Cesarz Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Witam wszystkich To pierwszy mój warsztat na tym forum dlatego jeśli coś będzie nie tak to proszę po wyrozumiałość Model Cromwella firmy Tamiya jest bardzo dobry jeśli chodzi o spasowanie elementów oraz tzw. zgodność z oryginałem więc praca ogranicza się do wycięcia elementów i ich sklejenia Do wymiany nadają się gąsienice oraz lufa, reszta jest mimi zdaniem bardzo dobrze odtworzona. Na początek zdjęcie pudełka: Tyle udało mi się skleić do tej pory: A tu pytanie do Was koledzy - dlaczego lufa z Abera jest wyraźnie grubsza od Tamiyowskiej i czemu hamulec wylotowy różni się od tego z modelu? Która lufa jest poprawna? Wszelkie sugestie mile widziane Pozdrawiam z Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Bardzo lubię ten pojazd. Trzymam kciuki za model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 Model sklejony i przygotowany do malowania Ostatecznie wybrałem lufę z zestawu Tamiya, gdyż po obejrzeniu większej ilości zdjęć wydała mi się bardziej zbliżona do oryginału. Lufę Abera wykorzystam na pewno przy nastepnym Cromwellu, którego już zamówiłem i wykonam na pewno w polskim malowaniu. Zdjęcia gotowego modelu: Malowanie zaczynam w sobotę, postaram się wykonać ten pojazd: Tu zbliżenie godła brytyjskiej 11 Dywizji Pancernej: Zdjęcie i obrazek pochodzi książki wydawnictwa Concord, British Armour in North-West Europe Vol.1 autorstwa Dennisa Olivera Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Ładna, czyściutka robota. Tylko dlaczego nie chcesz zrobić teraz maczkowego czołgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 9 Marca 2010 Autor Share Napisano 9 Marca 2010 Ładna, czyściutka robota. Tylko dlaczego nie chcesz zrobić teraz maczkowego czołgu? Dzięki, czołg gen.S.Maczka ("Hela") był czołgiem dowodzenia, który zamiast armaty miał atrapę wykonaną najprawdopodobniej z drewna dltego aby wykonać ten pojazd musiałbym wymienić lufę lub przynajmniej jej końcówkę a ze mnie raczej słaby modelarz więc wolałem się za to nie zabierać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Z abera zrezygnuj (drogi i badziewny), metalowej lufy poszukaj w RBmodel. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WARECKI Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Przejrzy całą ofertę RBmodel a znajdziesz tam też takie detale jak; szekle , anteny , podstawy anten , amunicję i wiele innych drobiazgów które wyglądają szalenie lepiej od plastikowych. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Tylko dobrze sprawdź bo Aber i RBmodel posiadają lufy od tego samego tokarza. Pozdrawiam OLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Póki nie zacząłeś malować nawierć lufy w km bo jest to dość widoczne po za tym wszystko ładnie . Jakiej farbki będziesz używał do kamo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redtank Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Witam. Hamulec lufy Aberowskiej powstał na podstawie pomiarów Cromwella będącego w zbiorach muzeum w Lesanach. Problem w tym,że od 1947 roku czesi przestali otrzymywać z Wielkiej Brytanii części zamienne do swoich Cromwelli, więc egzemplarz muzealny nie posiada oryginalnego hamulca. Zarówno Armorscale, jak i RB posiadają lufę i hamulec wykonane w oparciu o pomiary egzemplarza z Bovington. Pozdrawiam Redtank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 10 Marca 2010 Share Napisano 10 Marca 2010 Dobrze wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 11 Marca 2010 Autor Share Napisano 11 Marca 2010 Witam.Hamulec lufy Aberowskiej powstał na podstawie pomiarów Cromwella będącego w zbiorach muzeum w Lesanach. Problem w tym,że od 1947 roku czesi przestali otrzymywać z Wielkiej Brytanii części zamienne do swoich Cromwelli, więc egzemplarz muzealny nie posiada oryginalnego hamulca. Zarówno Armorscale, jak i RB posiadają lufę i hamulec wykonane w oparciu o pomiary egzemplarza z Bovington. Pozdrawiam Redtank Dziękuję, tak właśnie mi się wydawało że z lufą Abera coś jest nie tak. Plastikowa nie jest w sumie taka zła i po przeszlifowaniu musi zostać. Przy następnym Cromwellu kupię lufę z RB bo jest ładnie wykonana i stosunkowo niedroga Dziś zaczynam pracę z metalowymi gąsienicami.I tu 2 pytania: 1. ile ogniwek powinno być w jednej gąsienicy? 