Skocz do zawartości

Fokker Dr.I Manfred von Richthofen Revell 1:28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Nie jestem profesjonalnych modelarzem, gdyż jest to dopiero 6 sklejony model ale pierwszy, który moim zdaniem nadawał się do pokazania. Fokker Dr. I Manfreda Richthofena w moim wykonaniu, w przyszłości wykonana będzie mała diorama. Licze na opinie. Pozdrawiam

Kilka zdjęć "z środka"

dsc08215h.th.jpg

dsc08216w.th.jpg

Model juz gotowy w scenerii zimowej

dsc08284f.th.jpgdsc08285.th.jpgdsc08286t.th.jpgdsc08287ou.th.jpg

I w "pieleszach domowych"

dsc08312c.th.jpgdsc08313.th.jpg

dsc08315.th.jpgdsc08317k.th.jpgdsc08318q.th.jpgdsc08319kp.th.jpg

w576.pngdsc08321a.th.jpgdsc08324p.th.jpgdsc08323p.th.jpg

dsc08335.th.jpgdsc08310n.th.jpgdsc08320o.th.jpg

Napisano

to revell'owski model,zgadza się? gdzie w takim razie sopwith camel? bo był chyba w komplecie?znaczy ja taki kupiłem synalowi komplet.

kalki strasznie widać pociągnij ten model lakierem jakim matowym.a co do malowania to się nie będę wymądrzać bo sam jeszcze nigdy nie zrobiłem zgodnie z oryginałem ale powinien wyglądać tak:

z sopwith'em:

422911056944677.th.jpg

samiusieńki:

298031057018064.th.jpg

w towarzystwie:

228601057018159.th.jpg

Napisano

fokker byl sam, a malowanie to wg pudelka samolot manfreda von richthofena (caly czerwony) a co do lakieru to jaki powinien byc (nazwa) bo jestem poczatkujacym modelarzem wiec troche sie nie orientuje

Pozdrawiam

Napisano

no właśnie na pudełku jest błąd i w filmie też,niestety .Manfred nie miał całego czerwonego,to nie twoja wina,że legenda przerosła fakty historyczne.to samo tyczy się jego śmierci .przypisano to Brown'owi ale wszelkie fakty i znaki na ziemi i niebie wskazują na piechotę okopową a Brown najwyżej mógł tylko dokończyć dzieła.Co do lakieru,jakikolwiek matowy zapytaj w modelarskim.ja używam osobiście pactry,ale to sugestia a nie rozkaz .każdy ma swoje przywyki i nawyki. czekam na dioramkę

Napisano

Cześć

Co do malowania to wydaje mi się, że na tak pomalowanej maszynie zginął Richthofen. (cała czerwona)

Zamieszczone zdjęcia repliki przedstawiają maszyne o innym numerze seryjnym.

Co do kalek hmmmm.... może spróbuj płynów setl/sol do kalkomani.

I może odrobinke więcej połysku na całości by sie przydało.

Jak na 6 model to całkiem całkiem.

Pozdrawiam

Napisano

ok ,więc dla niedowiarków malowanie barona:

13162edu70175.th.jpg

12652rod0104.th.jpg

dla uściślenia na jakich maszynach latał:

Albatros C.IX - Fokker Dr.1 114/17 - Fokker Dr.1 152/17 - Fokker Dr.1 425/17 - Fokker Dr.1 477/17 .

powstaje pytanie czy kolega robi dioramę z ostatniego startu w życiu mafriedka .no i się przyczepię czy oponki są czarne? bo jeśli tak to raczej nie powinny być w tym kolorze,się mi wydaje

Napisano

crustian- malowanie pokazane przez Ciebie jest jak najbardziej właściwe. Chodziło mi o to, że "czerwone" malowanie Dr.I też jest prawidłowe(no nie do końca wiadomo jak były malowane dolne powierzchnie )

Napisano

Wiem, że trochę poniewczasie, ale wrzuciłem walkaround Fokkera dr.I w malowaniu Manfreda von Richhofena znajdującego się w Luftwaffnemuseum w Berlinie. Może komuś się przyda na przyszłość.

Fotki do obejrzenia TUTAJ

Pozdrawiam

Eryk