Skocz do zawartości

"Koenigstiger" Dragon 1:35

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Skończyłem 2 tygryski i postanowiłem zbudować królewicza.

Model to Dragon jak zwykle cholernie dokładny, na razie budowa trwała niecałą godzinkę, jak dobrze pójdzie do wieczora skończę budowę.

Takie ustawienie modelu na podstawce będzie finalne.

P1010768.JPG

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

zasiadam w pierwszym rzędzie i kibicuję ;)

ja tez zasiadam z popcornem Cool

No to będzie show

Budowa powoli idzie do przodu:

P1010797.jpg

P1010798.jpg

• 2 weeks later...

Mam kilka uwag odnośnie KT ale to tak na marginesie bo nie wiem na ile starasz się odtworzyć pojazd ze zdjęć. Na początek kwestia taka wizualna na podstawie zdjęć zamieszczonych wygląda na to że pojazd nie posiada tylnych błotników, natomiast u Ciebie są widoczne. Kolejne rzeczy, które moim zdanie nie pasują dla tego KT z tego okresu produkcji to (podam numerami części z instrukcji tego zestawu). Po pierwsze część D22 jest zbędna, następnie części O35 i K12 (wszystkie części już masz zamontowane na KT). Tak na w ogóle jak wygląda spasowanie przedniej części wieży (część K3)? Pytam dlatego ponieważ w moim zestawie była źle spasowana i wymaga sporo pracy żeby zniwelować odstający z jednej strony bok. Widzę ze zdjęć że u Ciebie również chyba odstaje. Generalnie w przyszłości już raczej nie zakupie KT z gotowym zimmeritem bo lepszą opcja będzie zwykły zestaw i ewentualnie zakupiony zimmerit czy wykonany własnymi siłami.

Pytanie moje jest następujące, otóż:

Jakie będziesz chciał zastosować malowanie?

Pytam, bo chętnie pomogę Ci w zebraniu materiałów. Jestem w posiadaniu ogromnych ilosci zdjęć odnosnie malowania i nie tylko.

Model jest swietny zwłaszcza w 35tce u mnie na biurku lezy juz od miesiaca "królewicz" Trumpetera w siedemdwójce i nie wiem jak go ugryźć.

Życze powodzenia w dalszych pracach!!!

Ogólna zmiana planów.... także nie wiem co z nim zrobić chyba wykonam malowanie pudełkowe. Muszę się zastanowić.

Też myślę aby zakończyć rozmowę na temat szmaticzki...

Co do chusteczek jestem cwaniak i wycinam gładkie środki dlatego nie ma faktury efekt końcowy

Kamo zrobione, pobawiłem się troszku światłami nakładałem na przemian jaśniejszy i ciemniejszy piaskowy po czym nałożyłem żółty filtr. Teraz wystarczy malnąć duperelki i wash, fotka na szybko bo wszystko jeszcze świeże:

P1010802.jpg

...Co do chusteczek jestem cwaniak i wycinam gładkie środki dlatego nie ma faktury efekt końcowy ...

Temat chusteczki :P dość szybko zakończyłeś. Nie spotkałem jeszcze chusteczek o gładkiej fakturze- więc takie tłumaczenie pokazuje, że albo niedowidzisz, albo efekt "chusteczki" na powierzchni modelu Cię zadowala. Mogę co nieco podpowiedzieć...

Te chusteczki mają gładki środek:

1043640611.jpg

Następnie zamaczam w wodzie z wikolem i układam na modelu, wsio

Duperelki wymalowane:

P1010803.jpg

P1010804.jpg

P1010805.jpg

No to jeszcze trochę o chusteczkach...

To, co proponujesz- to dobra droga- tylko, że trochę zbyt krótka. po wyschnięciu Wikolu (lub nasączeniu Sidoluxem) trzeba pociągnąć całość "szmaty" szpachlówka w płynie np. Gunze lub zwykłą Tamiyowską rozprowadzaną acetonem technicznym. I tak kilkakrotnie, aż do zadowalającego efektu.

Zapewniam, że żywiczne wyroby czy tfu- rczość z Miliputa, modeliny albo tzw. greenstaffu można sobie odłożyć na półkę. Taką technologię stosuje juz od ładnych paru lat- jest niesamowita, szczególnie przy imitowaniu brezentu albo flag rzuconych gdzieś na pokrywę silnika, czy wieżę.

I jeszcze jedna uwaga- kolor kamuflażu bardziej rozcieńczaj podczas nakładania- wtedy bardziej zbliżysz sie do oryginału

Niecierpliwie czekam na ciąg dalszy Tygrysa.

Pozdrawiam i życzę sukcesów...