zbiegu Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Witam i przedstawiam moje kolejne dzieło, tym razem padło na P-40 z Academy. Model bardzo ubogi w szczegóły, całość to ledwie 50 parę części, mimo to po sklejeniu tworzy całkiem przyjemną całość, model prosto z pudełka bez żadnych dodatków, wykonany w 3 tygodnie (niestety tylko tyle czasu miałem na niego), jedynym dodatkiem jest niepudełkowe malowanie z 33rd Pursiut Squadron USA - 1941. Zdjęcia (pod pierwszym zdjęciem jest link do kilku zdjęć z budowy): I tyle dodam jeszcze tylko że w modelu brakuje anten, ale w tej chwili nie mam ich z czego wykonać :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Bardzo przyjemny modelik Czym robiłeś okopcenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Przyłączam się bardzo przyjemny. Zrób coś z oponami, wyglądają jak drewniane. Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Czym robiłeś okopcenia? Okopcenia robione MIG-iem i aerografem, najpierw natrysk rozcieńczoną czarną potem suchy pigment MIG-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Faktycznie modele Academy są ubogie ,ale tym więcej miejsca do popisu (i nerwów) . Jestem w trakcie budowy F4U1D i Academy ma jakieś dziwne podejście do podziału niektórych części ,np tylna częśc za kabiną czy wlot powietrza w skrzydłach. Model bardzo fajnie zrobiony,choc gdyby było więcej czasu to pewnie byłby lepszy.Lufy kaemów są "pudełkowe"?Realnie wyglądaja jak na Academy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 15 Marca 2010 Autor Share Napisano 15 Marca 2010 Lufy kaemów są "pudełkowe"?Realnie wyglądaja jak na Academy Lufy to wyciągnięte nad świeczką pręciki plastiku nawiercone wiertłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Witam Robiłem tę P-40 w malowaniu z Pearl Harbor. Rzeczywiście jest dość uboga w detale (w porównaniu chociażby z Trumpeterem), ale całkiem miła w budowie Twój model pomimo braku waloryzacji wygląda całkiem nieźle. Ot taki miły akcent w kolekcji, do tego z fajnym malowaniem. Naliczyłem tylko kilka błędów, które można poprawić, żeby model był jeszcze atrakcyjniejszy: 1. Wyrzutniki łusek na spodzie skrzydeł mógłbyś przemalować czarną farbą, aby przynajmniej sprawiały wrażenie "dziurawych". 2. Nieco zmatowić (i może przykurzyć) koła, bo teraz wyglądają trochę jak dmuchane kółka do pływania. 3. Minimalnie podrdzewić wydechy. Już teraz wyglądają bardzo fajnie, ale z delikatną rdzą byłoby miodzio. 4. Okopcenia wyglądają nieźle, ale następnym razem dobrze by było,przed nałożeniem przydymień, zrobić nieco jaśniejszą (szarą) bazę imitującą przepalony metal. Nie jest to trudne, a daje świetny efekt. Przekonałem się o tym robiąc P-39 i Hellcata. 5. Dorób w wolnym czasie te druty antenowe, to bez nich Tomahawk traci na uroku. Najlepiej zrób to z rozciągniętej nad świecą wypraski, którą po zamontowaniu delikatnie przemaluj czarną farbą. To tyle jeśli chodzi o przyczepki, a teraz będę chwalił: 1. Gładka, bardzo starannie wymalowana powierzchnia. 2. Dobór malowania. Dobrze oglądać taką właśnie inną maszynę, po tylu Tomahawkach "Latających Tygrysów". 3. Ogólna estetyka i czystość sklejenia. Szczególnie jeśli chodzi o oszklenie. Wielu modelom tego brakuje. 4. Realistyczne zdarcia lakieru. Delikatne i nie przesadzone. Jakiej metody użyłeś ? Reasumując...fajny modelik Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi