Tomek_gnr Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Witam Wziałem sie w koncu za renowacje tego modelu, jest to starozytny wypust tamiyi (bodajze 69 rok czy cos w tym stylu). Mialo toto silniczek w zestawie na przelacznik pod spodem zeby jechal do przodu albo do tyłu. Natrafilem na niego jeszcze w gimnazjum na allegro, w tamtym czasie to nawet nie przyszlo mi do glowy go pomalowac (zreszta i dobrze, teraz nie ma co zmywac ), mial zielony kolor, byl duzy i jezdzil teraz przyszedl czas go jakos odpicowac na miare naszych czasow. Jak znam siebie to warsztat ten sie bedzie wlokl i raczej nie bedzie szybkich postepow Narazie zebralo mi sie zeby zrobic sensowne siatki z tyłu bo byly odlane z plastiku, w dodatku mial chyba z 2 mm grubosci, siatka jest z oslony na patelnie zeby tluszcz nie chlapał. Nie wyszlo idealnie ale jak sie pomaluje to powinno byc zadowalająco. niebawem wstawie foty cielska, jak na rok 69 przystalo plastik jest gruby, twardy jak skała a detale sredniawe. Model ma ruchome zawieszenie ale gaski do wymiany. Widzialem ze do tej skali tracki robi firma draf model dlatego w swoim czasie sie pewnie zaopatrze w ich produkt. Wizjery głównego wlazu wogole nie maja otworów, rury trzeba pocienic, uchwyty zamienic, jest co robic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 jak widać pod plyta ktora jest zdjeta trzeba wyciac prostokatny otwor, blotniki beda odciete, tak mysle zeby moze wydech zrobic ze slomki bo te sa nad wyraz pancerne. wspomniany właz, ma ktoś jakis pomysl jak wyciac w nim otwory na wizjery? dremela niestety nie mam :/ czy ta skrzynka i wogole inne elementy to nie sa cechy produkcji powojennej? gdzies cos wyczytalem ze to powojenna produkcja czechoslowacka tak wygladala... mało finezyjne kapcie do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 wspomniany właz, ma ktoś jakis pomysl jak wyciac w nim otwory na wizjery? dremela niestety nie mam :/ Możesz spróbować skalpelem nagrzanym nad płomieniem. Kibicuje Ci ponieważ podoba mi się bryła tego pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 wspomniany właz, ma ktoś jakis pomysl jak wyciac w nim otwory na wizjery? dremela niestety nie mam :/ Możesz spróbować skalpelem nagrzanym nad płomieniem. Nie radzę, łatwo wszystko zepsuć. Najprostszy sposób to nawiercić otworki wiertłem o odpowiedniej średnicy. Wiercisz otworek jeden przy drugim, potem usuwasz pozostałości nożykiem, a na koniec papier ścierny i gotowe. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 dremela niestety nie mam :/ A masz silniczek od tego modelu, wspomniałeś, że posiadał on napęd W związku z powyższym, jeśli masz ten silniczek, dołączasz do niego dwie baterie AA i masz dremela. Z igieł lekarskich lub cieniutkich wierteł i pustego wkładu do długopisu robisz potrzebne "frezy" i na przód. Jutro mogę wstawić fotkę mojego ustrojstwa do frezowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Ten sam zestaw można kupić jako Chiński Red Star. W Warszawie na Bitwy Warszawskiej kupiłem teciaka tej firmy, widziałem też SU-100. Model miał możliwość zamontowania silniczków, oczywiście zawieszenie na sprężynkach, ten T-34-85 ma jedyne słuszne malowanie, zgadnij jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 witam! model zapowiada się ciekawie więc będę kibicować !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 ten T-34-85 ma jedyne słuszne malowanie, zgadnij jakie? polskie? ta siatka ktora zrobilem jest obecnie w fazie przebudowy bo jednak te poprzeczne listwy o grubosc 2 mm mnie denerwowaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 no i zrobione, tak juz zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi