Mirafiori Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 Witam wszystkich W sprawach modelarskich jestem laikiem, tak więc zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych [z góry przepraszam jeśli w złym dziale umieściłem temat]. Otóż restauruję starego Fiata 125p (1969r) i potrzebuję wykonać wierną kopię takiego oto znaczka: http://eles.pl/fiat/seria/polski.jpg (samego wkładu bez chromowanej ramki) W jaki sposób mogę to zrobić? odlać z żywicy? co polecacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 W jaki sposób mogę to zrobić? odlać z żywicy? co polecacie? Hej. Na mój chłopski rozum w grę wchodzą dwa rozwiązania (o ile oczywiście nie ma szans na zdobycie znaczka w sieci) - odlew w żywicy. Technologicznie najłatwiejszy, ale wymaga kosztownych materiałów (głównie silikon odlewniczy tj nieprzylegający, bo za żywicę może robić zwykły Distal albo Novol) - vacuforma, czyli podciśnieniowe "odciśniecie" znaczka w folii plastikowej (np takiej z opakowania po zabawkach, rozgrzanej w piekarniku do stanu wiotkiego). Taki "odcisk" można wypełnić potem czymkolwiek (nawet starą szpachlówką), folia jest łatwa do zdobycia (piekarnik też ) największym problemem jest samo urządzenie do formowania (nie jest trudne do zrobienia, podciśnienie można wytworzyć odkurzaczem, ale trochę czasu trzeba poświęcić). Pytanie : - ile kasy możesz poświęcić na wykonanie odlewu (kilogram silikonu to jakieś 50-100 PLN, a Tobie wystarczy gdzieś 1/4 ale nie wiem, czy sprzedają mniej niż kilogram) - czy planujesz więcej niż jeden odlew - czy masz czas żeby zrobić urządzenie do formowania podciśnieniowego... ...od odpowiedzi na te pytania zależy wybór metody Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirafiori Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2010 nowe znaczki jeśli w ogóle się trafiają to po powyzej 300zl sztuka... zapewne kilka odlewów, na przyszłość bym sobie zrobił. czas na urządzenie do formowania? nie ma problemu, tylko aby ktoś był w stanie klarownie mi wytłumaczyć jak to zrobić. ps. dzięki bardzo za odp pozddr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 A nie taniej poszukać na złomowiskach, giełdach czy w skupach złomu? Nie takie kwiatki sie tam przytrafiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 znasz jakiegoś frezera? daj na CNC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 (edytowane) Jak planujesz kilka kopii, to może warto się pokusić o odlew - daje dużo większą precyzję i powtarzalność (chociaż nie wiem, czy AŻ TAKA precyzja jest Ci potrzebna) knowhow o vacuformowaniu masz np tu: http://www.plastikowe.pl/technika/formowanie-prozniowe-vacu http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=21213 EDIT Przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz - ale to efekt spaczenia MIKRO-modelarstwem że nie wpadłem na to wcześniej . Spróbuj - jak nie wyjdzie to większych strat nie powinno być - odcisnąć znaczek w ... plastelinie albo jeszcze lepiej w ciastolinie. Ciastolinę można potem "wypalić" więc powinna trzymać kształt, przy plastelinie musisz BARDZO DELIKATNIE zdejmować formę z wzornika. Ciastolinową formę trzeba będzie psiknąć jakąś szpachlówką w sprayu żeby wyrównała ewentualne pory i pęknięcia formy. Potem cienka warstwa rozdzielacza (np wazelina techniczna) i żywica. A'ha - Distal zachowuje się dużo lepiej jeśli się go podgrzeje. Wystarczy potrzymać pod żarówką halogenową. /EDIT Powodzenia ZzB Edytowane 19 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 nie istniej większa precyzja niż frezarka C.N.C. (chyba,że mówimy o laserze). na pewno w Gdyni jest kilka firm ,które to zrobią.lub popytaj między znajomymi o frezera cnc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirafiori Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2010 dzięki bardzo za odp. najpierw dowiem się ile by to kosztowało u frezera, a jak nie wypali to to będę sam rzeźbił. znacie kogoś godnego zaufania? rejon obojętny w sumie, bo wysyłka wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirafiori Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2010 mam kontakt z jedną firmą frezarką zobaczymy . natomiast mam pytanie, jest to znaczek malowany od tyłu 3 kolorami. biały, czerwony i chrom. jakie farby polecacie do tego? przede wszystkim chrom, jak go wykonać aby efekt był jak najlepszy? czy po odlewie element będzie przezroczysty? gdyż pierwonie jest on wykonany z przezroczystej pleksi i malowany od tyłu. http://img694.imageshack.us/gal.php?g=20100120.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi