Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

model to przerobione skrzydło Valoma (inna rozpiętość), parę detali z Valoma, kadłub Broplana i scretch. Artykuł z budowy modelu pokaże się na stronie klubowej i w „Lotnictwie z szachownicą”.

09d33f96e959d427med.jpg

d01222b9b0821c12med.jpg

42c4e93fa0a63522med.jpg

c3b0118c1231860fmed.jpg

bf8df6d82d60af91med.jpg

Napisano

Ale cudny.

Moje marzenie czekająca od dawna na realizację. Na razie w postaci Broplanu. Piękna imitacja skejki.

Chciałbym to zobaczyć z bliska i większe. Mam nadzieje, że będzie można.

Kiedy będzie można zobaczyć warsztat?

Będzie jakaś kontynuacja tematu?

U mnie cała szafa srebrnych ptaków lotu, ale ciągle brak mi odwagi i czasu żeby się za to wziąć.

Napisano

Bardzo zacna i oryginalna maszyna. Wykonanie nie budzi zarzutów, za to budzi spory szacunek zważywszy, że to ulepek zawierający elementy Broplanu.

Oby więcej takich konstrukcji pojawiało się na forum

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

kornik_69 bez jaj proszę. Broplanowe wydmuszki się dość fajnie skleja - zrobiłem z nich narazie:

Lublin R.XVIb

UT-2M

częściowo ten Fokker

i mam rozgrzebane - całkiem dobrze pasujące:

Szcze-2

RWD-13S

F.68

tylko kiedy ja je skleję - najbliższy końca jest RWD-13S, ale wszystko może przeskoczyć CASA.

No ale teraz Halifax najważniejszy jest.

MikeP - warsztat będzie jak pisałem na stronie IPMS SILESIA, zależy od tego jak się dogadam z naczelnym Lotnictwa z szachownicą - czy będę mógł puścić przed publikacją w gazecie.

Napisano

Piękny modelik. To są właśnie moje ulubione klimaty. Gratulacje. Mam tylko jedno pytanko hadzi. Rejestracyjne litery to kalka czy malowane ? A godło LOTu z jakiego zestawu bo to raczej od szablonu w tej skali namalować sie nie da.

Napisano

Masz Casę ? Możesz zrobić In-box ?

Powiem szczerze, że nie miałem bliższego kontaktu z modelami Vacu i znam je tylko z relacji innych. Chcę skleić kilka Broplanów, bo mają w ofercie modele, których nie mają i pewnie jeszcze długo nie będą mieć inni (m.in Casę i Lamparta).

Napisano
Masz Casę ? Możesz zrobić In-box ?

Powiem szczerze, że nie miałem bliższego kontaktu z modelami Vacu i znam je tylko z relacji innych. Chcę skleić kilka Broplanów, bo mają w ofercie modele, których nie mają i pewnie jeszcze długo nie będą mieć inni (m.in Casę i Lamparta).

In-Box zrobiłem już wiele miesięcy temu:

http://www.ipmssilesia.one.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=77

Lamparta to chyba ma tylko ARDPOL, BROPLAN ma Wilka - chyba że czegoś nie wiem?

Napisano
Piękny modelik. To są właśnie moje ulubione klimaty. Gratulacje. Mam tylko jedno pytanko hadzi. Rejestracyjne litery to kalka czy malowane ? A godło LOTu z jakiego zestawu bo to raczej od szablonu w tej skali namalować sie nie da.

Dzięki, nie taki znowu piekny, bo nie ma do niego materiałów a jak się juz znajdą to po fakcie!

Rejestracja to kalka BROPLANU - z braku czasu nie robiłem szablonów, godła są z modelu Valoma - trochę za duże i w dodatku jedno pokazuje zły kierunek lotu żurawia - też z braku czasu i alternatyw je użyłem. W nastepnym Trimot bedzie trzena załatwić sobie prawidłową kalkę.

Napisano

Tak rzeczywiście pomyliłem się. Broplan ma Wilka, a Ardpol Lamparta i Wyżła

Napisano
Super a tak apropo to kiedy ta konstrukcja latał ??

Do Polski przyleciał 27 listopada 1928 r., zamówiony prze przedsiębiorstwo "Aero". Od 1 stycznia 1929 r. został wraz z pięcioma innymi przejęty przez PLL "Lot". Z silnikiem Skoda-Lorraine-Dietrich LD-12 Eb latał do 1935 r., kiedy to zabudowano mu gwiazdowego Jupitera. Latał na liniach krajowych i zagranicznych (Wiedeń, Czerniowce) do maja 1936 r. W "Locie" do 1938 r. (loty zastępcze i taksówkowe). W 1938 odsprzedany wojsku i przebudowany do szkolenia w lotach bez widzialności.

nie ma do niego materiałów a jak się juz znajdą to po fakcie!

Można wiedzieć jakiimi materiałami dysponowałeś, a jakie znalazły sią po fakcie?

Pewnie książeczkę Mikulskiego i Glassa "Polski Transport Lotniczy 1918- 1978" miałeś pod ręką. A co oprócz tego?

W powyższej publikacji podano informację, że kadłub był pomalowany na biało z wyjątkiem okapotowania silnika. Nie wiem na ile to jest wiarygodne. Twoja wizja wydaje mi się przekonująca.

Jeszcze raz gratuluję i czekam na trimotora. Może coś jeszcze? Mnie się marzył jeszcze PWS-24.

Napisano
Można wiedzieć jakiimi materiałami dysponowałeś, a jakie znalazły sią po fakcie?

Materiały to książki Glassa, wycinki z niemieckiego Aircraft lub Aeroplan, różne polskie czasopisma, Internet i archiwum Wojtka Sankowskiego.

Po fakcie znalazłem strone http://www.audiovis.nac.gov.pl/haslo/194:42/ na której znalazłem w końcu zdjęcia układu wydechowego i wnętrza do F.VIIa LD-12Ed, tego nigdzie nie ma dobrze rozrysowanego i czytelnego.

A kolor "srebrny" wyszedł mi z analizy zdjęć i logiki tamtych lat, najczęściej impregnowano płótno "tanią" srebrzanką lotniczą.