Skocz do zawartości

Suche pigmenty Mig

ovidjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy modelarze , postanowiłem wykorzystać w swoim modelu Hummer M242 Bushmaster Suche pigmenty firmy Mig .Nigdy wcześniej tego nie robiłem więc prosił bym o wskazówki . Model jest pomalowany i w kamuflażu i położona warstwa sidoluxu ,następnie będą nakładane kalki a potem kolejna warstwa sidoluxu . W którym momencie mam nakładać pigmenty i jaj je potem zabezpieczyć by nie rozmyły się po położeniu matowego lakieru .

Chcę uzyskać kurz powstały po eksploatacji pojazdu w warunkach pustynnych .

Jak juz wspomniałem wcześniej mam odpowiednie pigmenty do wykonania tego radzaju operacji lecz nie ma odpowiedniej techniki .

Na przykład kolejną warstwą lakieru matowego - pigmenty stracą nieco na intensywności. Inny sposób to dedykowany MIG Pigment Fixer, nakładany aerografem.

A słyszałeś coś o zabezpieczaniu pigmentów terpentyna ?

Pigmenty można nakładać na dowolny lakier, tylko trzeba wziąć pod uwagę, że im bardziej matowy, tym trudniej je zdjąć w razie wpadki. Lakier położony NA pigmenty zabija cały efekt i można sobie darować pigmentowanie. Do utrwalania są dobre terpentyna, white spirit i fixer, który można nanosić pędzlem (nie wiem kto puszcza plotki, że tylko aero ) - trzeba ostrożnie nasączać i da się zrobić bezproblemowo.

Tomek

Utrwalanie pigmentów tylko i wyłącznie dedykowanym do tego fixerem. MIG np. jest idealny. Utrwalanie lakierem bezbarwnym to tak jak klejenie modelu budaprenem. Niby się da, a efekt mizerny.

luck1985 w pierwszym filmie pigmenty są nakładane na thinner MIG'a. A co z zabezpieczeniem? Bo nie wynika aby był nakładany fixer...

luck1985 w pierwszym filmie pigmenty są nakładane na thinner MIG'a. A co z zabezpieczeniem? Bo nie wynika aby był nakładany fixer...

Thinner for washes Miga również może być używany do utrwalania suchych pigmentów ( i nie tylko firmy Mig), jednakże w przeciwieństwie do Fixera, można po ich wyschni eciu jeszcze je zdrapać, przetrzeć. Fixer zabezpieczy je na amen.

A jak to jest z robieniem kurzu pigmentami? Próbowałem przykurzyć ostatnio jeden model i fixer MIG,a spowodował, że kurz zniknął.

Może lepiej robić to thinnerem? Na filmie, o którym wspominałem wcześniej widać, że pigmenty są dosyć agresywnie atakowane pędzlem. Ja swój kurz tylko muskałem pędzlem nasączonym w fixerze, a i tak po odparowaniu wszystko zniknęło...

Aerka nie posiadam.

A jak to jest z robieniem kurzu pigmentami? Próbowałem przykurzyć ostatnio jeden model i fixer MIG,a spowodował, że kurz zniknął.

Może lepiej robić to thinnerem? Na filmie, o którym wspominałem wcześniej widać, że pigmenty są dosyć agresywnie atakowane pędzlem. Ja swój kurz tylko muskałem pędzlem nasączonym w fixerze, a i tak po odparowaniu wszystko zniknęło...

Może lepiej bez użycia fixera? Lepiej an sucho?

generalnie mozna również nakładać je na mokro w zagłębienia za pomocą thinnera, ale to kwestia prób i błędów.

Pigmenty trzeba delikatnie zalewać, zwłaszcza przy kurzu, a nie jeździć po nich pędzlem

I tak właśnie zrobiłem. Może źle się wyraziłem. Muskanie polegało na delikatnym dotykaniu zakurzonej powierzchni nasączonym w fixerze pędzlem. Fixer elegancko wsiąkał w kurz, a po wyschnięciu lipa.

Pigmenty trzeba delikatnie zalewać, zwłaszcza przy kurzu, a nie jeździć po nich pędzlem

I tak właśnie zrobiłem. Może źle się wyraziłem. Muskanie polegało na delikatnym dotykaniu zakurzonej powierzchni nasączonym w fixerze pędzlem. Fixer elegancko wsiąkał w kurz, a po wyschnięciu lipa.

Dokladnie mam taki sam problem. Dlatego powinno sie chyba nakladac fixer aerografem... a szkoda ze nie pedzelkiem

Mam wrażenie, że wprowadzacie nieco zamieszania w używanej terminologii.

Mig Thinner, benzyna, terpentyna, spirytus, woda, itp. to substancje, które mogą jedynie te pigmenty rozprowadzać, a nie utrwalać; z pewnego punktu widzenia taka mieszanka pigmentu i rozcieńczalnika zachowuje się jak wash.

Do utrwalania pigmentów służy, wspomniany tu Pigment Fixer, które teoretycznie nie wpływają na kolor pigmentu, oraz wszelkie inne „utrwalacze” czyli lakiery, fiksatywy, varnish’e itp.

Chyba, że przez "utrwalenie" rozumiecie coś innego?

Jak jestem w błędzie to bardzo proszę mnie skorygować.

pilex7

Tak wlasnie mi chodzi o utrwalanie pigmentu ktory byl uprzednio naniesiony. W jaki sposob pedzelkiem moge UTRWALIC pigment - PIGMENT FIXEREM - na kolach to nie ma problemu bo poprostu trzeba zalac i jakos to wyglada przyzwoicie ale na powierzchni plaskiej kiedy pigmentem robie lekki kurz nie mam pojecia jak utrwalic...

i czy moglby mi ktos wyjasnic dokladnie do czego sluzy Mig Thinner ?

Thinner mig'a to nic innego jak nośnik dla pigmentów. Jak chcesz zrobić np. suche błoto to robisz papkę z thinnera i pigmentów i nanosisz pędzelkiem. Po odparowaniu masz błotko, którego wadą jest słaba przyczepność do podłoża. Aby pigmenty nie odpadły nasączasz je fixerem. Po wyschnięciu powinno trzymać jak beton.

Tyle teorii.

pilex7 wiem do czego służy thinner i fixer. W przypadku prób robienia kurzu na pancerzu, po nałożeniu fixera kurz znika.

luck1985 wrzucił w tym temacie film:

Wynika z niego, że kurz można zrobić tylko przy pomocy pigmentów i thinnera.

Do tej pory używałem do pigmentów white spititu. Zamówiłem thinner mig'a może coś pomoże...

pilex7 wiem do czego służy thinner i fixer. W przypadku prób robienia kurzu na pancerzu, po nałożeniu fixera kurz znika.

Czy ten kurz spływa czy znika?

Pytam bo naniosłem pigment przy pomocy benzyny z dodatkiem terpentyny na obszar 1 i 2, a następnie obszar 2 pokryłem fixerem. Po wyschnięciu (około 30 minut) nie zauważam dużej różnicy pomiędzy 1 a 2. Jest to fragment skrzydła pomalowany czarnym i szarym MM Acryl. Obszar 3 to sama farbka.

Czy coś robię źle?

IMG_0812a.jpg

Znika. Ja też poeksperymentowałem dziś na starej plastikowej desce do krojenia Z eksperymentów wynika, że po prostu za mało nakładałem tego kurzu. Jak daję grubiej pigmentów to zostaje. Lekkiego przydymienia bez aero nie da się zrobić.

Fixer służy do utrwalenia pigmentu - teraz zadam lamerskie pytanie , bo dla mnie utwardzenie pigmentu , oznaczalo , że moge dotknąć i nic się nie stanie - fixer da powłoke , taką ochrone. Dotykam palcem i mam brudny palec i odpada pigment - rozumiem , że trzeba jeszcze na to dac lakier bezbarwny czy pigmenty są własnie takie - patrz , a nie dotykaj ?

Generalnie modele są takie - patrz, nie dotykaj. W 100% fixerem nie utrwalisz pigmentów. Trzymają się mocniej, te cienko nałożone nawet bardzo mocno, ale zawsze jest ryzyko że zostanie coś na palcu. Cóż - jak zalejesz lakierem to nie będzie dobrze wyglądało (zazwyczaj). A tak jest delikatne - cena za naturalny wygląd kurzenia.

A ja nakładam pigmenty oprószając model z pędzla, potem szerokim pędzlem w White Spirtcie albo benzynce zippo mażę i dziubie. Jak wyschnie, to opylam z aero Fixerem i szybko suszę suszarką żeby nie było zacieków i przebarwień. I jakoś się trzyma.