2. Na jaki kolor pomalować gotowe traki? Na czarny? Gąsienice przed złożeniem: Mirku - spróbuję nawiercić lufy kmów ale nie wiem co z tego wyjdzie Jeśli chodzi o kolor kamuflażu to jeszcze nie wiem bo znalazłem wiele sprzecznych informacji na temat malowania pojazdów brytyjskich: i tak niektóre źródła podają, że ma to być kolor Bronze Green inne, że Khaki Drab a jeszcze inne, że Deep Bronze Green. Zgłupieć można Ja do malowania używam farb akrylowych Tamiya (ponoć są najlepsze do aerografu) więc do wyboru mam następujące kolory: XF 11 J.N.Green, XF 13 J.A. Green ewentualnie XF51 Khaki Drab, który ostatecznie wybiorę będzie zależało od efektu malowania próbnego na jakimś starym wraku. Dziękuję wszystkim za porady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 Witam po dłuższej przerwie Niestety od ponad tygodnia mam grypę dlatego niewiele zdziałałem z modelem, ze względu na chorobę nie chciałem dodatkowo się truć farbami i rozpuszczalnikami. Dopiero wczoraj nałożyłem podkład Tamiya, tak to wygląda na zdjęciach (teraz bardziej przypomina Dragona niż Tami ): Za radą Mirka nawierciłem lufy km-ów i rzeczywiście dużo lepiej to wygląda Przy okazji pytanko - ile czasu schnie podkład Tamiya? Wystarczy 48 godz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Bardzo ładnie to wygląda , czekam na kamo . Co do koloru najlepiej zrób mieszankę która będzie w przybliżeniu odpowiadać oryginałowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 Witam Nałożyłem kolor bazowy (mieszanka Khaki Drab, białego i żółtego) oraz namalowałem odpryski farby. Tak to wygląda na chwilę obecną: Nie wiem czemu ale zdjęcia wyszły jakieś dziwne i nie oddają do końca koloru bazowego Nie wiem czy nakładać filtr bo całość może jakoś radykalnie zmienić kolor, poza tym mam tylko takie filtry ale nie wiem czy się nadają: Na koniec pytanie - czy ktoś z was używał może tego bezbarwnego? Bo nie wiem jak będzie reagował na farby olejne i filtry? Proszę o pomoc: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Widzę, że zainteresowanie tematem marne, chyba wszyscy wolą Pantery i Tygrysy a szkoda bo brytyjskie pojazdy pancerne to temat bardzo ciekawy i stosunkowo mało w Polsce popularny Dziś nałożyłem kalki: Jutro spróbuję powalczyć z olejami i washem, zobaczymy co z tego wyjdzie Jeśli macie jakieś sugestie lub uwagi to zapraszam do komentowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Coś przegapiłem bazę ten połysk to ten spray ? Ładnie wygląda z kalkami , zdrapki tez fajne , czekam na brudzing . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Widzę, że zainteresowanie tematem marne, chyba wszyscy wolą Pantery i Tygrysy a szkoda bo brytyjskie pojazdy pancerne to temat bardzo ciekawy i stosunkowo mało w Polsce popularny Ja oglądam, ale siedzę cicho Podoba mi się ten "tanczek" w Twoim wykonaniu. Żeś tą swoją relacją wywołał u mnie myśl: "a może sobie wreszcie Cromwell'a sprawić? " Jedyne co mnie razi to film widoczny na niektórych kalkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Coś przegapiłem bazę ten połysk to ten spray ? Ładnie wygląda z kalkami , zdrapki tez fajne , czekam na brudzing . Cześć Mirku - tak, połysk to spray, w sumie całkiem niezły efekt można uzyskać tym wynalazkiem , ma tylko jedną wadę - szybko się kończy, praktycznie cały poszedł na tego Cromwella Jeśli chodzi o brudzing to nie mam jeszcze pomysłu jak go wykonać bo kolor bazowy trochę za ciemny wyszedł i mało większych płaskich powierzchni, duże ilości błota też chyba do Normandii nie pasują Krzychu-onisk - na kalki pójdą jeszcze ze dwie warstwy bezbarwnego więc film powinien zniknąć, na razie to dopiero prowizorka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam wszystkich Przedstawiam ciąg dalszy prac nad Cromwellem: Model otrzymał wash, filtry i pigmenty. Ogólnie to nie jestem zadowolony z efektu jaki wyszedł Co mi się nie podoba: -kiepsko siadły kalki, pomimo użycia sporej ilości płynów Microscale - model wyszedł zbyt ciemny pomimo mocnego rozjaśnienia bazy -model wyszedł miejscami satynowy pomimo zastosowania matu firmy Gunze, muszę powiedzieć ,że mnie to denerwuje -lepkie plamy po użyciu Pigment Fixera firmy MIG, które nie najlepiej wyglądają niestety Napiszcie, co Wy sądzicie o modelu na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Bardzo fajny warsztat! I to ciekawego pojazdu. Model wygląda bardzo ładnie na tym etapie. -kiepsko siadły kalki, pomimo użycia sporej ilości płynów Microscale Te na przedniej płycie wyglądają ok. Te na tylnej płycie po prostu przykurz, zresztą i tak jest ona za czysta w porównaniu z dość zakurzonym podwoziem. - model wyszedł zbyt ciemny pomimo mocnego rozjaśnienia bazy Kwestia gustu. Mi się taki kolor podoba Podobają mi się odpryski i całkiem przyjemnie wygląda wanna, choć brakuje mi troszkę grudek ziemi i faktury brudu. Kolor kurzenia zostaje taki, czy jeszcze go będziesz modyfikował? Pozdrowienia i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Mi również się podoba ale ja bym na twoim miejscu postarałbym się o fakturę gumy na bandażach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam! Dobrze to wyglada. Świetnie przybrudzony . Osobiście już nic bym nie poprawiał w temacie brudzenia. Pomaluj go matem Vallejo Air. Modelik zacznie być wyrazny i te tylne kalki będą wyglądały lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Też mi się podoba wszystko z wyczuciem ale najbardziej to przypomina mi ta konstrukcja polskiego 10 TP...tak z sylwetki kół.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Extra, zdradzisz jak robisz te obicia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi