Barthass Napisano 1 Lutego 2007 Share Napisano 1 Lutego 2007 Stug fajny,ale on niepowinien byc chyba taki zielony,tylko bardziej piaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 1 Lutego 2007 Share Napisano 1 Lutego 2007 raczej efekt na zdjeciu tzn swiatla ale jak na razie jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 1 Lutego 2007 Autor Share Napisano 1 Lutego 2007 farba to dunkelgelb 43 na żywo jest bardziej piaskowy ide robić działo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 1 Lutego 2007 Share Napisano 1 Lutego 2007 A czy ta farbka, to nie jest przypadkiem Pactra? miałem podobny problem. Niby dunkelgelb, a jak się nim pomaluje, to wychodzi zieloniutkie jabłuszko spróbuj rozcieńczyć farbę, wtedy będzie jaśniejsza... Czekamy na finisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 1 Lutego 2007 Autor Share Napisano 1 Lutego 2007 Tak to Pactra ale na focie taki kolor wyszeduł. A co do rozcięczania to musiałem go malować 3 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 3 Lutego 2007 Autor Share Napisano 3 Lutego 2007 StuG IV gotowy. Fotki na forum najprawdopodobnie w przyszłym tygodniu bo Xbit wyjechał na weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 4 Lutego 2007 Share Napisano 4 Lutego 2007 To staraj się staraj bo narazie to ci kaszana wychodzi.A jeśli chodzi o farbę to lepiej użwaj humbrol H83 lub H93 z pactra tez tak kiedys miałem że bardziej przypominała zieleń niż wermacht oliv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_12 Napisano 4 Lutego 2007 Share Napisano 4 Lutego 2007 Imek nie gadaj. No moze nie wychodzi mu to pieknie ale IV ladnie zrobil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 4 Lutego 2007 Share Napisano 4 Lutego 2007 popieram Pawla, a ja bym nie mogl humbrolem malowac, jednak acryl to jest acryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 4 Lutego 2007 Autor Share Napisano 4 Lutego 2007 farba to dunkelgelb 43 na żywo jest bardziej piaskowy Co do kaszany to chciałbym zobaczyć twoje początki, zapewne są wspaniałe i bez wad, a jeżeli ci się coś nie podoba to to uzasadniaj to jeżeli masz godzinę albo i dwie na wypisanie moich wszystkich błędów . Staram się choć nie mam talętu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 5 Lutego 2007 Share Napisano 5 Lutego 2007 Imek nie gadaj. No moze nie wychodzi mu to pieknie ale IV ladnie zrobil.Toś chyba nie widział Panzer IV ładnie zrobionych.A ci którzy mówią,że ładne te modele są to robią temu koledze najwieksza krzywdę.A moje pierwszy model Pantery italerowskiej malowanej pędzelkiem wygladał o niebo lepiej.Jeśli robisz już ślady eksplotacji czy blota to weź szeroki plaski pędzel i umocz końcówkę pędzelka w farbie i dokladnie wyczyść pedzel najlepiej w papier tolatowy i dopiero ta resztka co zostalo na pedzlu ruche wzdluż modelu kladż te slady.Zobaczysz efekt będzie o niebo lepszy od tego który jest.Możesz tez używać suchych pigmentów.W sklepach dla artystów-malarzy mozna dostać suchy pigment w laskach.Jest on wiele tańszy niż VanDayki czy inne Migi a efekt jest ten sam.Laskę takiego pigmentu proszkujesz sobie i pokrywasz te miejsca w modelu, gdzie chcesz aby były ślady ekspolatacji.Zdmu:bip:esz delikatnie i to co ci zostaje pokrywasz lakierem bezbrawnym matowym.Pigmentów tych są rózne odcienie.Jeśli chodzi o efekt tzw. suchego pędzla o ktorym mowilem wcześniej to ja stosuje taką metodę.Najpierw model pokrywam tym kolorem jakim malowany podstawowy kolor pojazdu,potem idzie Humbrol Gun metal(przydatny jest na wszelkiego rodzaju broń typu km i tym podobne,oznaczenia nie pamietam ale jest chyba pięciocyfrowe).W kazdym razie po wyschnieciu tego gun metalu i przeciagnieciu suchym pedzlem jest piekna oksyda na broni.A nastepnie na kadlub,kola, blotniki idzie metoda suchego pedzla humbrolem 100 czyli rdza.To samo na wydechy i gąski.Do tego gąski i podwoazie robie tą sama metodą tylko Pctrą Buff czyli błoto i fusy z pojemnika z rozpuszczalnikiem.To tyle.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_12 Napisano 5 Lutego 2007 Share Napisano 5 Lutego 2007 No masz racje ale mi chodzilo o porównanie do moich (nic tylko skoczyc z okna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 5 Lutego 2007 Share Napisano 5 Lutego 2007 co do wypowiedzi imka to "NO COMENT" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 5 Lutego 2007 Autor Share Napisano 5 Lutego 2007 Dzięki postaram się lepiej z modelami. W miarę możliwości będe uzupełniać zapasy moich materiałów co z czasem powinno też zwiększyć moje możliwoś w pracach nad zabrudzeniami i eksploatacją Dzięki dla Pawła_12 i ShaDow FoX'a za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 6 Lutego 2007 Share Napisano 6 Lutego 2007 Każdy ma trudne poczatki . Ja przynajmniej narazie pracuje nad czystością sklejania jeszcze nie brudze a ni nic bo to na początku dodatkwoe utrudnienie. Poczytaj forum znajdzie się kilka ciekawych postów! Jabym na twoim miejscu skelił kilak modeli a potem jak zacznie wychodzic to dopiero brudzenie ewentualnie blachy itp! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_12 Napisano 6 Lutego 2007 Share Napisano 6 Lutego 2007 DBauer mozesz pokazac inbox E-100?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KosteK Napisano 6 Lutego 2007 Share Napisano 6 Lutego 2007 I wrzuć fotki tego ukończonego StuGa IV !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 6 Lutego 2007 Share Napisano 6 Lutego 2007 Łatwo jest napisać "fajny", "spoko" etc., prawda? ... ...ale ad rem - prócz artykułów, do których linki podałem w innym Twoim wątku, polecam zapoznać się z TĄ relacją. Mr.Tainton zrobił kawał dobrej roboty, doskonały przewodnik po malowaniu i brudzeniu. Szczególnie, że poza kamuflażem, używał pędzla. Naprawdę polecam do zastosowania się do rad zawartych w tej relacji - nie musisz od razu korzystać ze wszystkich opisanych tam metod. Na początku wystarczy np. sam wash, na kolejnych modelach będziesz testował kolejne techniki modelarski. A jeśli chodzi o rozmycie plam kamuflażowych - całkiem dobrze wychodzi kammo robione gąbką. Technika ta była wielokrotnie opisywana - polecam przeszukać zasoby internetu. Sam w tym wypadku nie pomogę - maluję aerografem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 6 Lutego 2007 Autor Share Napisano 6 Lutego 2007 Te artykuły są WIELKIE ale z obcych jestem niestety słaby co nie zmienia faktu że to co widze na zdięciach nie daje do myślenia. Starajcie się dawać po Polsku jak znacie adresy. Tak czy inaczej sama wasza krytyka jak i to że czasem coś się komuś podoba pomaga mi w robieniu modeli . Inbox S-100- http://www.dragonmodelsltd.com/html/7256p1.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 8 Lutego 2007 Share Napisano 8 Lutego 2007 Dokładnie mi o to chodzło.Być może trochę przesadziłem ze swoją wypowiedzią za co przerpaszam,ale chodziło mi, żebyś nie wpadł w samouwielbienie skoro piszą mi że takie ładne modele robię.I może tak jak któryś z kolegów wcześniej wspomiał najpierw zacznij czysto sklejać model a potem z czasem dojdziesz do tego żeby zrobić ślady eksploatacji technikami które podpowiadają ci koledzy modelarze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 8 Lutego 2007 Share Napisano 8 Lutego 2007 ja powiem ze swojego doswiadzczenia(male ale zawsze cos )zaczynalem od 1:72 i brudzenie wychodzilo mi tak samo jak Tobie, nie mowie ze zle ale...no wlasnie zawsze to ale(zachowuje sie jak bym byl wielkim modelarzem LOL ) po namowieniu przez wujka przezucilem sie na 1:35 pierwszym modelem ktory zrobilem byl opel blitz z italeri, ktory pokazywalem na tym forum i naprawde uwierz mi o niebo lepiej sie to robi(brudzenie) zachecam CIe do zmiany skali ale to bedzie tylko i wylacznie Twoj wybor (ale glupoty wypisuje LOL ) pzdr LiSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 8 Lutego 2007 Autor Share Napisano 8 Lutego 2007 Dzięki z przeprosiny które oczywiście przyjmuje . W samouwielbienie nie wpadne bo podchodze krytycznie do swoich modeli co jednak nie zmienia faktu że lubie swoje modele nawet jeżeli są bardzo słabe. Następny model który skleje będzie początkowo bez zabrudzeń. Najprawdopodobniej E-100 którego odwołałem do soboty z powodu braku odpowieniej farby podstawowej. Co do większej skali to poprostu drogo jak dla niepracującego ucznia :( . I musze jeszcze coś sprostować, to że ktoś pisze że model jest "ładny" według kogoś to nie znaczy że jest dobrze zrobiony i zdetalowany. Imek nic do ciebie nie miałem i nie mam a powiem nawet że jestem zadowolony że chciałeś napisać posty Cieszy mnie też że ShaDow FoX i Paweł_12 piszą w moich tematach co pomaga i zachęca mnie do pracy. To wszystko. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 9 Lutego 2007 Share Napisano 9 Lutego 2007 ja tez sie ucze fakt faktem ze troche drozej wychodzi ale na poczatek typu IV z Academy T34 zvezda takie do 50 zl albo jakeis ciezarowki, naprawde polecam pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 22 Marca 2007 Autor Share Napisano 22 Marca 2007 Uważam ten temat w którym mogę pisać o swoich decyzjach. Więc chciałem napisać że mam zamiar spróbować z modelem w skali 1/35 (jutro po niego pojade). Mam nadzieję że mi wyjdzie. początkowo nie będę eksperymętować. Na 99% będzie to niemiecki model z okresu drugiej wojny światowej. Mam też w przyszłościowych planach mam zrobienie: statku, samolotu, cywila oraz dioramy. Chciałbym napisać też że chociaż was nie znam to zaczynam o was myśleć jak o przyjaciołach. I lubię czytać wasze posty niezależnie od treści. Pozdrawiam Dbauer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi