_iceboy Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Witam. Jest to moja pierwsza 48semka zrobiona dla siebie. Model to Hasegawa oraz troszeczkę przeróbek własnych (viewtopic.php?t=18631). Jeśli chodzi o poprawność historyczną to, starałem się jak mogłem, a informacje o wylocie łusek do MK 108 dostałem już za późno. Mogą być rozbieżności pod względem spodu samolotu oraz falki na krawędzi natarcia. Teraz pozostawiam model waszej ocenie: Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Model bardzo ładnie się prezentuje, kolor kamuflażu i takie mam wrażenie spłowienie mnie się bardzo podoba. Trochę jak dla mnie za mocne okopcenia i wyciek oleju -tak to odbieram - za chłodnicą. Pierwsza myśl to palący się, plujący olejem silnik. Jeszcze zwróciły moją uwagę opaski na goleniach, czy one miały być takie jasne? Ostatnia rzecz , to plamki na stateczniku i sterze kierunku, bardzo ostre krawędzie i nie prześwituje na żadnej z nich kolor bazowy. Jeżeli tak miało być to ok! Odpryskująca farba na śmigle - super Z opuuszczonymi klapami wygląda na zdjęciach jak rasowy drapieżca. Gratuluję pięknego modelu Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 ...Trochę jak dla mnie za mocne okopcenia i wyciek oleju -tak to odbieram - za chłodnicą. Pierwsza myśl to palący się, plujący olejem silnik. Jeszcze zwróciły moją uwagę opaski na goleniach, czy one miały być takie jasne? Ostatnia rzecz , to plamki na stateczniku i sterze kierunku, bardzo ostre krawędzie i nie prześwituje na żadnej z nich kolor bazowy. Jeżeli tak miało być to ok!... Jeżeli chodzi o okopcenia i ubrudzenie od spodu, jest to typowe dla Messerschmittów 109, a już tym bardziej G i K - dla przykładu : wręcz powstrzymywałem się przed mocniejszymi . Odnośnie opasek oraz całego malowania, wzorowałem się na zdjęciu oryginału: - jak widać starałem się jak mogłem tylko odzwierciedlić to co na zdjęciu. Nie rozumiem o co chodzi odnośnie statecznika? Samoloty późnych serii G-10 oraz wszystkie K-4 miały statecznik malowany w całości farbą kamuflażu a na tym plamki z koloru drugiego. Często występowały różne "domalówki" - jak widać na zdjęciu mojego egzemplarza są dwie jasne plamy. Ciesze się że się podoba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 No i wątpliwości zostały wyjaśnione. Widzę , że dokumentację miałeś przy pracy nad modelem wręcz wzorową Plamy na sterze i stateczniku sądziłem, że malowane były metodą natryskową, stąd moja wątpliwość. Zdjęcie nr 2 pięknie pokazuje ostre krawędzie plam, także jest ok, więcej pytań nie mam. Mam tylko jedną prośbę zdetaluj, pokaż fragmentami swój model, chciałbym mu się lepiej przyjrzeć, zobaczyć bliżej malowanie, ślady eksploatacji ... . Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Olo, bardzo ładna modela jak to powiedział Makumba Jestem pod dużym wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Bardzo ładny model. Jedynie to chyba na spodzie troche przesadziłes ale to tylko moja opinia. Tak to naprawde nie ma sie do czego przyczepic. Duze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Bardzo ładny model. Jedynie to chyba na spodzie troche przesadziłes ale to tylko moja opinia. Tak to naprawde nie ma sie do czego przyczepic. Duze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Noo, super... Do gołego metalu, na drewnianym śmigle... A że się zapytam w którym Bf 109 z Daimlerem jest drewniane śmigło? Może jest coś o czym nie wiem No tak zapomniałem, że śmigła VDM 9-12159 - to sklejka gięta na mokro ... Wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Witam.Smiglo drewniane przestano montowac po wyprodukowaniu ok.50 szt.Bf 109 B lub jak jak kto woli Me 109 B.Byly to-ciekawostka-drewniane lopaty ale przestawialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi