Devastator Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 Witam Jestem nowy na tym forum, więc jako wstępniaka chciałbym przedstawić mój najnowszy model- tytułowy Thunderbolt. Na marginesie dodam, że na imię mam Paweł - 21 letni student inżynierii lotniczej, a modelarstwem zajmuję się z grubsza jakieś 10 lat- obecnie buduję głównie drugowojenne maszyny w cztery-ósemce, jednak zdarza się również inna tematyka, a zaczynałem od ciężarówek Italeri . Kilka wcześniejszych modeli wystawiłem na innym forum. Ale wracając do sedna: o zestawie i samolocie nie trzeba moim zdaniem nic pisać bo wszystko o nich wiadomo . Kilka faktów: a) malowany farbami Gunze ( serie C i H ): - kokpit: Zink-Chromate type 1 - przedział silnikowy i wnęki podwozia: Chromate Yellow Primer - pasy inwazyjne: matowa biała i czarna - metalizery: cały płatowiec to Super Fine Silver (SM01) z serii Super Metalic; golenie podwozia, kołpaki, śmigło oraz mniejsze elementy to Aluminume i Chrome Silver b) wash wykonałem stosując Dark Wash Mig'a c) użyłem blaszek Eduarda z serii Zoom: tablica przyrządów oraz pasy bezpieczeństwa Budowa przebiegła w zasadzie bezproblemowo: drobne poprawki po szpachlowaniu oraz czasochłonne maskowanie przed malowaniem pasów inwazyjnych. Jedyne czego się obawiałem to nakładanie kalkomanii z szachownicą- dzięki Bogu udało się . Z modelu jestem ogromnie zadowolony i uważam go za swój najlepszy z dotychczasowych- radość i zdobyte doświadczenie podczas budowy są nie do opisania. No ale dość już gadania- życzę miłego oglądania i czekam na opinie i krytykę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
James Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 Modelik bardzo fajny. Chciałem go kiedyś kupić w 72, ale już nie miałbym gdzie pudła wepchnąc Jedyna moja uwaga to taka, że bomba Ci się chyba odkleiła, bo widać, że nie trzyma się na zaczepach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 model świetny piękne wykonanie ale chyba zostawiłeś ślady po wypychaczach we wnękach podwozia, ale i tka mało widoczne przy obrazie całego modelu ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 20 Lutego 2010 Autor Share Napisano 20 Lutego 2010 ...ale chyba zostawiłeś ślady po wypychaczach we wnękach podwozia, (...) aż wstyd się przyznać, ale dopiero teraz coś tam faktycznie zobaczyłem Mea Culpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 ...ale chyba zostawiłeś ślady po wypychaczach we wnękach podwozia, (...) aż wstyd się przyznać, ale dopiero teraz coś tam faktycznie zobaczyłem Mea Culpa Nie przesadzajmy, kto mu będzie pod spódnice zaglądał A maszyna naprawdę świetna, podoba mi się szczególnie delikatne przybrudzenie, widać że używany ale nie znoszony Gdybyś mógł, to dorzuć jakieś fotki wnętrza, bo to co widać zapowiada się obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 - kokpit: Zink-Chromate type 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 eee coś nie tak z tym zink chromate? ciocia Tamiya tak napisała w instrukcji i wydawało mi się to optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 No z tego co wiem to coś nie tak. Jak patrze w instrukcje to Tamiya każe wymalować XF-5 Flat green, wątpię żeby to był Zinc chromate. Kabina byłą malowane kolorem bronze green (wg znafców jedynym właściwym odcieniem jest Humbrol, którego numeru nie pamiętam) w skrajnych przypadkach interior green. Zinc chromate używany był do zabezpieczania komór podwozia, ściany ogniowe i chyba pow wewnętrznych kadłuba. Co do modelu, to jak dla mnie jest wiele ciekawszych malowań niż to pudełkowe, ale z metalizerem dałeś rade, szkoda tylko że nie poprzebarwiałeś trochę blach. Co do kanałów wlewowych na klapach od podwozia to są tak beznadziejnie umieszczona ze zlikwidowanie ich graniczy z cudem... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 Aha Dzięki Timi- bedę pamiętam przy następnych Boltach A tak szczerze mówiąc, to często dobieram kolory wg własnego uznania- akurat w przypadku kokpitu wolałem aby był stosunkowo jasny, żeby można było dostrzec szczegóły Wiem że w replice wszystko powinno pokrywać się z oryginałem, ale dla mnie ważniejsza od drobnych różnic jest przyjemność budowania i potem oglądania- a akurat Zink Chromate jest jednym z moich ulubionych odcieni, to też jest moim wiernym kompanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 a akurat Zink Chromate jest jednym z moich ulubionych odcieni, to też jest moim wiernym kompanem Z żelazną konsekwencją używasz nazwy “Zink Chromate” mimo, że producenci farbek używają nazwy „Zinc Chromate”. Czy jest ku temu jakiś szczególny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 To tak jak ja, też nie uznaje "jedynego właściwego koloru", po prostu maluje czym mi wygodniej Mam nadzieje że jeszcze nie jednego P-47 pokażesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 Z żelazną konsekwencją używasz nazwy “Zink Chromate” mimo, że producenci farbek używają nazwy „Zinc Chromate”. Czy jest ku temu jakiś szczególny powód? po prostu się pomyliłem, przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi