Skocz do zawartości

Samochód pancerny Ford Tfc - RPM 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Warsztat modelu jednego z pierwszych polskich samochodów pancernych Ford Tfc w skali 1/35 wyprodukowanego przez firmę RPM. Samochód będzie wykonany w tzw. kamuflażu japońskim z okresy wojny polsko-bolszewickiej.

ford_tfc_01.jpg

Etap 1: budowa karoserii.

Model nie należy do najdokładniejszych. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że składa się idealnie. W trakcie montażu okazuje się, że powstają szpary i trzeba dość sporo spiłować krawędzie i poprawić kąty. Jak widać na zdjęciu nr.2, po wklejeniu płyty pancernej z wizjerem dla kierowcy powstaje spory odstęp, później należy go zaszpachlować, co wykonałem. Bardzo słabo jest wykonany element łączący maskę z przedziałem załogi, jest za wysoki i wchodzi na przednią płytę, zalecam wykonanie nowego, który zrobiłem z przeźroczystej czystej płyty CD. Wieża jest również do poprawienia, podstawa jest za duża i trzeba ją opiłować i dopasować do góry. Należy również ściąć tulejkę mocującą wieżę z karoserią i przesunąć o jakieś 2-3 mm do przodu.

ford_tfc_02.jpg

ford_tfc_03.jpg

ford_tfc_04.jpg

ford_tfc_05.jpg

ford_tfc_06.jpg

Proszę o pomoc w budowie osoby posiadające informacje i zdjęcia dot. szczegółów Forda TFC.

Napisano

Cześć. Mam w planach ten model i pytanie czy w instrukcji jest podana jeszcze jakaś wersja malowania prócz kamuflażu japońskiego? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam nowakwik.

Napisano (edytowane)

Jest tylko ten, a w necie za dużo nie ma, a o kamo to prawie nic. Jestem ciekaw czy była wersja malowania jednobarwnego: ciemno zielony, tak jak cześć pojazdów w tamtym okresie, które były przemalowane z barw kamuflażu francuskiego (japońskiego): FT-17, Peugeoty i ciężarówki. Jednak wszystkie zdjęcia Tfc ukazują go w malowaniu trzój lub czterokolorowym.

Zdjęcia repliki Tfc.

Problem z wieżą.

Jak wyglądało mocowanie/jarzmo karabiny w wieżyczce:

Bez osłony:

ford_100.jpg

Z osłoną owalną:

Ford_5.jpg

W modelu jest płyta prostokątna, zero widoczności dla strzelca.

Edytowane przez Gość
Napisano

To wszystko jest pryszcz, najlepsze są koła. Czeka Cię naprawdę sporo piłowania by zaokrąglić szprychy z wewnętrznej strony tak jak są z zewnątrz...

U Ciebie w tym miejscu są nity, których tak naprawdę tam nie było lub była ich znacznie mniejsza liczba, ja ich nie robiłem:

IMG_03411111-1.jpg

A w ogóle z tymi nitami to producenci wielką kaszane odwalili

Napisano

Nie ma go co zbytnio przerabiać i tak jest przeskalowany ile się da.

Na pewno trzeba usunąć (spiłować) boczne klapy na masce, nie było ich, klapy nad kierowcą trzeba również za piłować, były one równe z krawędziami dachu i dać same zawiasy.

PS. czy ktoś posiada rysunki w rzutach (blueprinnty) ?

Napisano

Budowa karoserii cz.2:

Wprowadziłem lekkie zmiany w karoserii. Została wykonana pełna podłoga , która dorobiłem z plastiku z płyty CD i wzmocniłem fragmentem ramki. Opierając się na zdjęciach zostały usunięte boczne klapy po bokach maski (zdj. 8) oraz spiłowane górne nad przedziałem załogi (patrz zdj. 5 i 8/9), ponieważ powinny one być idealnie równe i szeroki e względem góry. Klapy zostały wykonane z bardzo cienkiego i elastycznego plastiku z pudełka (patrz zdj.7 ).

ford_tfc_08.jpg

zdj.6

ford_tfc_09.jpg

zdj.7

ford_tfc_10.jpg

zdj.8

ford_tfc_11.jpg

zdj.9

Teraz mam mały problem z klapą od silnika, czy była ona w całości otwierana na lewą stronę czy też składała się z dwóch części otwieranych na boki? W replice Tfc jest na w jednym kawałku.

Napisano

Parę uwag a mianowicie , całość pancerza była wykonana z płyt okopowy a klapki wziernikowe w nich miały trochę inny kształt, niby drobiazg a może cieszyć prawidłowość w wykonaniu.

Skos pancerza zaczyna się tuż przed klapą silnikową, a wynika to z konstrukcji podwozia i możliwości zmiany biegów przez kierowce.

Kolo zapasowe które było w środku wyjmowało się przez klapę która była z tyłu górnego pancerza tuż za wieżą.

Wieża była posadowiona na okrągłej płycie o średnicy takiej jak szerokość pojazdu a jej rąbowy krztałt wpisany był w ten okrąg.

A ponieważ jesteśmy z tej samej wioski to proponuje kontakt na PW i wtedy wszystko się wyjaśni dlaczego tak a nie inaczej.

Pozdrawiam Andrzej.

Napisano

Dzięki serdeczne za wskazówki. Nie mogę załapać tej klapy za wieżą. Model częściowo robię na podstawie zdjęć i repliki. Pisz na maila adam(@)tankmodels.pl

Napisano

Oooo! A można by było porobić zdjęcia, bo te co zrobiłem są i owszem, ale przydały by się dokładniejsze no i wnętrze.

• 2 weeks later...
Napisano

Etap 2: Podwozie, wieża i kończenie karoserii.

Podwozie zostało praktycznie wykonane, jeszcze dwie części i będzie zrobione. Wieża wykonana, zrobiłem kompletnie nową lufę Maxima i wyciąłem w wieży poprawny otwór na jego zamontowanie. Została ona zrobiona z części ramki od innego modelu, sama lufa wykonana jest z uciętego fragmentu igły do zastrzyków i lekko rozszerzona na końcu okrągłym pilnikiem. Dodałem również płytę pancerną pod wieżę.

ford_tfc_12.jpg

ford_tfc_13.jpg

ford_tfc_14.jpg

ford_tfc_15.jpg

Napisano

No, widzisz co się z ludźmi dzieje. Nie miałem wyjścia, jak zobaczyłem Tą Szanowną "pyrkawkę" w skali 1/72 i załamałem się, więc skusiłem się na 1/35, było to kilka lat temu, pod koniec 2008 roku. Model jest bardzo fajny, daje dużo radochy i utraty nerwów. Szkoda, że tak mało dokumentacji jest w sieci.

• 2 weeks later...
Napisano

Czy ktoś z was posiada fotki podwozia Forda T, najlepiej tego fb/c. Zaczyna mnie coś trafiać. Ratunku !!

Napisano

Na podstawie dwóch - bardzo słabych i niewyraźnych zdjęć, dorobiłem brakujące elementy podwozia z drutu i plastiku. Dorabiam również zawiasy na lewej części klapy od silnika, na razie to są tylko przymiarki. Użyłem fragmentu wcześniej opisanego pudełka plastikowego i ramki od Fokkera. Z drutu 0,4 mm wykonałem "klamki" do drzwiczek.

ford_tfc_16.jpg

ford_tfc_17.jpg

Napisano

Problemów co nie miara ,ale istnieje jeszcze oprócz internetu Centralna Biblioteka Wojskowa, oraz Muzeum Motoryzacji na ul.Filtrowej tam też jest jako eksponat Ford T ,co prawda z 1927 roku ale podwoziowo niemal identyczny z tym na którego podwoziu wykonano pancerkę.

Tak jak już pisałem szkoda czasu i energii na tego Tfc co mi się nieodparcie kojarzy z tyfusem,( tyczy się modelu którym uraczył wytwórca modelarzy) raczej F-TB bo tamta nazwa niczego nie wyjaśnia i niech ktoś spróbuje ten skrót rozszyfrować.

Napisano

W którym miejscu jest to muzeum przy Filtrowej?