wapel Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Witam! jestem nowy na forum i to mój pierwszy post. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Jestem w trakcie robienia modelu "Tygrysa" ze 101 Batalionu Czołgów Ciężkich SS z kampanii z Normandii 1944 i chciałbym do niego dobrać jakieś ciekawe figurki. I tu się pojawia problem - nie wiem jaki zakupić zestaw, ponieważ nie za bardzo znam się na mundurach. Moglibyście mi coś doradzić? Zawsze wydawało mi się, że pancerniacy mieli po prostu czarne mundury, ale SS to już nie wiem wogóle. Widzę też zestawy w których są postacie w różnych mundurach (np ten http://www.model-hit.pl/2729_tamiya-35201-german-tank-crew-at-rest-1-35.html Jeden ma panterkę, dwóch zielony i trzech czarny) Czy to możliwe w jednym czołgu? Podoba mi się ten zestaw http://www.model-hit.pl/2722_tamiya-35188-german-tank-ammo-loading-crew-1-35.html Czy będzie się nadawał do Normandii? z góry dzięki za odpowiedz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Witaj!! Na tyle na ile jestem zorientowany mogę napisać, że jeśli chodzi o zestaw Tamiyi, który Ci się podoba -to możesz go wykorzystać z tym, że nie możesz "ubrać" żołnierzy w zielone mundury. Były one zarezerwowane dla załóg dział przeciwpancernych i niszczycieli czołgów. Czołgiści początkowo mieli jednolite czarne mundury. Później w Waffen SS zaczęto wprowadzać różnorakie mundury "w panterkę". Przykład masz choćby nawet w tym zestawie: http://www.dragonmodelsltd.com/html/6214.1.htm A różne mundury załogi jednego wozu są jak najbardziej możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wapel Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 serdeczne dzięki czyli w przypadku SSman'ów tylko panterka wchodzi w rachubę, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Nie. Czołgiści z SS też ubierali się w czarne mundury. Najlepszy przykład to najsłynniejsze zdjęcie asa Panzerwaffe Michaela Wittmanna (właśnie ze 101 sSSPzAbt walczącego w Normandii w 1944): Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wapel Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 no, tak jak mogłem o nim zapomnieć! dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Jestem w trakcie robienia modelu "Tygrysa" ze 101 Batalionu Czołgów Ciężkich SS z kampanii z Normandii 1944 i chciałbym do niego dobrać jakieś ciekawe figurki. W katalogu Dragona jest zestaw 6028 Tiger Aces - Normandy 1944. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi