Rafał Kobiela Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Model SKIFA zrobiłem w malowaniu z brygady pancernej w Wesołej. Dokupiłem do niego gąsienice Friulmodel, koła Armo oraz blaszki Eduarda. Niektóre rzeczy dorabiałem sam np. obręcze na lufie, spawy, poprawiony właz na wieży, poprawione ustawienie wahaczy, uchwyty z drutu czy osłony na wizjery. Warsztat tutaj. Zapraszam do komentowania. Cytuj
Zderzak Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Wygląda bardzo ciekawie Wielki plus za temat i barwy Mam tylko pytanie, na 2 fotce od góry, te elementy z gąsienicami miały być takie krzywe Jeszcze raz, naprawdę mi się podoba Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 No i ładny kwiatek W dodatku Polski Łap się za SA-2 bo widzę że natchniony jesteś Cytuj
imek46 Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 A ja mam pytanie, co to jest na ostatnim zdjęciu za tą zamalowaną szybką, bo jeśli celownik to tak głupio jakoś celować przez zamalowany. Cytuj
peter Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 imek46 zwrócił uwagę na główny mankament jaki widzę więc dodam tylko że mi sie podoba Zderzak mogą, chociaż nie muszą i z reguły nie aż tak Cytuj
kazio Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Dołączam do pytania o celownik... A przy okazji - guma w tej małej wycieraczce raczej nie byłaby pomalowana, jeśli by miała spełniać swoją funkcję... Mam wrażenie, że się zbytnio spieszyłeś z budową. Makro wyciągnęło różne "niuanse", np. niewygładzoną szpachlę pod górną krawędzią prawej, bocznej płyty. Ponadto ślady kleju na łączeniu poręcz-kadłub. W samej (prawej) "poręczy" nie wyszły Ci miejsca styku pionowych rurek z poziomą. Jeśli to robiłeś z drutu, to na etapie przygotowania należało okrągłym pilnikiem przejechać górne końcówki pionowych elementów, żeby dobrze spasować je z odcinkiem poziomym. Jak mniemam, spawy są wykonane metodą na pręcik ciągniony z ramki. Miejscami linie "giną" (pod prawą poręczą jest w ogóle ubytek i pusta szczelina pod spaw). Same spawy też są niedopracowane - brak charakterystycznej fakturki "łuski" i mają zły przekrój (szczególnie na narożnikach to widać - spawy nie powinny wystawać poza krawędzie). Na tylnej płycie brakuje Ci jednego zawiasu do włazu, czy oryginały tak mają? Brak jednego z pionowych żeber z tył, po lewej, jest celowy? Generalnie rozumiem, że model "eksperymentalny" (próby nowych technik, skraczu etc.), choć moim zdaniem szkoda do niego Friuli ... Wyblakanie - dla mnie OK, bez przesady, nie jak w CM. Następny model będzie lepszy . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi