zloty Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam Oto efekt mojej dotychczasowej dłubaniny.Jest to "Yukikaze"w konfiguracji z 1943roku.Model aoshimy +blaszki LR. Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Kwietnia 2010 Super Moderator Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Patrzę z ciekawością. Opisz dokładnie jak zrobiłeś wodę, bo bardzo podoba mi się taki efekt a zupełnie nie mam o tym pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulepiok Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Wygląda bardzo zachęcająco. Zdradzisz coś więcej na temat techniki wykonania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Woda to papier akwarelowy +gips szpachlowy,nastepnie malowana farbami olejnymi.Na to kilka warstw lakieru akrylowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulepiok Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Papier akwarelowy? Zielony jestem. A co to za cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Taki papir co go mozna kupic w sklepie dla plastyków.Sa różne faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Kwietnia 2010 Super Moderator Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Woda to papier akwarelowy +gips szpachlowy,nastepnie malowana farbami olejnymi.I to wszystko nie odpada jedno od drugiego ? Nie kruszy się ten gips od papieru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Woda ma ok 3 tygodni i ma się tak jak widać. Papier wzmcniłem superglutem nastepnie poszła cieniutka warstwa gładzi szpachlowej na "obrzeżach" morza i wiecej przy burtach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Przyszła załoga ma się juz czego trzymać podczas spacerów po okręcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Kwietnia 2010 Super Moderator Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Te żurawiki na śródokręciu to nie za duże.... ?? Sprawiają przytłaczające wrażenie żurawi portowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 hehehe no coż widać rączki chińskich robotników z Lion Roar, nie były wystarczająco filigranowe...;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Kwietnia 2010 Super Moderator Share Napisano 28 Kwietnia 2010 hehehe no coż widać rączki chińskich robotników z Lion Roar, nie były wystarczająco filigranowe...;)To lepiej dać sobie z nimi spokój bo wyglądają fatalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 "Żurawie portowe" bez szalup .....i z szalupami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Dłubania ciąg dalszy Ma ktoś pomysł czym wypełnić szparę pomiędzy "wodą " a kadłubem okrętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Bajka. Co do wody to trzeba było wcześniej zrobić w niej wgłębienie o obrysie kadłuba na wysokości linii wodnej a teraz ....hmmmm ... może trochę tego lakieru akwarelowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Obrys kadłuba jest, Yukikaze siedzi prawie jak ulał.Ale prawie robi różnicę więc....Chodzi mi oto by nie zapaprać burt i wypełnić właśnie to "prawie"Możę zwykły super glut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Chyba wcześniej zapaprasz burty właśnie tym glutem. Może sylikon tak jak ja to robiłem viewtopic.php?t=839 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Dzięki napewno zastanowię sie nad silikonem.Myślałem jeszczę o żywicy chemoutwardzalnej jest przeżroczysta można ją barwić farbami olejnymi ale kurczy się podczas zastygania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2010 Mogę pokusić się o małe podsumowanie,do końca zostało już malutko: koła ratunkowe,szalupy i olinowanie Pierwotnie miał to być model niszczyciela "Kagero' lecz wyszedł "Yukikaze" bo mogłem dużo podpatrzeć jak inni poradzili sobie z tym okrętem.Szczegolnie dużo razy zaglądałem na Konradusa gdzie jest relacja kartonowego "Yukikaze" z AH. Sam model Aoshimy oceniam pozytywnie.Z istotniejszych przeróbek zrobiłem listwy podtrzymujące linoleum,dorobiłem skos rufy, wszelkie wywietrzniki nawiewniki itp.Dosztukowałem kawałek pokładu za nadbudówką ,dorobiłem rury do kominów itp. To praktycznie wszystko. Reszta to blacha +papier nasączony SG +wyciągane ramki. W całości został sklejony i szpachlowany SG. Blacha z LR jest świetna , zawiera prawie wszystko ,bardzo dużo elementów jeszcze zostało {relingów wystarczy na jeszcze jeden okręt,potrójne działka plot,zaślepki do bulaji, pas demagnetyzujący itp Model pomalowałem pędzlem, Humbrolami 27 i 186 Powoli przychodzi czas na kolejny niszczyciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi