Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ze względu na to, że siedzę w tematach Iraku i Afganistanu ostatnio wpadł mi do głowy pomysł, żeby zrobić Projekt Grupowy nt. Irak i Afganistan.

Chodziłoby w nim o to, żeby budować i zamieszczać zdjęcia warsztatowe oraz galerie modeli związanych z działaniami na frontach w Iraku i Afganistanie. W grę wchodziłyby:

- pancerka

- lotnictwo

- figurki

oraz

- okręty związane z Operation Iraqi Freedom

We wszystkich skalach!

Czas trwania projektu to wstępnie rok, ponieważ modeli z tej właśnie wojny jest od groma i jeszcze więcej.

Chciałbym wprowadzić podział na podkategorie pancerki, lotnictwa, figurek i okrętów żeby tematy się ze sobą nie mieszały.

Co drodzy koledzy modelarze o tym sądzą??

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

Czemu nie chętnie wezmę udział.

Czy chodzi też o operacje Pustynna Burza, czy tylko o te "bardziej współczesne" . A może poszerzyć obszar geograficzni i zrobić projekt grupowy "Wojna z terrorem" czy coś podobnego.

Pozdrawiam

Napisano
i zrobić projekt grupowy "Wojna z terrorem

Dochodzą obszary od Oceanii po Kolumbię, więc temat by się rozjechał.

Napisano

Nie lepiej było by zrobić jakiś zimnowojenny projekt? Zarówno współcześni by znaleźli coś dla siebie jak i drugowojenni modelarze. Można by zrobić projekt Korea albo Wietnam...

Ew. jak tak lubicie temat Afganistanu to może projekt Afganistan 79-89... Opcji jest dużo...

Bo robienie kolejnego typowo współczesnego projektu, i do tego dotyczącego wyłącznie w zasadzie uzbrojenia zachodniego (obok projektu humvee) uważam za dyskryminację, jako modelarz drugowojenny i interesujący się również uzbrojeniem radzieckim od początku do końca istnienia tego państwa:D

Oczywiście to tylko luźna sugestia

Napisano
"Wojna z terrorem"

Czemużby nie, tylko co zrobić z drugowojennowcami.

Czy chodzi też o operacje Pustynna Burza

Oczywiście

Ew. jak tak lubicie temat Afganistanu to może projekt Afganistan 79-89

Fakt, nie określiłem jak datowo mają przypadać operacje w Iraku i Afganistanie. Jeżeli chodzi o 79-89 to również może być.

EDIT:

Można wziąć jeszcze pod uwagę Somalię, Czad, Nigerię i inne kraje jeżeli by nazwać ten projekt "Wojna z Terrorem"

Napisano

No ale projekt grupowy polega na tym zeby było konkretnie a nie "każdy znajdzie coś dla siebie". Niech każdy szuka sam a projekt jest dla konkretnej grupy. Stąd nazwa grupowy

Napisano
tematyka musi być zawężona

Wiem

No to w takim razie można zawęzić temat do: Działania na Bliskim Wschodzie od 1990 roku do teraz

Napisano

Powiem ci, że najpierw chciałem robić tylko pancerkę, ale stwierdziłem że ci którzy siedzą w lotnictwie i figurkach z tego okresu mogą czuć się również urażeni, ale jak na razie to nie widzę żeby ktoś z poza pancerki tu zaglądał

Napisano

Tylko że z szukaniem informacji na temat przejętych tematów zajmie więcej niż budowa modelu

Dobra, raz kozie śmierć - rzucam temat:

Działania wojenne na Bliskim Wschodzie od '90 roku - pancerka; wszystkie skale

Napisano

A skąd w tym zestawieniu Gruzja i wszystkie wojny Izraela. Przecież chodzi o wojnę z terrorem...

Napisano
Wojny w Czeczenii, Gruzji, Iraku, Kosowie, Afganistanie, wszystkie konflikty z udziałem Izraela. Coś jeszcze?

Tylko Irak, Kosowo i Afganistan

Napisano

Tak jak już wcześniej pisałem kilka postów wyżej: Działania wojenne na Bliskim Wschodzie od '90 roku, peter troszkę odbiegł widocznie od tematu. [Fakt iż Kosowo nie znajduje się na Bliskim Wschodzie, ale jest to temat na czasie i można go podczepić do tematu]

Napisano

Ale wy mieszacie. Sam juz się zgubiłem. To co w końcu robicie, wszystko co nie jest drugowojenne ? A nei lepiej Irak + Afganistan ? Konkret jest, modeli full itd. Konkretnie to robić albo dac se spokój, po co forum zaśmiecać.