Skocz do zawartości

Niszczyciel Z 31 HELLER

Marcin Rogoza

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj!

Ciekawy model wybrałeś, ale trochę nieszczęśliwy pod względem dodatków (drogo to łącznie wychodzi). Kiedyś mnie interesował i przegrzebałem sieć mając go na uwadze. Oto co znalazłem:

Tom's Modelworks produkował cały szereg dodatków do okrętów Kriegsmarine. Zawierają one osobne zestawy drzwi, bębnów linowych, klap włazów, radarów i relingów, które były standaryzowane. Nie ma jednak zestawu dedykowanego niszczczycielom.

http://www.tomsmodelworks.com/catalog/index.php?cPath=23_33

White Ensign Models podobnież - blaszki są lepszej jakości. W ich ofercie godny uwagi jest zestaw niemieckich działek przeciwlotniczych PE 4006.

http://www.whiteensignmodels.com/acatalog/Online_Catalogue_1_400___1_500_Scale_Photo_Etch_21.html

Na koniec rodzimy producent - Niko - posiada w ofercie zestaw ZW4002G. Ale tu trzeba się wesprzeć dokumentacją - czy dana, konkretna jednostka była wyposażona w ten model działa.

http://www.whiteensignmodels.com/acatalog/Niko_Models1.html

Start niezły, warto zeszlifować wypukłe linie imitujące linię wodną.

Pozdrawiam,

Marek

...witam kartoniaka

mam taki sam model ale u mnie pisało ,iz to jest Francuz - "Marceau"....hm ? tylko nie pamietam ,czy to na pudełku czy tez w opisie..?

bo jak wiem ,to Francja otrzymała chyba ze dwa takie okrety po II w.s. w ramach reparacji...

powodzenia...

• Super Moderator
Malować pokład ,czy kleić dalej nadbudówki , bo te linie już wyszlifowałem ? A jak malować to oklejać te elementy na pokładzie ? Dwa dni już szukam w necie informacji na te tematy i nic ....

Po obejrzeniu paru relacji , też nic nie wywnioskowałem ....

Każdy modelarz ma swój indywidualny sposób podchodzenia do budowy modeli - i zapewne dlatego ciężko jest coś wywnioskować z oglądanych przez ciebie relacji. Smaku dodaje również fakt, że jeden modelarz podejdzie na różne sposoby do dwóch różnych modeli okrętów - okręty są właśnie dziecina o chyba najmniejszej powtarzalności procesów montażowo - malarskich.

Sam przemyśl, jak będzie ci najwygodniej montować i malować...

Witaj !!

Ale fajnie, że się wziąłeś za plastiki. Wpadnę do Ciebie i obejrzę sobie ten modelik. No i oczywiście będę nagabywał abyś przeszedł na pancerkę Szczególarz jesteś, więc po sklejeniu modelu dobrze go zabezpiecz przed małymi rączkami Twoich córeczek. Szkoda żeby to przyszłe cacuszko skończyło jako kaczuszka do kąpieli . No i oczywiście pomogę Ci w zrobieniu kompresorka do aerografu.