hadzi Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam, model to przerobione skrzydło Valoma (inna rozpiętość), parę detali z Valoma, kadłub Broplana i scretch. Artykuł z budowy modelu pokaże się na stronie klubowej i w „Lotnictwie z szachownicą”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Ale cudny. Moje marzenie czekająca od dawna na realizację. Na razie w postaci Broplanu. Piękna imitacja skejki. Chciałbym to zobaczyć z bliska i większe. Mam nadzieje, że będzie można. Kiedy będzie można zobaczyć warsztat? Będzie jakaś kontynuacja tematu? U mnie cała szafa srebrnych ptaków lotu, ale ciągle brak mi odwagi i czasu żeby się za to wziąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Bardzo zacna i oryginalna maszyna. Wykonanie nie budzi zarzutów, za to budzi spory szacunek zważywszy, że to ulepek zawierający elementy Broplanu. Oby więcej takich konstrukcji pojawiało się na forum Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 kornik_69 bez jaj proszę. Broplanowe wydmuszki się dość fajnie skleja - zrobiłem z nich narazie: Lublin R.XVIb UT-2M częściowo ten Fokker i mam rozgrzebane - całkiem dobrze pasujące: Szcze-2 RWD-13S F.68 tylko kiedy ja je skleję - najbliższy końca jest RWD-13S, ale wszystko może przeskoczyć CASA. No ale teraz Halifax najważniejszy jest. MikeP - warsztat będzie jak pisałem na stronie IPMS SILESIA, zależy od tego jak się dogadam z naczelnym Lotnictwa z szachownicą - czy będę mógł puścić przed publikacją w gazecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Piękny modelik. To są właśnie moje ulubione klimaty. Gratulacje. Mam tylko jedno pytanko hadzi. Rejestracyjne litery to kalka czy malowane ? A godło LOTu z jakiego zestawu bo to raczej od szablonu w tej skali namalować sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Masz Casę ? Możesz zrobić In-box ? Powiem szczerze, że nie miałem bliższego kontaktu z modelami Vacu i znam je tylko z relacji innych. Chcę skleić kilka Broplanów, bo mają w ofercie modele, których nie mają i pewnie jeszcze długo nie będą mieć inni (m.in Casę i Lamparta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Masz Casę ? Możesz zrobić In-box ? Powiem szczerze, że nie miałem bliższego kontaktu z modelami Vacu i znam je tylko z relacji innych. Chcę skleić kilka Broplanów, bo mają w ofercie modele, których nie mają i pewnie jeszcze długo nie będą mieć inni (m.in Casę i Lamparta). In-Box zrobiłem już wiele miesięcy temu: http://www.ipmssilesia.one.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=77 Lamparta to chyba ma tylko ARDPOL, BROPLAN ma Wilka - chyba że czegoś nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Piękny modelik. To są właśnie moje ulubione klimaty. Gratulacje. Mam tylko jedno pytanko hadzi. Rejestracyjne litery to kalka czy malowane ? A godło LOTu z jakiego zestawu bo to raczej od szablonu w tej skali namalować sie nie da. Dzięki, nie taki znowu piekny, bo nie ma do niego materiałów a jak się juz znajdą to po fakcie! Rejestracja to kalka BROPLANU - z braku czasu nie robiłem szablonów, godła są z modelu Valoma - trochę za duże i w dodatku jedno pokazuje zły kierunek lotu żurawia - też z braku czasu i alternatyw je użyłem. W nastepnym Trimot bedzie trzena załatwić sobie prawidłową kalkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Tak rzeczywiście pomyliłem się. Broplan ma Wilka, a Ardpol Lamparta i Wyżła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Super a tak apropo to kiedy ta konstrukcja latał ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Super a tak apropo to kiedy ta konstrukcja latał ?? Do Polski przyleciał 27 listopada 1928 r., zamówiony prze przedsiębiorstwo "Aero". Od 1 stycznia 1929 r. został wraz z pięcioma innymi przejęty przez PLL "Lot". Z silnikiem Skoda-Lorraine-Dietrich LD-12 Eb latał do 1935 r., kiedy to zabudowano mu gwiazdowego Jupitera. Latał na liniach krajowych i zagranicznych (Wiedeń, Czerniowce) do maja 1936 r. W "Locie" do 1938 r. (loty zastępcze i taksówkowe). W 1938 odsprzedany wojsku i przebudowany do szkolenia w lotach bez widzialności. nie ma do niego materiałów a jak się juz znajdą to po fakcie! Można wiedzieć jakiimi materiałami dysponowałeś, a jakie znalazły sią po fakcie? Pewnie książeczkę Mikulskiego i Glassa "Polski Transport Lotniczy 1918- 1978" miałeś pod ręką. A co oprócz tego? W powyższej publikacji podano informację, że kadłub był pomalowany na biało z wyjątkiem okapotowania silnika. Nie wiem na ile to jest wiarygodne. Twoja wizja wydaje mi się przekonująca. Jeszcze raz gratuluję i czekam na trimotora. Może coś jeszcze? Mnie się marzył jeszcze PWS-24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Można wiedzieć jakiimi materiałami dysponowałeś, a jakie znalazły sią po fakcie? Materiały to książki Glassa, wycinki z niemieckiego Aircraft lub Aeroplan, różne polskie czasopisma, Internet i archiwum Wojtka Sankowskiego. Po fakcie znalazłem strone http://www.audiovis.nac.gov.pl/haslo/194:42/ na której znalazłem w końcu zdjęcia układu wydechowego i wnętrza do F.VIIa LD-12Ed, tego nigdzie nie ma dobrze rozrysowanego i czytelnego. A kolor "srebrny" wyszedł mi z analizy zdjęć i logiki tamtych lat, najczęściej impregnowano płótno "tanią" srebrzanką lotniczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 1 Maja 2010 Autor Share Napisano 1 Maja 2010 Zapraszam do lektury http://www.ipmssilesia.one.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=145&Itemid=42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi