sokol Napisano 11 Stycznia 2007 Napisano 11 Stycznia 2007 Namówiony przez Irka wrzucam zdjęcia ze strzelań rakietowych Krogulec 2005, które odbyły się na poligonie Wicko Morskie w maju 2005. Strzelania prowadziły dywizjony New-SC i drużyny Strzał. Na płycie lotniska rozstawione były zestawy dalekiego zasięgu Wega, które nie odpalały rakiet a prowadziły jedynie ćwiczenia z zakresu namierzania celów i symulowanego odpalenia. Obok hangarów lotniska znajduje się małe muzeum sprzętu plot. Znajdziemy tam stare (dwuprowadnicowe) wyrzutnie S-125 Newa, wyrzutnie SA-2, czy działa plot. W tym miejscu jest też postawiony pomnik poświęcony żołnierzom przeciwlotnikom z Bolesławca, którzy zginęli w katastrofie kolejowej na stacji Piła. Trochę więcej zdjęć jest tu: http://www.sokol.cons.pl/Krogulec2005/ Pozdrawiam sokol Cytuj
okonek Napisano 11 Stycznia 2007 Napisano 11 Stycznia 2007 W tym miejscu jest też postawiony pomnik poświęcony żołnierzom przeciwlotnikom z Bolesławca, którzy zginęli w katastrofie kolejowej na stacji Piła. Chodzi o ten wypadek w 1988 roku ? A ja myslalem, ze byli z samochodowki. Tak wtedy mowiono. Daj jakas lepsza fotke samej tablicy. Cytuj
sokol Napisano 11 Stycznia 2007 Autor Napisano 11 Stycznia 2007 ....Daj jakas lepsza fotke samej tablicy. Daj.. a Wicko od Koszalina to z 70 km. I kto mnie po nocy na poligon wpuści. Ale się postaram... szybka teleportacja i proszę: Pozdrawiam sokol Cytuj
okonek Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 Dzieki. No tak jak myslalem , ze bylo to jakos w maju lub czerwcu. I pomyslec, ze w tym czasie sluzylem w Pile. Szkoda chlopakow. Cytuj
sokol Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Napisano 12 Stycznia 2007 No niestety... szkoda. Boli też trochę stan pomnika, może na zdjęciach tego nie widać ale w maju 2005 nie był on najlepszy. Pozdrawiam sokol Cytuj
sokol Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Napisano 12 Stycznia 2007 Jeszcze mały dodatek: Pozdrawiam sokol Cytuj
Jacek1 Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 Czy będą fotki PECZORY i NEWY robione z bliska? Pozdrawiam - Jacek Cytuj
Grzegorz Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 A skąd "PECZORY" na naszym poligonie...? Cytuj
Jacek1 Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 Współpracują z NEWAMI dlatego są razem. Te mobilne robią u nas na MAZie 543, a tak na marginesie jest to najladniejszy pojazd,, nie bojowy,,w naszej armii. Pozdrawiam - Jacek Cytuj
Grzegorz Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 (edytowane) Jacek...Pomyliłeś się... PECZORA to jest system daleko zmodernizowanej wyrzutni ZRK S-125, ale produkowany ( nie u nas ), raczej testowany jako alternatywa dla biedniejszych użytkowników rosyjskiego sprzętu, i nie ma go na uzbrojeniu polskiej armii. Zdwojona wyrzutnia ZRK S-125 jest w tym wariancie posadowiona na podwoziu MZKT 6x6. „PECZORA” to nazwa rzeki w Rosji, wiec trudno domniemywać, ze nasze tuzy od marketingu wojskowego nazwałyby użytkowany przez nas kompleks P-LOT nazwą własną nie Polskiej rzeki... W naszej armii testowano nośnik MAZ-543, ale odrzucono go jako mało stabilny przy strzelaniu, przenosząc wyrzutnie na wycofywane podwozia czołgowe. MAZ-543 pozyskano z wycofanych wyrzutni „ELBRUS”, i chyba wszystkie znajdują się obecnie w dyspozycji RADWAR-u. Edytowane 12 Stycznia 2007 przez Gość Cytuj
imt Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 MAZ-543 pozyskano z wycofanych wyrzutni „ELBRUS”, i chyba wszystkie znajdują się obecnie w dyspozycji RADWAR-u. bo są idealne do zamontowania radarów i innego sprzętu do naprowadzania. a i obsługa ma lepsze warunki do pracy niż w podwoziu czołgowym. Cytuj
Grzegorz Napisano 12 Stycznia 2007 Napisano 12 Stycznia 2007 MAZ-543 pozyskano z wycofanych wyrzutni „ELBRUS”, i chyba wszystkie znajdują się obecnie w dyspozycji RADWAR-u. bo są idealne do zamontowania radarów i innego sprzętu do naprowadzania. a i obsługa ma lepsze warunki do pracy niż w podwoziu czołgowym. ... Własnie... http://www.wze.com.pl/oferta/newa.htm Cytuj
Jacek1 Napisano 13 Stycznia 2007 Napisano 13 Stycznia 2007 Grzegorz - jeśli możesz to podaj nazwe ustrojstwa pokazanego na ostatnim zdjęciu. Pozdrawiam - Jacek Cytuj
Jacek1 Napisano 13 Stycznia 2007 Napisano 13 Stycznia 2007 Już mam. SNR-125 SC Pozdrawiam - Jacek Cytuj
sokol Napisano 14 Stycznia 2007 Autor Napisano 14 Stycznia 2007 W temacie "więcej fotek" na razie nic nie będzie. Dałem wszystko już co miałem. Trzeba czekać na jakieś manewry na Wicku i to że uda mi się tam wkręcić ;) Pozdrawiam sokol Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi