Skocz do zawartości

Pz 38t ausf C - UM skala 1:72

arekmir

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na kolejny model. Będzie prosto z pudła bez dodatków, bo chcę na nim przetestować malowanie i cieniowanie za pomocą aerografu.

Model wymaga niestety trochę szpachli, czego nie widać może na pierwszy rzut oka. Jak na model UM mało tu śladów po wypychaczach i jam skurczowych. Niestety pierwsze dobre wrażenie pryska po spasowani kadłuba. Na każdym łączeniu trzeba było użyć szpachli a i tak została spora dziura.

dsc03248e.jpg

Dokleiłem zarówno z przodu jak i z tyłu wąskie paski plastiku i myśle że będzie ok.

Wieża oprócz małego szpachlowania(zwłaszcza łączenia przedniej płyty)

nie wymagała większej pracy.

Lufa niestety zestawowa. (Nikt jej chyba już nie robi ).

dsc03251q.jpg

Też mam chęć popełnić ten model, zatem uważnie będę przyglądał się twojej pracy. Szczerze mówiąc, nim dostałem w swoje ręce pierwszy model UM, miałem mieszane uczucia co do twórczości tego producenta. Po wykonaniu jednego (myślę - na razie) modelu - BT-5, który okazał się nie taki znowu straszny, nabrałem chęci na kolejne, jak już wspomniałem - między innymi, tenże właśnie.

Co zaś do wypełniania ubytków (brrr..., zabrzmiało, jak u dentysty ), wypracowałem sobie - widzę, że podobnie jak Ty - metodę używania cienkich, polistyrenowych płytek, powstałych choćby po zeszlifowaniu ramek wtryskowych bądź etykietek z nazwami modeli, które wpycham w szczelinę i zalewam to wszystko klejem CA. Istotę tego sposobu przedstawiłem tutaj.

pozdrawiam

Pracy ciąg dalszy.

Model dostał bazę z farby vallejo air 71056 black grey.

Następnie robiłem rozjaśnienia dodając do koloru bazowego coraz więcej białej farby. Z efektu jestem zadowolony bo przejścia kolorów są bardzo delikatne.

dsc03255.jpg

dsc03252j.jpg

dsc03256k.jpg

a jakie planujesz malowanie?

Malowanie oczywiście z września 39. Tak na szybko fotka z aktualnego stanu prac(w końcu już po sesji więc mam nareszcie więcej czasu na modele )

Lepsze fotki i jakiś większy opis jutro.

dsc03259d.jpg

Obiecałem wczoraj więc...

Model w pierwszej kolejności spryskałem sidoluxem. Na to poszły kalki oraz wasz i filtr w jednym.

Pierwszy raz użyłem specyfiku vallejo "black glaze". Z efektu byłem bardzo zadowolony Na to wszystko poszedł jeszcze suchy pędzel, żeby trochę uwypuklić nity.

dsc03260k.jpg

dsc03263c.jpg

Potem nałożyłem "brown glaze" w celu lekkiego zużycia modelu. Rozwodnionym w dość dużym stopniu specyfikiem "brown glaze" robiłem wąskie prostopadłe do powierzchni modelu pociągnięcia mające imitować ślady po brudzie zmywanym przez deszcz. Robiłem to również pierwszy raz ale myślę że chyba wyszło dobrze. Jedynie na górnej części kadłuba ślady są zbyt wyraźne jak dla mnie. Zrobiłem też trochę odprysków.

dsc03267d.jpg

dsc03264q.jpg

Na razie prace nad górą kadłuba uważam za zakończone. Pora wziąść się za gąsienice.