kamit Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Zakładam krótki temacik, nic niestety narazie nie buduję ale dostałem zleconko na oklejenie gotowego modelu Mitsubishi Lancer WRC05 w skali 1:18 firmy AutoArt. Jest to Plain Body Version a więc cały biały do oklejenia we własnym zakresie. Model ma być prezentem dla osoby płci żeńskiej pracującej w firmie Castrol. Oklejenie ma być proste i związane z marką... A oto jak wygląd sam model: A to wydruk przygotowanego oklejenia: Wcześniej zrobiłem próbne wydruki by sprawdzić wielkości i dopasowanie oklejenia: Ciąg dalszy nastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Moim zdaniem jeszcze popraw wnęki kół. Powodzenia. Marcus p.s. 2 i 4 fota białe malowanie wnęk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 W róż go i kffiatki ! Będziesz potem lakierował całą budę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Prace trwają, wnęk nie będę poprawiał gdyż tak jest w oryginale: http://www.ultimatecarpage.com/pic/2337/Mitsubishi-Lancer-WRC05_1.html Co do lakierowania to raczej dam spokój - za dużo rozbierania lub maskowania a i tak model będzie raczej stał spakowany w gablocie... ale jeszcze nad tym pomyślę ... Przód już powoli nabiera "kolorów" : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Mógł by mi kolega opisać jak takie naklejki robić , bo wygląda to naprawdę profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczesany Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Ja rowniez jestem ciekawy jak w domowych warunkach wprodukowac kalki. Tylne skrzydlo w aucie to porazka, wyglada jakby przypadkowo spadlo na bagaznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ignacjusz Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Ja również jestem ciekaw sposobu wykonania kalek. A co do prezentowanego modelu to prezentuję się ładnie, tylko nie wiem w jakim celu wstawiłeś tablice rejestracyjną z przodu, wygląda jak wstawiona na siłę, moim zdaniem nie potrzebna. Ale reszta OK, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Wydaje mi się że każda rajdówka ma rejestrację z przodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Ja również jestem ciekaw sposobu wykonania kalek. A co do prezentowanego modelu to prezentuję się ładnie, tylko nie wiem w jakim celu wstawiłeś tablice rejestracyjną z przodu, wygląda jak wstawiona na siłę, moim zdaniem nie potrzebna. Ale reszta OK, pozdrawiam Popatrz sobie np. na zdjęcia samochodów z rajdu polski. Zobaczysz że jest dokładnie tak jak kolega kamit zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 A więc tak: najpierw robimy zakupy - kupujemy czystą kalkę w dużym arkuszu np. Techmod (w zestawie 2 arkusze o wymiarach 260x180 mm), potem szukamy loga do projektu w miarę jak najlepszej rozdzielczości - mogą być jpg'i a ideałem są projekty logo w np. Corelu lub PS`ie. Potem robimy projekt w którymś z tych programów lub innym graficznym... robimy próbny wydruk na zwykłej kartce w celu sprawdzenia wielkości i poprawności druku. Następnie gdy wszystko jest OK drukujemy już na kalce - ale druk może się odbyć jedynie na drukarce laserowej-kolorowej. Trzeba ustawić preferencje drukowania "na folii" i odpowiednio dopasować druk do wielkości arkusza... Po wydruku a przed moczeniem nie trzeba zabezpieczać kalek lakierem bezbarwnym... dopiero po położeniu na model po dokładnym wyschnięciu można położyć kilka warstw bezbarwnego. Oczywiście drukarka laserowa-kolorowa nie drukuje koloru białego, tak więc pozostaje nam projektowanie w kolorze pamiętając o białej bazie pod naklejki (w tym przypadku karoseria auta)... Są w sprzedaży także arkusze białej czystej kalki... To chyba tyle Model jest już w 90% oklejony... pozostały jeszcze jakieś szczegóły. No i pomaluję na czarno klamki Rajdówki muszą mieć tablice rejestracyjne, ale podczas zawodów praktykuje się zastąpienie przedniej naklejką - po pierwsze nie zasłania wlotu powietrza a po drugie: podczas dzwonu lub zwiedzania np. rowów nie jest podatna na zgubienie co wiąże się z kosztami. Dlatego najczęściej przednia tablica "podróżuje" wewnątrz auta najczęściej przymocowana z tyłu do klatki "tyrytytkami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Jestem pod wrażeniem Twoich kalek, świetna robota, pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 28 Marca 2010 Share Napisano 28 Marca 2010 Kawał świetnej roboty Ten spoiler to jakaś porażka ... Wygląda jakby był od Peugeota 206 AutoArt robi nawet fajne i dokładne modele, tylko szkoda, że takie drogie. Chociaż zdarzają się wyjątki Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ignacjusz Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Rajdówki muszą mieć tablice rejestracyjne, ale podczas zawodów praktykuje się zastąpienie przedniej naklejką - po pierwsze nie zasłania wlotu powietrza a po drugie: podczas dzwonu lub zwiedzania np. rowów nie jest podatna na zgubienie co wiąże się z kosztami. Dlatego najczęściej przednia tablica "podróżuje" wewnątrz auta najczęściej przymocowana z tyłu do klatki "tyrytytkami" Very Happy Dzięki za wyjaśnienie, w sumie nigdy nie zwróciłem na to uwagi. Model prezentuje się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 No i zakończyłem oklejanie WRC Brakujące napisy na szybach już uzupełniłem i mogę śmiało oddać model właścicielowi Zapraszam do małej galerii: viewtopic.php?p=323425#323425 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi