Skocz do zawartości

Panzer III N Tamiya

Gościu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Model to zestaw Tamiya.

Wzbogacony o "śmieci" - które walały się po kątach szuflandii, zwyczajowo pojeździłem skalpelem tu i ówdzie.

Zawieszenie ruchome, stąd te białe "gluty" - by podczas prac nie majtały się wahacze.

Malowanie przewiduję zimowe...jakie, nie wiem - wybór jest mnogi...więc coś się dobierze.

Stan obecny:

ResizeofDSCF5948.jpg

ResizeofDSCF5949.jpg

ResizeofDSCF5950.jpg

Podstawka - opis z czasem

p.

• 3 months later...

Rafale, dowaliłeś do pieca . W sumie to updejt na czasie, zaniedługo też się będę mierzył z tematem zimówki na Sturmie. Co do metody użytej na tej trójce: lakier + gąbka czy same zdzieranie z lakieru (pędzel, taśma Tamki?)?

Jedna rzecz zwróciła moją uwagę - czy Ty aby nie zamontowałeś odwrotnie łukowatych "szyn" (część systemu mocowania lin holowniczych) na płycie nadsilnikowej?

P.S. Te bandaże zapasówek w bieli to dziwnie wyglądają... Czerń byłaby lepsza, zawsze jakiś akcent wyróżniajacy się z otoczenia .

Edytowane przez Gość

Czy chodzi Ci o częsci z zaznaczenia?

iiijd.jpg

Jesli tak, to raczej dobrze wklejone(patrzyłem także na innych wozach, efekt ten sam)

Malowanie.

kazio, nic z tego.

Nie ma ździerania lakierów a samo malowanie.

Odwróciłem "standardy" modelarskie.

Wpierw naniosłem zimowy kamuflaż a później gąbka plus pędzel .

Jeśli idzie o malowanie detali, to jest sama baza kaziu, dopiero się do nich dobieram....do bazy z resztą takźe <:F

Tak Rafale, właśnie o te elementy chodziło. Inaczej to wyglądało w trójkach, a inaczej w StuGach, jak się okazuje (u mnie te "szyny" wypadają w tylnych narożnikach płyty nadsilnikowej).

Technika malarska nowatorska, interesująca (i w sumie praktyczna, bo najłatwiej zaczynać malowanie od tego koloru, którego akurat jest najwięcej):). Jak dla mnie to by wystarczyły ciemne filtry na ten biały w okolicach "przechodzonych" przez załogę + może jakieś przebaewienia na gg i model był by finito. No ale to dla mnie .

Planujesz go uczynić elementem jakiejś scenki? Model w zimowym kamo stojący "bezpodstawnie" dziwnie wygląda na półce.

Dzięki .

kazio, ja trochę jednak pokolorowałem olejnymi płukankami.

DSCF6563.jpg

DSCF6562.jpg

DSCF6561.jpg

DSCF6559.jpg

DSCF6557.jpg

DSCF6556.jpg

DSCF6555.jpg

DSCF6554.jpg

DSCF6553.jpg

Teraz stoję na rozstaju..robić roztop, czy mróz..hm.

Podstaweczka będzie i nawet jakieś figurki zmaluję.

Myślę o krzaczorach ...tylko właśnie, mokro czy sucho....nic to, zadecyduję i będę dalej miętolił farbki.

Kilka miejsc muszę zmyć, uwydatniło to dopiero makro.

p.

Się podoba. Półka ta sama co trójka z ostatniej dioramy Rollinga. Jeśli mogę coś zasugerować - wystające krawędzie dekli na napędówkach można by przetrzeć odpowiednim metalizerem, w realu były wykonane z aluminium .

Mogę coś zasugerować? Roztopy dają większe możliwości względem paskudzenia, ochlapywania, brudzenia wozu

szlachcik1 napisał:

Gościu napisał:

Mogę coś zasugerować? Roztopy dają większe możliwości względem paskudzenia, ochlapywania, brudzenia wozu

...czyli to, na co czekają twoi wierni kibice, Rafale Smile Nie daj się prosić Very Happy

Protestuję! Zaciapywanie tak fantastycznie pomalowanego podwozia, kół nośnych, wanny, kół napędowych etc. błotem woła o pomstę do nieba.

Niechaj będzie mróz, i to najlepiej taki radziecki.

Hi Uri.

Welcome to the forum!

It's good that you like my work ... especially pictures, which I recently have a problem.

Lordzie, tym razem wyszedłbył nieco lepiej, dzięki

p.