Skocz do zawartości

GERMAN PZ.SFL. IVA DICKER MAX 1:35 TRUMPETER

Mirek66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Model sklejało się bez problemowo jedyną nie dogodnością jest według mnie zbytnie rozdrobnienie elementów które ze względu na rozmiar są ciężkie w obróbce . Pojazd pomalowałem farbami MR. HOBBY zacieki olejami a kurzenie to suche pastele i pigmenty .

Proszę kolegów o ocenę oraz komentarze dotyczące modelu .

Pozdrawiam Mirek .

imgp7266.jpg

imgp7262.jpg

imgp7263.jpg

imgp7265.jpg

imgp7267.jpg

imgp7268w.jpg

imgp7269.jpg

imgp7270.jpg

imgp7272.jpg

imgp7274.jpg

O, Mirku, widzę, że podziałałeś z tymi uchwytami nożyc (przydałyby się zbliżenia na detale)... Całościowo jest oki, taki w moim stylu (robiłem kiedyś podobnie wyblakaną Pz I Ausf. B w GG, może zbyt jaskrawe te rozjaśnienia, ale dla mnie jest OK). Martwi mnie trochę podstawka - z jednej strony ładne drzewko i reszta "zieleniny", a z drugiej - niewykończone ranty. Tu i ówdzie widzę zacieki lub ubytki gipsu... Dobór kolorów gleby - trafny (dobrze oddaje typową, polną drogę - piach w odcieniach szarości + żwir). Jednocześnie te szarości w połączeniu z lekką porowatością faktury gleby przypominają mi to, co widziałem wczoraj w filmach Eastwooda .

P.S. Bierzesz go do Bytomia? Jak tak, to powodzenia życzę, co by "nie przepadł w tłumie" .

Dzięki koledzy za pozytywne opinie

Co do gąsek zestawowe plastikowe oznaczeń na lufę nie było w zestawie może koledze pomyliło się z Emilem ?

Kaziu do Bytomia nie jadę za daleko mi samemu co do podstawki leży luźno

na desce pomyślę jak obrobić , ale dam chyba brązowy acryl .

Tomku życzę ci udanych postępów w dalszej budowie modeli .

Mirek .

• Super Moderator

Bardzo fajny modelik - ma swój urok i z tego powodu GRATULACJE

Jednak - mam nieodparte wrażenie - że zacieki na pochyłych płaszczyznach powinny być namalowane pod innym kątem... Jeśli w tym momencie płaszczyzny pochyłe postawisz do pionu, widać będzie wyraźnie, że smuga zacieku "ucieka po skosie" zamiast płynąć w dół. Krawędź dolna tych płaszczyzn jest pozioma, więc nie ma innej rady - smugi powinny "płynąć" w innym kierunku - prostopadłym do dolnej krawędzi

Pochyła płaszczyzna przedniego pancerza jest OK - tak powinna wyglądać cała reszta...

To szczegół, ale nieco dyskwalifikuje oddany realizm. Pozostałość jak najbardziej super

Dzięki

Trawy są kupcze ale nie jestem z nich zadowolony i muszę sobie zakupić dodrą długą trawę elektrostatyczną .

Marcin co do zacieków wiem ale trzymając go w dłoni robiłem prostopadle do niej co było błędem gdyż trzeba było dać lekki skos , ale że nie rozmazały mi się to ich zostawiłem bo przy poprawkach mogłem zetrzeć rozjaśnienia .