pan_piotrek Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam, Prace nad T-62 dobiegają końca, więc powoli zabieram się za kolejny projekt tym razem z drugiej strony barykady:). Będzie to moje pierwsze starcie z elementami fototrawionymi, więc proszę o wyrozumiałość ;) Co do samego modelu, jak na Italeri nie prezentuję się źle. Nie ma specjalnej ilości nadlewek ani przesunięć. Sklejalność - no cóż zobaczymy. Największym mankamentem są gumowe gąsienice, oraz brak metalowej lufy. Merytorykę zostawiam znawcą sam postaram się wyłapać najbardziej rażące błędy i w miarę możliwości usunąć. Malowanie niemieckie. Na pierwsze zdjęcia z budowy zapraszam jutro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 No tak się złożyło, że nie długo też stanę się posiadaczem tego modelu i też zastanawiam się nad blaszkami i nie wiem czy im podołam, czy mógłbyś wrzucić skan instrukcji od blaszek, żebym miał pogląd na całą sprawę Będę się przyglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Prace ruszyły i oto pierwsze efekty. Podwozie: I pierwsze starcie z blaszkami, jak na razie raczej na korzyść blaszek. Jutro kolejny update:) nie ma jak przerwa wielkanocna Krzychu instrukcja i zdjęcia części są na stronie Eduarda KLIK i wybierz "instruction sheet" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Podwozie: Jeśli przykleiłeś już te wahacze, to jest problem... Są odwrotnie - we wszystkich Leosiach wahacze są wleczone, nie pchane... Ukłony, wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Nie nie przyklejałem, już się zorientowałem po wrzuceniu na forum. Babol poprawiony już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Dzięki za link Szukałem tego w internecie, ale jakoś zapomniałem o stronie producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Kolejny leniwy dzień,a mruczek nabiera kształtów Gumisie nie wyglądają tak tragicznie Jeśli nie widać to tak starałem się przykleić ten element poprawnie Po drugiej stronie wyszło lepiej No i taką pierdółkę jeszcze zdjełałem Ma ktoś może zdjęcia silnika Leosia? A właściwie tego co widać przez siatkę. Italka dała mało ładny klocek w jego miejsce i myślałem czy da rade go jakoś stuningowac. Przejrzałem literaturę i niestety nie znalazłem żadnych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Ma ktoś może zdjęcia silnika Leosia? Mówisz - masz: 10-cylindrowy diesel MTU MB838Ca M500, napędzający Leo 1. Te wielkie "skrzynki" po bokach to wyloty powietrza z wentylatora, wychodzące do tych pancernych żaluzji na końcach boków kadłuba. Kwadratowa siatka na środku górnej płyty przedziału silnikowego kryje wentylator, identyczny, jak w Leo 2, tylko pojedynczy... Zdjęcie takie sobie, bo w oryginale ma niewiele jak 5x8 cm, więc wiele wycisnąć z niego się nie da... Jak będziesz potrzebował, pisz, pokombinujemy. Znalazłem to w zeszycie nr 9 Wydawnictwa Militaria z 1993r., autorstwa M. Jerchela i W. Trojcy właśnie o Leopardzie 1. Pozdrowionka, bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Dzięki wielkie, może właśnie dlatego że to zdjęcie takie małe przeoczyłem je w swoich miltariach:) Z tego co zauważyłem w italce jest więc tylko wentylator. Na zdjęciu widać jakieś odchodzące od niego przewody. Najbardziej przydałoby się zdjęcie pokazujące co widać przez siatkę nad wentylatorem. Fota którą wrzuciłeś daję nie jakie pojęcie co i jak, ale ja za cienki bolek jestem żeby wywnioskować coś konkretnego z tego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 To chyba o to chodzi: I jak widać, nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Dłuuugo nic sie nie działo czas o sobie przypomnieć Jako że dzień deszczowy i nic do roboty, po-majstrowałem sobie przy leopardzie i oto efekty. Muszę powiedzieć że z blaszki na blaszkę coraz lepiej mi ta zabawa idzie. Najgorsze są te pasy opasające lufę, totalnie mi z nimi nie idzie. Ale najlepszy przyjaciel początkujące blacharza czyli debonder wybacza wiele błędów Niestety makro w aparacie już nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 10 Maja 2010 Share Napisano 10 Maja 2010 Teraz zauważyłem bo u siebie ten sam błąd popełniłem. Pod łopatą powinna być taka trójkątna podkładka (blaszka numer 24/25) i spinający to element 57. Do tego te uchwyty powinny być zgięte, bo inaczej sprzęt by wypadł. Tak ja zrobiłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 10 Maja 2010 Autor Share Napisano 10 Maja 2010 Tą podkładkę faktycznie przeoczyłem, a uchwyt nie jest zgięty bo te elementy(łopaty siekiery itd. ) mam zamiar przymocować dopiero po pomalowaniu. Nie będę ich przyklejał tylko włożę w uchwyty i zagnę. Tak czy siak miło że ktoś zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Fajnie ci idzie ale trzeba było zaszpachlować ten wzór szpadla i siekiery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwagier Marudka Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Troche te gąsienice napięte jak guma od gaci, ale reszta super! PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 13 Maja 2010 Autor Share Napisano 13 Maja 2010 Mirek66 Oczywiście będzie poszpachlowane wszystko, w swoim czasie Szwagrze Gąski mają być tak napięte. Inaczej by pospadały przy większych prędkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 21 Maja 2010 Autor Share Napisano 21 Maja 2010 Ostatnio cierpię na ogromny deficyt wolnego czasu więc i aktualizację rzadkie i to raczej w najbliższym czasie się nie zmieni. Dzisiaj udało mi się jednak trochę przysiąść nad leopardem i popracowałem nad wieżą. Trochę trudności nastręczało sklejenie kosza i jego przymocowanie do wieży - ktoś we Włoszech trochę się namęczył żeby utrudnić mi życie:) Nie jest idealnie, ale mogło być gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 3 Lipca 2010 Autor Share Napisano 3 Lipca 2010 Sesja już skończona, wakacje rozpoczęte Dużo wolnego czasu do rozdysponowania. Odkurzyłem więc model leoparda i tak oto prezentują się efekty mojego dzisiejszego dłubactwa: Skromnie ale do przodu! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 22 Lipca 2010 Autor Share Napisano 22 Lipca 2010 Ostatnia prosta przed malowaniem. Sklejanie już praktycznie zakończone. Pozostało już tylko kilka drobnych elementów. Zapraszam do oglądania i wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 28 Lipca 2010 Autor Share Napisano 28 Lipca 2010 No więc zabrałem się za malowanie. Na sam pierw przygotowanie elementów do malowania: Etap drugi Mr.Surfacer 1200 Kolejny krok to preshading czarną Pactrą. I wreszcie kolor właściwy Vallejo Air Olive Drab 043 Po wyschnięciu pozostało pomalować bandaże kół, za pomocą sprytnego urządzenia ;) Czary mary hokus pokus I Voila: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 28 Lipca 2010 Share Napisano 28 Lipca 2010 No fajnie. Ale gąski będziesz przybrudzał jeszcze co ? Acha czy mi się wydaje czy na zbliżeniach lufki widzę szczelinę hmm ? Może popraw lufę co ? Model ładnie wyszedł i szkoda żeby taki babolek został. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 28 Lipca 2010 Autor Share Napisano 28 Lipca 2010 No w jednym miejscu na lufie wyskoczyła mi szczelina, poprawie co zrobić. Gąski i cała reszta idzie do brudzenia. Ale tylko delikatnego trochę kurzu, kilka zacieków. Gąski przed malowaniem potraktowałem papierem ściernym żeby zaimitować ścieranie się gumowych nakładek, teraz przetrę je suchym pędzlem na szaro i zapuszczę jakimś piaskowym kolorem żeby czarne zostały tylko gumowe nakładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Podmalowałem trochę. Przy okazji przykry incydent - przy maskowaniu tej plandeki przy jarzmie razem z taśmą odeszło sporo farby. Szybko poprawiłem ale trochę cieniowanie się zatarło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 30 Lipca 2010 Share Napisano 30 Lipca 2010 Jak to było w jednym filmie: "Klasa koń!" A tak poważnie, wygląda świetnie, zwłaszcza ta plandeka i drewienko na narzędziach. No to co zostało? Kalki, wash i brudzenia? A bocznych osłon nie przyklejasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 30 Lipca 2010 Autor Share Napisano 30 Lipca 2010 Dzięki Czekam na Twojego. Chce na nim wypróbować filtry, ale myślę jakim kolorem je wykonać. W ogóle zabieram się do tego jak do jeża, bo na na razie wygląda mówiąc skromnie super, a zły wethering może go zepsuć. Mam kilka wątpliwości co do filtrów. Czy najpierw polakierować, czy można je dawać na gołą farbę, najpierw wasch potem filtr czy na odwrót? A osłony boczne i błotniki będą oczywiście ale najpierw pobrudzę podwozie - łatwiejszy dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi