Jump to content

2S1 Goździk 1:35 Skif+Armo+Friulmodel+Eduard

Rafał Kobiela
 Share

Recommended Posts

Model SKIFA zrobiłem w malowaniu z brygady pancernej w Wesołej. Dokupiłem do niego gąsienice Friulmodel, koła Armo oraz blaszki Eduarda. Niektóre rzeczy dorabiałem sam np. obręcze na lufie, spawy, poprawiony właz na wieży, poprawione ustawienie wahaczy, uchwyty z drutu czy osłony na wizjery.

Warsztat tutaj.

Zapraszam do komentowania.

tn_DSC07880.jpg

tn_DSC07881.jpg

tn_DSC07882.jpg

tn_DSC07883.jpg

tn_DSC07884.jpg

tn_DSC07885.jpg

tn_DSC07887.jpg

tn_DSC07888.jpg

tn_DSC07889.jpg

tn_DSC07890.jpg

Dołączam do pytania o celownik... A przy okazji - guma w tej małej wycieraczce raczej nie byłaby pomalowana, jeśli by miała spełniać swoją funkcję...

Mam wrażenie, że się zbytnio spieszyłeś z budową. Makro wyciągnęło różne "niuanse", np. niewygładzoną szpachlę pod górną krawędzią prawej, bocznej płyty. Ponadto ślady kleju na łączeniu poręcz-kadłub. W samej (prawej) "poręczy" nie wyszły Ci miejsca styku pionowych rurek z poziomą. Jeśli to robiłeś z drutu, to na etapie przygotowania należało okrągłym pilnikiem przejechać górne końcówki pionowych elementów, żeby dobrze spasować je z odcinkiem poziomym.

Jak mniemam, spawy są wykonane metodą na pręcik ciągniony z ramki. Miejscami linie "giną" (pod prawą poręczą jest w ogóle ubytek i pusta szczelina pod spaw). Same spawy też są niedopracowane - brak charakterystycznej fakturki "łuski" i mają zły przekrój (szczególnie na narożnikach to widać - spawy nie powinny wystawać poza krawędzie).

Na tylnej płycie brakuje Ci jednego zawiasu do włazu, czy oryginały tak mają?

Brak jednego z pionowych żeber z tył, po lewej, jest celowy?

Generalnie rozumiem, że model "eksperymentalny" (próby nowych technik, skraczu etc.), choć moim zdaniem szkoda do niego Friuli ...

Wyblakanie - dla mnie OK, bez przesady, nie jak w CM.

Następny model będzie lepszy .