Skocz do zawartości

Niszczyciel Yukikaze aoshima 1:700

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Oto efekt mojej dotychczasowej dłubaniny.Jest to "Yukikaze"w konfiguracji z 1943roku.Model aoshimy +blaszki LR.

DSC02028.JPG DSC02029.JPG

DSC01866.JPG DSC01843.JPG

DSC01838.JPG DSC01870.JPG

Edytowane przez Gość
Napisano

Wygląda bardzo zachęcająco. Zdradzisz coś więcej na temat techniki wykonania wody?

• Super Moderator
Napisano
Woda to papier akwarelowy +gips szpachlowy,nastepnie malowana farbami olejnymi.
I to wszystko nie odpada jedno od drugiego ? Nie kruszy się ten gips od papieru ?
Napisano

Woda ma ok 3 tygodni i ma się tak jak widać.

Papier wzmcniłem superglutem nastepnie poszła cieniutka warstwa gładzi szpachlowej na "obrzeżach" morza i wiecej przy burtach.

• 4 weeks later...
  • Super Moderator
Napisano
hehehe no coż widać rączki chińskich robotników z Lion Roar, nie były wystarczająco filigranowe...;)
To lepiej dać sobie z nimi spokój bo wyglądają fatalnie
  • 4 weeks later...
Napisano

Dłubania ciąg dalszy

as.JPG

aj.jpg

af.JPG

ad.JPG

Ma ktoś pomysł czym wypełnić szparę pomiędzy "wodą " a kadłubem okrętu?

Napisano

Bajka. Co do wody to trzeba było wcześniej zrobić w niej wgłębienie o obrysie kadłuba na wysokości linii wodnej a teraz ....hmmmm ... może trochę tego lakieru akwarelowego

Napisano

Obrys kadłuba jest, Yukikaze siedzi prawie jak ulał.Ale prawie robi różnicę więc....Chodzi mi oto by nie zapaprać burt i wypełnić właśnie to "prawie"Możę zwykły super glut?

Napisano

Dzięki napewno zastanowię sie nad silikonem.Myślałem jeszczę o żywicy chemoutwardzalnej jest przeżroczysta można ją barwić farbami olejnymi ale kurczy się podczas zastygania.

• 2 weeks later...
Napisano

Mogę pokusić się o małe podsumowanie,do końca zostało już malutko: koła ratunkowe,szalupy i olinowanie

Pierwotnie miał to być model niszczyciela "Kagero' lecz wyszedł "Yukikaze" bo mogłem dużo podpatrzeć jak inni poradzili sobie z tym okrętem.Szczegolnie dużo razy zaglądałem na Konradusa gdzie jest relacja kartonowego "Yukikaze" z AH.

Sam model Aoshimy oceniam pozytywnie.Z istotniejszych przeróbek zrobiłem listwy podtrzymujące linoleum,dorobiłem skos rufy, wszelkie wywietrzniki nawiewniki itp.Dosztukowałem kawałek pokładu za nadbudówką ,dorobiłem rury do kominów itp. To praktycznie wszystko.

Reszta to blacha +papier nasączony SG +wyciągane ramki.

W całości został sklejony i szpachlowany SG.

Blacha z LR jest świetna , zawiera prawie wszystko ,bardzo dużo elementów jeszcze zostało {relingów wystarczy na jeszcze jeden okręt,potrójne działka plot,zaślepki do bulaji, pas demagnetyzujący itp

Model pomalowałem pędzlem, Humbrolami 27 i 186 DSC02869.JPG

DSC02870.JPG

Powoli przychodzi czas na kolejny niszczyciel

DSC02910.JPG