Jump to content

oklejanie modelu folią alu

imt
 Share

Recommended Posts

Chciałbym zaproponować link do bardzo ciekawej (wg. mnie) relacji z budowy samolotu DC-3. Dokładnie to do fragmentu dotyczącego oklejania taśmą aluminiową dostępną w marketach budowlanych. Moje wcześniejsze próby z takową były zdecydowanie negatywne, ale było to dość dawno.

http://www.arcforums.com/forums/index.php?showtopic=74433&st=60

Pozdrawiam

Irek

Wykorzystywana bywa do oklejania izolacji termicznej rur. Sama izolacja w postaci pianki cięta w wzdłuż i oklejana folią. To chyba jej pierwotne zastosowanie. Ze względu na mocny klej stosowałem do wszystkiego gdzie wygląd był mniej istotny. Na kolejnej stronie tej relacji jest link do producenta taśmy (ja producenta „swojej” nie znam więc nie podam).

Przejrzałem po raz kolejny tę relację z foliowania i mam kilka wątpliwości. Po pierwsze, na większości samolotów o tego typu malowaniu (czyli czysty metal), poszczególne płaty poszycia miały różne odcienie. Jak to masz zamiar uzyskać?

Po drugie: napisy ekspoloatacyjne i oznaczenie - część będzie można od szablonu pomalować aerografem (kolejne pytanie - jak się będzie trzymała farba na folii?), ale część będzie musiała zostać położona jako kalkomania - sprawdzałeś, jak będzie z kładzeniem kalki?

Po trzecie - na niektórych fotkach widać, że poszczególne kawałki foli są na różnych wysokościach od podłoża - może to tylko przejściowa niedokładność, a może na niektórych powierzchniach są problemy z położeniem płaskiej, na początku, folii?

Czytalem artykul w jakiejs gazetce modelarskiej, w ktorym gosciu robi samoloty od podstaw i stosuje te sama technike oklejania folia. Jak dla takiego laika jak ja, to wychodzily one super. Ale podkreslam, ze ja na odcianiach blach na samolotach sie nie znam.

Różny odcień blachy można uzyskać przez polerowanie w odpowiednim kierunku poszczególnych arkuszy blachy. Natomiast do tematu malowania nie dotarłem, więc nie wiem. Za jakiś czas wykonam próbę to będę wiedział. Kalkomanie chyba odpadają bo będą za grube. Odstające brzegi to efekt cięcia tym bardziej widoczny, że autor chce uzyskać efekt zapadającego się poszycia.

Mam arkusz A0 podobnej folii.Jest faktycznie bardzo cienka. Polecam ją , daję bardzo dobry efekt.Jak na razie używałem jej tylko do powierzchni o płaskim i nieskomplikowanym kształcie, nie wiem jak jest z jej dopasowywaniem do innych kształtów i malowaniem.Do tej pory folia zachowywała się bardzo dobrze, daje bardzo ładny efekt i nie ma z nią problemów,odkleja się raczej tylko wtedy gdy powierzchnia klejąca była wcześniej zabrudzona.Można ją kupić w specjalistycznych sklepach z foliami.

• 3 weeks later...

A.Clark na obłe powierzchnie gondol silników stosował stop cyny z czymś tam. Szczegółowo było to opisane w artykule o budowie Halifaxa w Aeroplanie. A Blachę offsetową przyklejał klejem o nazwie Thiofix (pisane z pamięcie więc może klej ten się inaczej nazywał ale na pewno na T)