Skocz do zawartości

SdKfz 138/1M Bizon, Grille 1:72

arekmir

Rekomendowane odpowiedzi

Praca przy samym wykańczaniu mojego modelu konkursowego jest trochę monotonna, więc aby się trochę od tego oderwać i zmienić na chwilę temat wziąłem się za kolejny model. Padło na tytułowy model ukraińskiej firmy UM.

Nie wiem tylko czemu nazywa się Bizon?? Nazwa Grille była chyba i jest częściej używana (no chyba że o czymś nie wiem i to jakaś inna wersja).

Na początek in box. Jakość bardzo dobra. Jedynym mankamentem są jedynie koła jezdne nie posiadające rzeźby z zewnętrznej strony. Są jednak dostępne żywiczne zamienniki w niezbyt wygórowanej cenie (może się na nie skuszę następnym razem )

dsc03139yv.jpg

dsc03140tp.jpg

dsc03141v.jpg

dsc03142q.jpg

dsc03143o.jpg

dsc03145c.jpg

Lufa aluminiowa to RB model

A co do wirmy to ta firma robi tylko modele na Czechosłowackich podwoziach tak jak tu, no i bt-2,5,7, oraz t-34

Oraz radzieckie drezyny i pociągi pancerne, T70/80, ZSU, T26, Shermany, GAZ-y, całą rodzinę BA... Warto się zorientowac trochę w temacie jednak...

Skleiłem podwozie. Tutaj obyło się raczej bez większych problemów. Musiałem odjąć tylko po dwa ogniwa gąsienic z każdej strony. Z resztą było trochę gorzej. Spasowanie kadłuba niestety nie jest najlepsze. Trzeba było dać trochę szpachli z tylu, a z przodu to już w ogóle porażka. Po sklejeni kadłuba została szpara ok 2mm. Dosyć spora . Trochę to dziwne, bo reszta modeli na podwoziu 38t jest bardzo dobrze spasowana (skleiłem już hetzera a z nim nie było najmniejszego problemu).

dsc03146y.jpg

dsc03157z.jpg

W zasadzie skończyłem sklejanie. Teraz czas wziąć się za malowanie. Było co prawda sporo pracy przy szpachlowaniu, gdyż części posiadały bardzo dużą ilość śladów po wypychaczach jak i dziur.

Dorobiłem także bardzo dużą w tym modelu ilość uchwytów

Zacząłem malować model pędzlem, czyli jak zwykle. Nie przewidziałem jednak, że stanę się posiadaczem kompresora i aerografu Będzie więc to mój model testowy.

Kolor podstawowy już za mną. Jest zdecydowanie za ciemny ale nic to. Będę rozjaśniał, przy okazji ćwicząc przejścia kolorów.

dsc03164lq.jpg

dsc03166e.jpg

dsc03170p.jpg

Działo oczywiście wstawione na sucho. Brak też wklejonej jednej ściany kadłuba. Najpierw muszę skończyć malowanie przedziału bojowego.

Pomalowałem model do końca kolorem bazowym. Starałem się też zrobić jakieś rozjaśnienia ale, chyba nie za bardzo to widać. Jak myślicie próbować dalej czy dać sobie z tym spokój??

Dodam że finalnie chcę zrobić trójkolorowe malowanie z ofensywy w ardenach. Jak znajdę to wrzucę fotkę o co mi dokładnie chodzi.

dsc03174d.jpg

Co do działa to nie ma problemu zawsze można przemalować

A tym czasem zacząłem malować kamuflaż. Na początku chciałem to zrobić aerografem, ale uzyskanie tak małych kropek o ostrych krawędziach przerosło moje zdolności. Niezrażony wziąłem do ręki najmniejszy pędzelek i zacząłem malowanie od ręki. Na razie tak to wygląda. Starałem się zachować oryginalny układ plam, ale to dosyć trudne.

dsc03197.jpg

Ktoś ma fotki, na których widoczny jest ten kamuflaż z przodu i od drugiej strony kadłuba??

Malowanie kamuflażu doprowadziłem nareszcie do końca

Z braku lepszych fotek co do układu plam posiłkowałem się głównie obrazkiem z pudełka dragona znalezionym w necie, oraz moją własną inwencją. A wyszło tak:

dsc03199c.jpg

dsc03201x.jpg

• 2 weeks later...

Model w zasadzie prawie skończony. Jutro pewnie galeria.

Z efektu nie jestem w 100% zadowolony. Ale wydaje mi się że najgorzej też nie wygląda

Model po "łoszu" i filtrze był zdecydowanie za ciemny. Musiałem rozjaśniać co w sumie odbiło się na efekcie końcowym.Generalnie nie widać że był malowany aero. Znikła niestety większość rozjaśnień. Trochę się jednak nauczyłem i wiem że następne modele będą lepsze.

dsc03240.jpg

dsc03244k.jpg