Badyl Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Witam, Jestem nowym użytkownikiem forum i chcę pokazać i poddać ocenie swój pierwszy sklejony model Padło na JS-2 Stalin 1:72 z Italeri, dlaczego ? Po prostu wypatrzyłem go w sklepie modelarskim i uznałem że na początek będzie dobry. Możecie komentować nawet ostro, wytykać błędy jak wlezie ( nawet lepiej, będzie to nauka na przyszłość ) Model malowany oczywiście pędzelkiem, kolor farby sam zrobiłem z wymieszania czarnego z zielonym, zrobiłem też wash z farby malarskiej, miało to przypominać rdzę na czołgu. Błoto zrobiłem za pomocą brązowej farby nanoszonej gąbką i trochę uczyłem się na nim suchego pędzla białą farbą. No to tyle z gadania i proszę o komentarze W sumie to nie wiem czy ten model w ogóle nadaje się do pokazania na forum , ale zaryzykuję, następne powinny być już lepsze a teraz zdjęcia : zdjęcia nie są super jakości, ale lepszego aparatu nie miałem do robienia zdjęć. Proszę o wyrozumiałość , jako że to mój pierwszy post ;) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Koła IS-a w całości wykonane są z metalu. W miejscach w których stykają się z gąsienicą powinny być wytarte do gołego metalu. To na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 W sumie to nie wiem czy ten model w ogóle nadaje się do pokazania na forum Jak najbardziej. zdjęcia nie są super jakości Widziałem gorsze. ... komentować nawet ostro, wytykać błędy jak wlezie ... ...Proszę o wyrozumiałość To w końcu ostro wytykać błędy czy być wyrozumiałym? Bo nie wiem? Merytorycznie, choć sam też jestem początkujący, powiem: Jest dobrze, więcej, jak na pierwszy (choć wierzyć mi się nie chce) to bardzo dobrze. Tylko kilka drobnych uwag: - wash nie ma udawać rdzy tylko zniwelować "płaskość" modelu - gdzieniegdzie widać miejsca w których przydało by się trochę szpachli (łączenie wanny z górą kadłuba oraz wieża) - podoba mi się rozjaśnienie krawędzi - malowanie gąsek super, wanny kadłuba już nie Konkludując: Jest bardzo dobrze. Tylko, oglądając "moje pierwsze" modele na forum , zauważam tendencję, że większość oblepia swoje maleństwa materiałami "błotopodobnymi". Im mniej doświadczenia tym więcej błota (to bynajmniej nie tyczy się Ciebie), a nic chyba nie potrafi bardziej zepsuć poprawnie sklejonego modelu niż niewłaściwy brudzizm. Ode mnie 5/6. Było by 6/6 gdybyś czas który przeznaczyłeś na błoto wykorzystał na dokładniejsze sklejenie oraz przerobienie uchwytów na wieży na druciki. Polecam: Forum Modelarstwo Plastikowe Strona Główna » Tematyka modelarska » Jak to zrobić i jak pokazać » Tajniki modelarstwa Ja obecnie uczę się tego na pamięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 12 Lutego 2010 Autor Share Napisano 12 Lutego 2010 ... komentować nawet ostro, wytykać błędy jak wlezie ... ...Proszę o wyrozumiałość To w końcu ostro wytykać błędy czy być wyrozumiałym? Bo nie wiem? Wyrozumiałym do jakości zdjęć, do samego postu, powiedzmy do jego stylistyki a do samego modelu, to tak jak mówiłem komentować , nawet ostro. a tutaj dam zdjęcie na potwierdzenie że to mój pierwszy model, co będzie widać po tym jak go pomalowałem. dopiero potem trochę poprzeglądałem fora modelarskie, zobaczyłem jak mogą modele wyglądać i uznałem że muszę go trochę przerobić. Przeczytałem o paru technikach i postanowiłem je na nim wypróbować. Efekt nie jest super( jak dla mnie), ale uczyć będę się dalej na kolejnych modelach. no szpachli przydałoby się i to sporo, ale dopiero po sklejeniu jak zdobyłem trochę wiedzy, dowiedziałem się o takim patencie ( teraz już się w nią zaopatrzyłem). Co do przerobienia uchwytów na druciki, to jako początkujący modelarz to jeszcze za modyfikację modelu "własnymi częściami" jeszcze się nie brałem. Dzięki za komentarze i proszę o następne. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 Rewelacja! Jak na jeden z pierwszych modeli-świetnie rokujesz! Dawaj warsztat na forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 Jeśli to Twój pierwszy model to gratuluję Podobają mi się gąski i rozjaśnienia krawędzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 Podobają mi się gąski Dokładnie, bardzo ładnie sklejone, widać, że poświęciłeś im trochę czasu i się przyłożyłeś. Podoba mi się, jak podłapiesz troszkę sztuczek będzie naprawdę git malina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi