Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Postanowiłem chwycić taki raczej rzadszy temat dioram, czyli diorama głęboka (czytać: okopy).

Plan jest prosty: przedstawić hipotetyczne stanowisko niemieckiej artylerii p-lot w Afryce Północnej.

Oto kilka podstawowych danych:

Wymiary: 80x52 cm

Skala: 1:35

Modele wchodzące w skład dioramy:

-Sdkfz 222 "Siegfried" (Tamiya)

-FlaK 37 [88 mm] (Tamiya)

-FlaK 37 [88 mm] (Dragon)

-Zestaw figurek German Observation Group (Tamiya)

-2x Zestaw figurek German Artilleri Crew (Tamiya)

-Zestaw 4 figurek Afrikakorps (Dragon)

-Inne, pojedyńcze figurki i sprzęty

Łącznie przewiduję 20-30 figurek. Mały tłumek, ale to zrozumiałe przy artylerii.

Szkic:

20749bd8287df027m.jpg f1215e12298dac74m.jpg f1215e12298dac74m.jpg

TUTAJ TEMAT Z INNEGO FORUM. Jednak tam właściwe to opisuję jedynie jak rodził się pomysł

Nadałem dioramie nazwę "MARDERHORST", czyli "Kunie Gniazdo". Tytuł jest powiązany z moim nickiem oraz jednym z dział, które znajduje się na dioramie (Flak Tamiy'i ma taką nazwę własną).

W ciągu wakacji niestety nie ruszyłem terenu, jednak wykańczałem figurki i modele, o czym można przeczytać w odpowiednich tematach. Zrobiłem też wstępną dokumentację. Niestety forum nie zezwala na zamieszczanie jakiś ciekawych załączników...

Wyciąg:

OPIS DIORAMY

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jest to praca przedstawiająca faktyczny odcinek frontu, wydarzenie czy postacie. Owszem, zainspirowałem ją historią, jednak nie w celu oddanie stuprocentowych realiów. Dlatego dokumentacja może być uznana za inspirację.

1. SKRÓT

Front: Afryka północna, Libia, maj 1941.

2. OPIS SYTUACYJNY

Oto fikcyjna droga gdzieś w Libii. Dwa ciężkie działa przeciwlotnicze kalibru 88 mm ubezpieczają ważną drogę. Koło nich zatrzymał się lekki samochód rozpoznawczy i jego dowódca rozmawia z dowódcą baterii oraz jakimś podoficerem. Nagle obserwator zauważa jakiś ruch na horyzoncie, to prawdopodobnie brytyjskie czołgi! Załoga powstaje z miejsc i obsadza działa, ładuje je, nastawia zapalniki, odmierza odległość... czyli wykonuje wszystkie należne czynności.

W tym samym czasie, z tyłu w sztabie dowódcy pokazują sobie nowe zagrożenie.

3. OPIS TERENU

Płaska pustynia, w której wykopano okopy na działa, schrony amunicyjne etc. Ściany obłożono workami z piaskiem. Środkiem biegnie stara kamienna droga.

4. WYKONANIE TERENU

Na płaskiej desce ze sklejki narysowałem kontury obiektów i okopów. Teren wykonałem za pomocą pianki do uszczelniania okien. Górę obrobię i wyrównam szpachlówką. Piasek naturalny, wymieszany z klejem Wikol. Worki oraz droga z gipsu.

5. ELEMENTY DIORAMY

5.1. Lekki samochód zwiadowczy

Model: Leichter Panzerspähwagen sdkfz 222 „Siegfried“ (Lekki opancerzony wóz rozpoznawczy sdkfz 222, nazwa własna pojazdu „Siegfried“ czyli „Zygfryd“).

Firma: Tamiya

Okres prac: druga połowa wakacji 2007 – początek marca 2008

Poziom trudności: średni

Cena: 96 zł

Jednostka: 3 dywizjon rozpoznawczy, 5 Dywizja Lekka

Ocena: 9+

Model przedstawia pojazd z o miesiąc późniejszy, niż wynikałoby to z dokumentacji. Uznałem, ze w tym czasie załoga przemalowała go na maskujący żółty kolor oraz dorobiła sobie kratki do trzymania kanistrów. Ponadto dowódca dorobił się pamiątkowej opaski „AFRIKAKORPS”.

5.2. FlaK 37

Model: Flugabwehrkanone (FlaK) ausfuehrung 36 „Marder” (armata przeciwlotnicza typu 37 o kalibrze 88 mm, nazwa własna działa „Marder, czyli „Kuna”)

Firma: Tamiya

Okres prac: 2002-2003 (niewielkie poprawki robię non stop na bieżąco)

Poziom trudności: średnio-wysoki

Cena: 75 zł

Jednostka: 15 Dywizja Pancerna

Ocena modelu: 9

Model ma bardzo wiele wad konstrukcyjnych, dlatego w przyszłości przewiduję jego wymianę na nowy. Mój imiennik, od niego wzięła się nazwa dioramy (Marderhorst, czyli kunie gniazdo). Jego załoga jest 9 osobowa, wyposażona w hełmy i parciane pasy o zielonkawym kolorze (być może to taka skóra, patrzyłem na rysunki Wróbla).

5.3. FlaK 37

Model: Flugabwehrkanone (FlaK) ausfuehrung 37 (armata przeciwlotnicza typu 37 o kalibrze 88 mm).

Firma: Dragon

Okres prac: luty 2008 – jesień 2009

Poziom trudności: wysoki

Cena: 139 zł

Jednostka: 15 Dywizja Pancerna

Ocena modelu: 10=

Kolejny Flak, tym razem wersja 37 z poszerzoną tarczą. I on posiada pewien defekt, gdyż niegdyś urwał mi się jeden z jego wahaczy, co pociągnęło za sobą uszkodzenie kątomierza oraz trzpienia mocującego kołyskę do podstawy. Załoga w różnych nakryciach głowy, również dziewięcioosobowa. Dalmierzysta posiada specjalny dalmierz artyleryjski, rzadziej używany w wojskach p-lot od klasycznego typu dalmierza (takiego jak ma członek załogi działa „A”).

Załoga:

-Dowódca notujący jakieś dane

-Strzelec na stanowisku obserwujący przedpole przez celownik

-Nastawniczy Zapalników stoi przy nastawnicy i coś na niej ustawia.

-Operator na stanowisku

-Dalmierzysta obserwuje przedpole

-Ładowniczy 1 przygotowuje nabój.

-Ładowniczy 2 przygotowuje nabój.

-Ładowniczy 3 przygotowuje nabój.

-Ładowniczy 4 przygotowuje nabój (wprowadza do zamka).

6. DOKUMENTACJA (INSPIRACJA)

Książki:

-Janusz Ledwoch „Niemiecka Broń pancerna 1939-1945”;

-Janusz Ledwoch „Afrikakorps”;

-Janusz Piekałkiewicz „Armata przeciwlotnicza kalibru 88 mm“.

===========================================

WYKONANIE TERENU

Zdjęcia pokazują przebieg cięcia pianki:

th_DSC04205.jpg th_DSC04207.jpg th_DSC04208.jpg

th_DSC04210.jpg th_DSC04211.jpg

3 złamane noże później

th_DSC04212.jpg th_DSC04216.jpg th_DSC04217.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Wcale nie tak dużo... płyta sklejkowa pochodzi z odpadów z budowy, pianka 20+15 zł, płytki gipsowe 15 zl, worki z piaskiem 8.

Piankę najpierw wyrównam szpachlówką, potem pokryję wikolem z drobnym piaskiem. zobaczymy jak to wyjdzie i jakie malowanie okaże się potrzebne.

Mała zmiana koncepcji: droga będzie nie kamienna, a asfaltowa (mam takich zdjęć więcej). Wystarczy plytki drogi przewrócić na drugą stronę. Dodatkowy plus jest taki, że nie będzie widać szpar między nimi... bo asfalt można elegancko zaszpachlować.

• 5 months later...
Napisano

Masz jakieś papiery na "222" ciągnącego Flaka? Wątpię, aby ten lekki samochód zwiadowczy był wykorzystywany jako ciągnik do działka p-lot, chociażby z tego powodu, że działko to było zupełnie bezużyteczne w takim zestawie (brak obsługi i jaszcza), a sam "222" miał działko przystosowane do prowadzenia ognia "w niebo".