METYS Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Ze względu na to iż moje modele często padają ofiarą zainteresowania rodziny lub osób postronnych, wpadłem na taki "nietypowy" pomysł. Kilkukrotnie na necie widziałem modele łodzi podwodnych zalane żywicą, a co gdyby sytuację nieco odwrócić i spróbować zrobić to samo z latadłem. Myślę nad zrobieniem z pleksi formy w której po umieszczeniu modelu mógłbym go zalać w/w substancją. Czy to ma szansę powodzenia, czy żywica nie przylgnie za bardzo do formy i czy jest taka która da idealną przeźroczystość Pytam ponieważ jeszcze nigdy nie miałem kontaktu z tym specyfikiem i jestem całkowicie zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 żadna żywica nie daje pełnej przeźroczystości nawet warstwy powietrza zniekształcają kolory.wpadłeś na ciekawy pomysł sam jestem ciekaw efektu wypróbuj, nie wiem na jakimś starym modelu i wstaw fotke po experymencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Probowalem uzyc Clear casting resin i taki mi wyszedl efekt, wyjelem z formy jak jeszcze byla miekka/plastyczna: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 13 Lutego 2010 Autor Share Napisano 13 Lutego 2010 Znalazłem coś takiego, wygląda obiecująco, tylko ze zalanie takiej 48- ki to koszt ponad 100 a nawet i ponad 150 zł, więc raczej mało opłacalne. Patrząc z ekonomicznego punktu widzenia byłbym idiota gdybym się na to skusił. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=912071408 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Lutego 2010 Super Moderator Share Napisano 13 Lutego 2010 Nie polecam próbować bezpośrednio na modelu. A efekt domowym sposobem będzie mizerny. Na Allegro sprzedają żywicę, ale nie sprzedają maszyny, które sprawia, że znikają bąbelki powietrza i żywica wygląda jak czyste szkło. Widziałem jak taki proces przebiega i lepiej poszukaj sobie firmy która zrobi Ci to profesjonalnie. Możesz żałować modelu jak Ci coś nie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi