do tematu... Odważyłem się w końcu przykleić pierwsze relingi i wcale nie ukrywam, że straciłem przy tym dziewictwo Wszystko na razie fajnie, ale dotychczasowe relingi nie były zbyt długie i dał się przykleić "na raz". Jak przyklejać dłuższe partie relingów? Etapami? od razu zaznaczam, że wolna przestrzeń miedzy relingami zostanie oklejona "fartuchem" - ten który przykleiłem wcześniej okazał się być trochę nie w skali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mare_K Posted March 27, 2010 Author Share Posted March 27, 2010 Mogło być lepiej, ale jak na pierwszy raz to i tak jestem zadowolony... Trzeba powoli pomyśleć o malowaniu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mare_K Posted March 30, 2010 Author Share Posted March 30, 2010 Pokryłem pierwszą warstwą farby - dobraną na oko RLM74. Kolor może trochę dyskusyjny, ale patrząc na zdjęcia trudno powiedzieć jakiej barwy nasze Tarantule. Wszystko zależy od oświetlenia i okresu kiedy robiono zdjęcie. I w tym miejscu niestety na razie poprzestaję... Konkurs kończy się w niedzielę i do tego czasu nie dam rady położyć kolejnej warstwy, złoszować, okleić kalkami i pokryć lakierem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts