imt Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 Chciałbym zaproponować link do bardzo ciekawej (wg. mnie) relacji z budowy samolotu DC-3. Dokładnie to do fragmentu dotyczącego oklejania taśmą aluminiową dostępną w marketach budowlanych. Moje wcześniejsze próby z takową były zdecydowanie negatywne, ale było to dość dawno. http://www.arcforums.com/forums/index.php?showtopic=74433&st=60 Pozdrawiam Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 A do czego sie taka folie stosuje, bo ja jej nigdy nie spotkalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Wykorzystywana bywa do oklejania izolacji termicznej rur. Sama izolacja w postaci pianki cięta w wzdłuż i oklejana folią. To chyba jej pierwotne zastosowanie. Ze względu na mocny klej stosowałem do wszystkiego gdzie wygląd był mniej istotny. Na kolejnej stronie tej relacji jest link do producenta taśmy (ja producenta „swojej” nie znam więc nie podam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 Przejrzałem po raz kolejny tę relację z foliowania i mam kilka wątpliwości. Po pierwsze, na większości samolotów o tego typu malowaniu (czyli czysty metal), poszczególne płaty poszycia miały różne odcienie. Jak to masz zamiar uzyskać? Po drugie: napisy ekspoloatacyjne i oznaczenie - część będzie można od szablonu pomalować aerografem (kolejne pytanie - jak się będzie trzymała farba na folii?), ale część będzie musiała zostać położona jako kalkomania - sprawdzałeś, jak będzie z kładzeniem kalki? Po trzecie - na niektórych fotkach widać, że poszczególne kawałki foli są na różnych wysokościach od podłoża - może to tylko przejściowa niedokładność, a może na niektórych powierzchniach są problemy z położeniem płaskiej, na początku, folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 Czytalem artykul w jakiejs gazetce modelarskiej, w ktorym gosciu robi samoloty od podstaw i stosuje te sama technike oklejania folia. Jak dla takiego laika jak ja, to wychodzily one super. Ale podkreslam, ze ja na odcianiach blach na samolotach sie nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Różny odcień blachy można uzyskać przez polerowanie w odpowiednim kierunku poszczególnych arkuszy blachy. Natomiast do tematu malowania nie dotarłem, więc nie wiem. Za jakiś czas wykonam próbę to będę wiedział. Kalkomanie chyba odpadają bo będą za grube. Odstające brzegi to efekt cięcia tym bardziej widoczny, że autor chce uzyskać efekt zapadającego się poszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Ten modelarz to Allan Clark z GB. Zdaje się, że stosował inną blachę (taką stosowaną w drukarni do offsetu, Marcintosh będzie wiedział). Artykuły były w Aeroplanie i oczywiście je mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 Czyli, imcie, czeka Cię jeszcze dużo roboty, zanim przystąpisz do swojego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Pierwsze wnęki klap, wnęki podwozia mocowanie podwozia i dopiero wtedy pierwsza folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 Na blache offsetowa to to nie wyglada. One sa duzo grubsze i bardziej matowe. No i nie sa samoprzylepne. Ale poczytam ten watek dokladniej, to moze cos skumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2006 Te nie są, ale u Clarka były z offsetu. Po wygrzaniu nad gazem są bardzo miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 Wykorzystywana bywa do oklejania izolacji termicznej rur. Dokladnie . Zalatwilem taka sobie dobrych juz kilka lat temu . Lezy i czeka na lepsze czasy 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 Okoneczku, a ty masz taka blache w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 8 Stycznia 2006 Share Napisano 8 Stycznia 2006 (edytowane) Mam , to nie blacha a raczej folia a polysk ma taki jak przyslowiowe psie ....... Edytowane 9 Stycznia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-224-68 Napisano 9 Stycznia 2006 Share Napisano 9 Stycznia 2006 Mam arkusz A0 podobnej folii.Jest faktycznie bardzo cienka. Polecam ją , daję bardzo dobry efekt.Jak na razie używałem jej tylko do powierzchni o płaskim i nieskomplikowanym kształcie, nie wiem jak jest z jej dopasowywaniem do innych kształtów i malowaniem.Do tej pory folia zachowywała się bardzo dobrze, daje bardzo ładny efekt i nie ma z nią problemów,odkleja się raczej tylko wtedy gdy powierzchnia klejąca była wcześniej zabrudzona.Można ją kupić w specjalistycznych sklepach z foliami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tempest Napisano 28 Stycznia 2006 Share Napisano 28 Stycznia 2006 A.Clark na obłe powierzchnie gondol silników stosował stop cyny z czymś tam. Szczegółowo było to opisane w artykule o budowie Halifaxa w Aeroplanie. A Blachę offsetową przyklejał klejem o nazwie Thiofix (pisane z pamięcie więc może klej ten się inaczej nazywał ale na pewno na T) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi