Skocz do zawartości

Revell U 997 U-boot typ VII C/41 + blachy + 2 Negery

kalaruch

Rekomendowane odpowiedzi

No to po walce z choróbskiem, urlopie w którym wyremontowałem pokój oraz kolejnej chorobie ... przy której na tyłku nie mogłem siedzieć ... wracam do warsztatu.

Drodzy koledzy - pamiętajcie żeby co godzinkę wstać od warsztatu porobić parę przysiadów i dalej do roboty. Mnie niestety spotkała nieprzyjemna operacja, a przyczyna - zbyt długie siedzenie na krześle.

Wracając do modelu - dokończyłem malowanie, zrobiłem zawijaski, niestety model jest tak ogromny że całości nie da się ogarnąć, chyba że zawiozę go do studio foto, ale nie chce mi się :P Wolę modelki wozić heh.

Oto kadłub pomalowany i z położonym sidoluxem:

_DSC0333.JPG

Wiem wiem świeci się jak psu jaja, ale inaczej się nie dało...

Żeby nie było, postarałem się i zrobiłem ograniczniki do flaka, z miedzianego drucika, jak u Ostacha - miałem zgapkę, oraz fotek z netu.

Ogranicznik i kadłub:

_DSC0326.JPG

Jak widać jest też kalka, cholernie trudno było ją nałożyć, teraz muszę do spowiedzi iść bo się nakląłem jak szewc :P

Kiosk z kaleczką:

_DSC0324.JPG

CDN

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No to poszedł wash i zacieki, moje pierwsze koty za płoty - może nie jest idealnie, ale sam nie jestem mega zachwycony ... co można poprawić tu ??

świeżo po washu ... kolor do kitu, starłem i nowy wash dałem ciemniejszy potem:

_DSC0331.JPG

kadłub po washu:

_DSC0334.JPG

szczegóły:

_DSC0335.JPG

zacieki:

_DSC0337.JPG

kiosk poprawiony:

_DSC0336.JPG

Ciąg dalszy w kolejny weekend

co można poprawić tu

popracowałbym jeszcze nad zaciekami - odnoszę wrażenie, że gdzie niegdzie wymyłeś ich początek, wypadałoby więc tam poprawić, zrobiłbym trochę rainsów czyli malutkich kropek farby olejnej dla plastyków (różne kolory) rozcieranych delikatnie pionowo zwilżonym ale nie mokrym pędzlem, użyłbym też ciemniejszego koloru do washu, zwłaszcza w zakamarkach i zrobił kilka ciemniejszych zacieków

jędrek - o to mi chodzi ;) konkrety ! wash oczywiście z olejnych asterek, stare ale jare jak to się mówi

rainsy to cos ala biedronka ?

rainsy to cos ala biedronka ?

tak

zerkam jeszcze na trzecie zdjęcie, potworzyły się tam plamy jak od częściowego i nie do końca wytartego washa, popracowałbym jeszcze nad tym

jeszcze samym spirytem będę czyścił za rozległe washe, więc znikną rozlewki gdzie patyczek nie sięgnął, jędrek co ja bym bez Ciebie zrobił ;) ??

Dzięki Skala królewska i prawie jedyna słuszna - 1/72, w temacie nie napisałem, jak każdego revellowskiego uboota (oprócz tych 144 i 400).

Dziś chyba będę poprawiał wash - dam foty zmian jak wyjdą ;)

No niestety mimo usilnych prób, syf między zasobnikami został ...

_DSC0009.JPG

Kiosk - idzie naprzód !!

_DSC0008.JPG

A tak dla relaksu i odskoczni od wody robi się to :

_DSC0006.JPG

taki maluszek wdzięczny od Dragona w skali 1:144

jest lepiej

No niestety mimo usilnych prób, syf między zasobnikami został ...

popracuj też pędzlem, możesz nim jeszcze trochę porozcierać niektóre miejsca

jędrek - też próbowałem pędzlem z wamodem i white spiritem więcej nic się nie da, za bardzo się wżarło, farby nie ma co nowej dawać bo będzie widoczna różnica ... ważne że mam czyste sumienie bo próbowałem

w sobotę jest wystawa ... sprężyłem warsztat zobaczymy czy dam radę

trzymajcie kciuki !

właśnie balrog mnie uświadomił że mam skopane uchwyty negerów ... właśnie je szykuję

było mniej więcej tak:

_DSC0382.JPG

_DSC0376.JPG

a ma być mniej więcej tak:

p1150630o.jpg

oczywiście mniej więcej

plan na dziś - poprawić negery, zrobić uchwyty i uzupełnić rainsy !

plan na jutro - zrobić ostatnie obicia, pobawić się z olinowaniem

plan na piatek - lakierowanko ...

sobota - wystawa

Wczoraj model spadł mi na parkiet ... straty - obłamane stery, dziś mam dużo roboty ... zmieniony został wygląd negerka - pod wieczór kolejna fotorelacja

A oto i nowe uchwyty pod negerki:

_DSC0001.JPG

_DSC0005.JPG

Kioszczek z obiciami bez ołówka:

_DSC0006.JPG

Manufaktura izolatorów:

_DSC0007.JPG

No i najlepszy smaczek - odświeżone negerki - za namową Balroga zrobiłem chrome gold - fajnie wyszły

_DSC0008.JPG

_DSC0009.JPG

I tak warsztat ku końcowi się zbierał, jako iż od wtorku do soboty miałem krótki termin, oto dalsza relacja.

Prawie gotowy "Policjant" na szafeczce czeka na rozwój sytuacji:

DSC_8936.JPG

Bezpieczny na żonkowej szafce ma montowane "Murzyny":

DSC_8932.JPG

Oraz dalej:

DSC_8934.JPG

DSC_8935.JPG

Na czas suszenia poszedł nad knigi:

DSC_8938.JPG

A oto zbliżenia:

DSC_8939.JPG

DSC_8941.JPG

DSC_8942.JPG

DSC_8943.JPG

DSC_8944.JPG

Niedługo zapraszam do kolejnego wątku - w galerii

Dziękuję serdecznie kibicującym i tym co wspomogli mnie swoją wiedzą, zwłaszcza Barlogowi za pomoc ze znalezieniem plexy do negerów i dyskusją nad Boldem ;) oraz Marcinowi i Jędrkowi za pozytywną mobilizację

Model został wystawiony w sobotę 19.03.2011 na wystawie IX Osowskich Spotkań Modelarskich, kto był ten widział i wie !