Skocz do zawartości

M4A3(105mm) Sherman HVSS UM 1:72

przemek298

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem kilka modeli: Halftracki M3 ITALERI (fast assembly), m36 Jackson(1:76 Fujimi) i wspomnianego w temacie shermana UniModels. Postanowiłem zacząć od niego, ponieważ w zestawie są blaszki i plastikowe gąski, a ztymi dwoma rzeczami nie miałem wcześniej doczynienia .

In-box tutaj: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=889556

Wczoraj skleiłem 3 wózki(zdjęcia wrzucę jak skończę pozostałe 3 )

i wannę.

I tu pojawia się mój pierwszy problem: niewiem czy dobrze skleiłem dolną płytę. Wygląda to tak:

fafcbb6d993adb56med.jpg

192e96752566bb85med.jpg

Czy tak to powinno wyglądać?

Model dziś przeszlifuje, na zdj szpachla świeża

Pzdr... Przemek298

Sklejałem shermana z UM tylko, że firefly'a podwozie pewnie to te same ramki. Raczej większych problemów nie miałem, gdzieniegdzie mogą Ci sie zdarzyć lekkie niedopasowania ale troche szpachli i będzie ładny model

Powodzenia

SKALA72 in-boxa nie robiłem, ale w pierwszym poście masz link do in-boxa Jakbyś nie mógł znaleźć, to proszę; http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=889556

Ł.Sosnowski jaka to wg ciebie wersja?

Ale wtopa to nie jest M4A3, tylko M4 jak o tym glebiej poszperałem to znalazłem

p.s Ma ktoś moze dokładniejsze foty niż są w googlach?

jak tak, to prosze o pomoc

p.s.2

ciężko będzie go przerobić z M4 do M4A3?

pzdr.... przemek298

Nie żebym nie majstrował przy modelu, tylko aparat padł i czekam aż brat swój pożyczy. Zdjęcia popołudniu

EDIT 16:08 :

O to co zrobiłem: skleiłem wózki i prawie całe podwozie(zostało jeszcze przyklejenie rolek i koła napędowego).

a166e5383349b4b8med.jpg

f9d9665082ac0e64med.jpg

947de9757f253234med.jpg

Mam jeszcze problem z gąskami . Dodam ogniwko-za długie. Zabiorę ogniwko-za krótkie

A rano zrobiłem jednego halftracka M3(fa italeri)

229db55de4ee984dmed.jpg

Pzdr.. przemek298

• 5 weeks later...

Witam po dośc długiej przerwie!

Jakoś czasu i chęci nie było, dopiero Święta przywróciły chęci, a i czas się znalazł . Do rzeczy:

1. Kilka blaszek trafiło na swe miejsce. Jest to mój pierwszy kontakt z blaszkami. Wrażenia pozytywne, blaszki nie sprawiają większych problemów.

e614aed1e7b8077bmed.jpg

Narazie tylko przód, zaraz idę kończyć tę tylną półkę która składa się z 3 blaszek i 1 elem plastikowego.

2. Skleiłem gąski. NIestety, 1 bądż 2 ogniwka gdzieś się zapodziały .

73022716f911185emed.jpg

Zrobiłem tak, że jak się założy błotnik to nie widać ubytku .

3. Przy okazji błotnika- postanowiłem wykonać je z blachy alu(puszki po piwie). Plastikowe były wykonane ze strasznie grubego plastiki i gąski nie mieściły się w błotniku.

5f2c7881be2c3805med.jpg

8c8029cb5cbfd12emed.jpg

17ed57f594286103med.jpg.

4. Pomajstrowałem też przy wieży i tylnej płycie. Szpachla została wygładzona po wykonaniu zdjęć.

79376d231d5b22f2med.jpg

a9ab4120e9be54cfmed.jpg.

To by było narazie na tyle

Jakieś sugestie, porady, wskazówki lub bicie

Pzdr... przemek298

P.S szkoda tylko, że tak kibiców mało

LONGER08 ogniwka się znalazły nastęnym razem będę uważniejszy . Ale dzięki za chęci .

Narazie mam tylko jeden błotnik, ten srebrny. Drugi( zielony) to plastik. Blachę ciąłem nożyczkami, takimi metalowymi.

I jak się przymierzy błotnik i spojrzy od przodu, to jest lekko skrzywiony . Wczoraj dorobiłem jeszcze kilka uszu(?) z blachy. Plastikowe strasznie grube. I skończyłem tę tylną półkę.

Dziś rano pomalowałem wstępnie podwozie i gąski. Zdjęcia wieczorem.

Wczoraj również pomajstrowałem przy drugim błotniku- nie szło tak łatwo jak z pierwszym. I jeszcze nigdzie o tym nie pisałem, ale wzoruję się na tym konkretnym czołgu. Jak widać nie ma on takich błotników jak robię. Zastanawiam się dlatego czu robić takiego jak na zdjęciach czy z moimi blaszanymi błotnikami. Osobiście opcjonuję na tę blaszaną wersję gdyż szkoda mi mej pracy włożonej w tworzenie tych błotników.

Co wy o tym sądzicie?

EDIT 18:22

Zmontowany drugi błotnik, tylne oświetlenie, kilka blaszek, pomalowane gaski i wanna(do poprawy). NIestety jedna z gąsek uległa rozpadowi podczas ściągania z kół. CZas na zdjęcia:

9de5e55dbd9cbbfbmed.jpg

386115b5a75db5b0med.jpg

9a311979ae43f8aemed.jpg

9bce8547cda2b7e3med.jpg

b1b4ad44121f2099med.jpg

b1b4ad44121f2099med.jpg

022a0459c0472174med.jpg

I rzut oka na suchą całość(podwozie po malowaniu):

89e4005ffa48d683med.jpg

c5c9a1454a9e9cecmed.jpg

33073aae82b7fa00med.jpg

Sory jeszcze za słabe oświetlenie-lampka pada.

I co o tym sądzicie?

Pzdr.... przemek298

• 2 months later...

Tyle mnie nie było i żadnej odpowiedzi, komentarza......

Naoglądawszy się "Szeregowca Ryana"" dostałem motywacji. Więc wziąłęm i przykleiłem błotniki, ucha, Kaema, założyłem na stałe gąski i wstępnie pomalowałem.

Zrezygnowałem z tych uchwytów na zapasowe ogniwa(?) na błotnikach.

Oto efekty mej pracy:

a0d3133c38d1d50dmed.jpg

5feff2b53165ec7dmed.jpg

2870963d6b8c58c8med.jpg

6c3fafd07e5fe444med.jpg

Czekam na komentarze

pzdr przemek298

Generalnie starasz się i to widać. Może Ci wyjść ładny model, ale w tej chwili masz 2 poważne problemy. Po pierwsze ewidentnie niedokładnie szlifujesz miejsca szpachlowania, pod farbą ewidentnie wyszły. Musisz mocniej zaprzyjaźnić się z papierem ściernym Drugi problem to malowanie, na przedniej płycie widać zacieki farby, a to oznacza, że kładziesz ją zdecydowanie za grubo. Ja na Twoim miejscu zmył bym farbę, wyszlifował miejsca szpachlowania i pomalował pojazd ponownie tak, żeby nie było tych zacieków :]

CHętnie zmyję farbę ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać

Jest to akrylowa pactra

Dzięki że zauważyłeś moje starania

Brak usztywniających podpórek na błotnikach szlifować i jeszcze raz szlifować . Możesz umyć go w krecie ale to powoduje ponowne sklejanie albo szlifowac bardzo drobnym papierem wodnym do czasu likwidacji zacieków i nierówności pozdrawiam OLO

Witam, Shermana wykąpałem przez noc w płynie hamulcowym, który nie zżarł plastiku i farbę porządnie ropuścił. Odbarwił tylko troche plastik na biało po wyschnięciu. W trakcie mycia modelu spłukałem kaema który się odkleił . :placze:

Myślę że znalazłem zamiennik(ew jeśli nie, może ktos posiada zbędny odpowiednik? ):

1fa1b33033e799fcmed.jpg

A oto zdjęcia całości( gąski i wózek wkleiłem na miejsce):

82b5be7a6fc290afmed.jpg

a6f2ed3c4a2cb2b7med.jpg

0fa23b40365cce2cmed.jpg

Thx & pzdr.... przemek 298

Witojcie

Zabrałem się dziś rano za malowanie wieży( w szkole nie chciało się siedziec ). Przed malowaniem zrobiłem fakturę stali walcowanej. IMO wyszła mi bardzo dobrze. Jestem bardzo zadowolony, położyłem 3 cieniutkie warstewki farbki . Nie popełnię drugi raz tego samego błędu.

Dość gadania, oglądajcie:

864872cb63dfcc21med.jpg

e99b13b9163ef4ebmed.jpg

843bb37db217f989med.jpg

Pzdr... Przemek298

EDIT1600

POmalowałem kadłub, teraz czeka mnie dłubanina z podwoziem...

94bb15269ee0116dmed.jpg

52f3a68e0b685497med.jpg

c78df882c28c6cfemed.jpg

42b94b3c1836bfadmed.jpg

2c3a490e525f1d7emed.jpg

Pzdr.... Przemek298

Znów post pod postem.... ehh...

Wieża dostała: Sido, Sido, Kalki, Sido. Dostanie jeszcze Kaema(jedzie do mnie) i uchwyt na antene z anteną.

Myślę, że kalki położyłem wzorowo, widać spod nich fakturę blachy. Jedyne co to część gwiazdy na włazie jest lekko przesunięta względem reszty .

Zdjęcia jeszcze ciepłe :

4a955dcae0dbb9dfmed.jpg

e3fb5e66a7a6a63cmed.jpg

c15db68f8990d10dmed.jpg

Liczę na większą ilość kibiców

Pzdr.... przemek298