przemek298 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Witam, zakupiłem kilka modeli: Halftracki M3 ITALERI (fast assembly), m36 Jackson(1:76 Fujimi) i wspomnianego w temacie shermana UniModels. Postanowiłem zacząć od niego, ponieważ w zestawie są blaszki i plastikowe gąski, a ztymi dwoma rzeczami nie miałem wcześniej doczynienia . In-box tutaj: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=889556 Wczoraj skleiłem 3 wózki(zdjęcia wrzucę jak skończę pozostałe 3 ) i wannę. I tu pojawia się mój pierwszy problem: niewiem czy dobrze skleiłem dolną płytę. Wygląda to tak: Czy tak to powinno wyglądać? Model dziś przeszlifuje, na zdj szpachla świeża Pzdr... Przemek298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Sklejałem shermana z UM tylko, że firefly'a podwozie pewnie to te same ramki. Raczej większych problemów nie miałem, gdzieniegdzie mogą Ci sie zdarzyć lekkie niedopasowania ale troche szpachli i będzie ładny model Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 swego czasu zastanawiałem się nad zakupem Shermana na podwoziu HVSS, możesz jakieś fotki in-boxowe zamieścić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 To chyba nie ta wersja shermana, ale podwozie to samo: http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=4111&origin=sparte Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 27 Lutego 2010 Autor Share Napisano 27 Lutego 2010 SKALA72 in-boxa nie robiłem, ale w pierwszym poście masz link do in-boxa Jakbyś nie mógł znaleźć, to proszę; http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=889556 Ł.Sosnowski jaka to wg ciebie wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Hmm, no to masz trochę do roboty i do dorabiani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Dobrze skleiłeś, tak musi być. Inaczej se ne da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 1 Marca 2010 Autor Share Napisano 1 Marca 2010 Ale wtopa to nie jest M4A3, tylko M4 jak o tym glebiej poszperałem to znalazłem p.s Ma ktoś moze dokładniejsze foty niż są w googlach? jak tak, to prosze o pomoc p.s.2 ciężko będzie go przerobić z M4 do M4A3? pzdr.... przemek298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 Inna płyta nad silnikiem, ale w modelu widzę jest. Zdaje mi sie że też inny kąt tylnej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 Nie żebym nie majstrował przy modelu, tylko aparat padł i czekam aż brat swój pożyczy. Zdjęcia popołudniu EDIT 16:08 : O to co zrobiłem: skleiłem wózki i prawie całe podwozie(zostało jeszcze przyklejenie rolek i koła napędowego). Mam jeszcze problem z gąskami . Dodam ogniwko-za długie. Zabiorę ogniwko-za krótkie A rano zrobiłem jednego halftracka M3(fa italeri) Pzdr.. przemek298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam po dośc długiej przerwie! Jakoś czasu i chęci nie było, dopiero Święta przywróciły chęci, a i czas się znalazł . Do rzeczy: 1. Kilka blaszek trafiło na swe miejsce. Jest to mój pierwszy kontakt z blaszkami. Wrażenia pozytywne, blaszki nie sprawiają większych problemów. Narazie tylko przód, zaraz idę kończyć tę tylną półkę która składa się z 3 blaszek i 1 elem plastikowego. 2. Skleiłem gąski. NIestety, 1 bądż 2 ogniwka gdzieś się zapodziały . Zrobiłem tak, że jak się założy błotnik to nie widać ubytku . 3. Przy okazji błotnika- postanowiłem wykonać je z blachy alu(puszki po piwie). Plastikowe były wykonane ze strasznie grubego plastiki i gąski nie mieściły się w błotniku. . 4. Pomajstrowałem też przy wieży i tylnej płycie. Szpachla została wygładzona po wykonaniu zdjęć. . To by było narazie na tyle Jakieś sugestie, porady, wskazówki lub bicie Pzdr... przemek298 P.S szkoda tylko, że tak kibiców mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Ładny błotnik Ci wyszedł Mam 5 ogniwek gąsienic do shermana na zbyciu skleiłem kiedyś tej samej firmy. Tyle, że były do firefly'a nie wiem czy to robi jakąś różnicę. Jak chcesz to wal śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Fajne te błotniki. Czym ciąłeś puszkę, że tak równo ci wyszły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2010 LONGER08 ogniwka się znalazły nastęnym razem będę uważniejszy . Ale dzięki za chęci . Narazie mam tylko jeden błotnik, ten srebrny. Drugi( zielony) to plastik. Blachę ciąłem nożyczkami, takimi metalowymi. I jak się przymierzy błotnik i spojrzy od przodu, to jest lekko skrzywiony . Wczoraj dorobiłem jeszcze kilka uszu(?) z blachy. Plastikowe strasznie grube. I skończyłem tę tylną półkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 LONGER08 ogniwka się znalazły Very Happy No to działaj dalej i pokazuj postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Dziś rano pomalowałem wstępnie podwozie i gąski. Zdjęcia wieczorem. Wczoraj również pomajstrowałem przy drugim błotniku- nie szło tak łatwo jak z pierwszym. I jeszcze nigdzie o tym nie pisałem, ale wzoruję się na tym konkretnym czołgu. Jak widać nie ma on takich błotników jak robię. Zastanawiam się dlatego czu robić takiego jak na zdjęciach czy z moimi blaszanymi błotnikami. Osobiście opcjonuję na tę blaszaną wersję gdyż szkoda mi mej pracy włożonej w tworzenie tych błotników. Co wy o tym sądzicie? EDIT 18:22 Zmontowany drugi błotnik, tylne oświetlenie, kilka blaszek, pomalowane gaski i wanna(do poprawy). NIestety jedna z gąsek uległa rozpadowi podczas ściągania z kół. CZas na zdjęcia: I rzut oka na suchą całość(podwozie po malowaniu): Sory jeszcze za słabe oświetlenie-lampka pada. I co o tym sądzicie? Pzdr.... przemek298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2010 Tyle mnie nie było i żadnej odpowiedzi, komentarza...... Naoglądawszy się "Szeregowca Ryana"" dostałem motywacji. Więc wziąłęm i przykleiłem błotniki, ucha, Kaema, założyłem na stałe gąski i wstępnie pomalowałem. Zrezygnowałem z tych uchwytów na zapasowe ogniwa(?) na błotnikach. Oto efekty mej pracy: Czekam na komentarze pzdr przemek298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 Generalnie starasz się i to widać. Może Ci wyjść ładny model, ale w tej chwili masz 2 poważne problemy. Po pierwsze ewidentnie niedokładnie szlifujesz miejsca szpachlowania, pod farbą ewidentnie wyszły. Musisz mocniej zaprzyjaźnić się z papierem ściernym Drugi problem to malowanie, na przedniej płycie widać zacieki farby, a to oznacza, że kładziesz ją zdecydowanie za grubo. Ja na Twoim miejscu zmył bym farbę, wyszlifował miejsca szpachlowania i pomalował pojazd ponownie tak, żeby nie było tych zacieków :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 20 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2010 CHętnie zmyję farbę ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać Jest to akrylowa pactra Dzięki że zauważyłeś moje starania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 Brak usztywniających podpórek na błotnikach szlifować i jeszcze raz szlifować . Możesz umyć go w krecie ale to powoduje ponowne sklejanie albo szlifowac bardzo drobnym papierem wodnym do czasu likwidacji zacieków i nierówności pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negev Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Akrylową Pactrę zmyjesz Cleanluxem, bez konieczności ponownego klejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2010 Witam, Shermana wykąpałem przez noc w płynie hamulcowym, który nie zżarł plastiku i farbę porządnie ropuścił. Odbarwił tylko troche plastik na biało po wyschnięciu. W trakcie mycia modelu spłukałem kaema który się odkleił . :placze: Myślę że znalazłem zamiennik(ew jeśli nie, może ktos posiada zbędny odpowiednik? ): A oto zdjęcia całości( gąski i wózek wkleiłem na miejsce): Thx & pzdr.... przemek 298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Podziwiam i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 22 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2010 Witojcie Zabrałem się dziś rano za malowanie wieży( w szkole nie chciało się siedziec ). Przed malowaniem zrobiłem fakturę stali walcowanej. IMO wyszła mi bardzo dobrze. Jestem bardzo zadowolony, położyłem 3 cieniutkie warstewki farbki . Nie popełnię drugi raz tego samego błędu. Dość gadania, oglądajcie: Pzdr... Przemek298 EDIT1600 POmalowałem kadłub, teraz czeka mnie dłubanina z podwoziem... Pzdr.... Przemek298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2010 Znów post pod postem.... ehh... Wieża dostała: Sido, Sido, Kalki, Sido. Dostanie jeszcze Kaema(jedzie do mnie) i uchwyt na antene z anteną. Myślę, że kalki położyłem wzorowo, widać spod nich fakturę blachy. Jedyne co to część gwiazdy na włazie jest lekko przesunięta względem reszty . Zdjęcia jeszcze ciepłe : Liczę na większą ilość kibiców Pzdr.... przemek298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi