Badyl Napisano 11 Lutego 2010 Napisano 11 Lutego 2010 Witam, Jestem nowym użytkownikiem forum i chcę pokazać i poddać ocenie swój pierwszy sklejony model Padło na JS-2 Stalin 1:72 z Italeri, dlaczego ? Po prostu wypatrzyłem go w sklepie modelarskim i uznałem że na początek będzie dobry. Możecie komentować nawet ostro, wytykać błędy jak wlezie ( nawet lepiej, będzie to nauka na przyszłość ) Model malowany oczywiście pędzelkiem, kolor farby sam zrobiłem z wymieszania czarnego z zielonym, zrobiłem też wash z farby malarskiej, miało to przypominać rdzę na czołgu. Błoto zrobiłem za pomocą brązowej farby nanoszonej gąbką i trochę uczyłem się na nim suchego pędzla białą farbą. No to tyle z gadania i proszę o komentarze W sumie to nie wiem czy ten model w ogóle nadaje się do pokazania na forum , ale zaryzykuję, następne powinny być już lepsze a teraz zdjęcia : zdjęcia nie są super jakości, ale lepszego aparatu nie miałem do robienia zdjęć. Proszę o wyrozumiałość , jako że to mój pierwszy post ;) Pozdrawiam. Cytuj
Mare_K Napisano 11 Lutego 2010 Napisano 11 Lutego 2010 Koła IS-a w całości wykonane są z metalu. W miejscach w których stykają się z gąsienicą powinny być wytarte do gołego metalu. To na początek Cytuj
chemik Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 W sumie to nie wiem czy ten model w ogóle nadaje się do pokazania na forum Jak najbardziej. zdjęcia nie są super jakości Widziałem gorsze. ... komentować nawet ostro, wytykać błędy jak wlezie ... ...Proszę o wyrozumiałość To w końcu ostro wytykać błędy czy być wyrozumiałym? Bo nie wiem? Merytorycznie, choć sam też jestem początkujący, powiem: Jest dobrze, więcej, jak na pierwszy (choć wierzyć mi się nie chce) to bardzo dobrze. Tylko kilka drobnych uwag: - wash nie ma udawać rdzy tylko zniwelować "płaskość" modelu - gdzieniegdzie widać miejsca w których przydało by się trochę szpachli (łączenie wanny z górą kadłuba oraz wieża) - podoba mi się rozjaśnienie krawędzi - malowanie gąsek super, wanny kadłuba już nie Konkludując: Jest bardzo dobrze. Tylko, oglądając "moje pierwsze" modele na forum , zauważam tendencję, że większość oblepia swoje maleństwa materiałami "błotopodobnymi". Im mniej doświadczenia tym więcej błota (to bynajmniej nie tyczy się Ciebie), a nic chyba nie potrafi bardziej zepsuć poprawnie sklejonego modelu niż niewłaściwy brudzizm. Ode mnie 5/6. Było by 6/6 gdybyś czas który przeznaczyłeś na błoto wykorzystał na dokładniejsze sklejenie oraz przerobienie uchwytów na wieży na druciki. Polecam: Forum Modelarstwo Plastikowe Strona Główna » Tematyka modelarska » Jak to zrobić i jak pokazać » Tajniki modelarstwa Ja obecnie uczę się tego na pamięć. Cytuj
Badyl Napisano 12 Lutego 2010 Autor Napisano 12 Lutego 2010 ... komentować nawet ostro, wytykać błędy jak wlezie ... ...Proszę o wyrozumiałość To w końcu ostro wytykać błędy czy być wyrozumiałym? Bo nie wiem? Wyrozumiałym do jakości zdjęć, do samego postu, powiedzmy do jego stylistyki a do samego modelu, to tak jak mówiłem komentować , nawet ostro. a tutaj dam zdjęcie na potwierdzenie że to mój pierwszy model, co będzie widać po tym jak go pomalowałem. dopiero potem trochę poprzeglądałem fora modelarskie, zobaczyłem jak mogą modele wyglądać i uznałem że muszę go trochę przerobić. Przeczytałem o paru technikach i postanowiłem je na nim wypróbować. Efekt nie jest super( jak dla mnie), ale uczyć będę się dalej na kolejnych modelach. no szpachli przydałoby się i to sporo, ale dopiero po sklejeniu jak zdobyłem trochę wiedzy, dowiedziałem się o takim patencie ( teraz już się w nią zaopatrzyłem). Co do przerobienia uchwytów na druciki, to jako początkujący modelarz to jeszcze za modyfikację modelu "własnymi częściami" jeszcze się nie brałem. Dzięki za komentarze i proszę o następne. Pozdrawiam ! Cytuj
Pafica Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Rewelacja! Jak na jeden z pierwszych modeli-świetnie rokujesz! Dawaj warsztat na forum! Cytuj
Ł.Sosnowski Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Jeśli to Twój pierwszy model to gratuluję Podobają mi się gąski i rozjaśnienia krawędzi. Pozdrawiam Cytuj
R_Mazzi Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Podobają mi się gąski Dokładnie, bardzo ładnie sklejone, widać, że poświęciłeś im trochę czasu i się przyłożyłeś. Podoba mi się, jak podłapiesz troszkę sztuczek będzie naprawdę git malina. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi