tees Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 Witam Dzisiaj do mnie dotarł modelik długo przeze mnie oczekiwany czyli tytułowy Zlin Z - 50 L. Oto in-box tego modelu: Pudełko bardzo estetyczne ,do złudzenia przypominające stare Kovozavody, ze shematami malowań do których są w zestawie kalkomanie. Wypraski naprawde sprawiają dobre wrażenie.Cienkie linie podziałowe,lekko odtworzone nitowanie , rozdetalowanie wystarczające do zrobienia fajnego modeliku, czyste bez nadlewek. Osłona kabiny wtryskowa natomiast kołpak jest żywiczny. Do zestawu dołączona jest nieduża blaszka i klisza z zegarami. Na blaszce są tablice przyżądów (dwie wersje) .pasy i inne drobne detale. Kalkomania jest imponująca. Są dwa bloczki z których na jednym są napisy rejestracyjne ,napisy eksploatacyjne i inne drobne oznaczenia. Drugi większy arkusz zawiera zdobienia samolotu w tym wydrukowane srebrną farbą. Niedosyt jedynie sprawia brak jakiego kolwiek Polskiego malowania. Ogólnie rzecz ujmując modelik jest chyba wart tych osiemdziesięciu złociszy chociażby ż powodu braku alternatywy w tej skali gdyż w 1/72 robi go Legato bodajże. Ciekawa odskocznia od szachownic w moim przypadku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anioł Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Tylko nie wiem czy zauważyłeś że kalkomania z dużego arkusza zawiera 90% emblematów do wersji M . A poza tym brak jakiejkolwiek instrukcji ich kładzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 15 Maja 2010 Autor Share Napisano 15 Maja 2010 Przecież nie trudno się domyśleć które elementy z tego arkusza wykorzystać do wersji L. Są w końcu schematy malowań na pudełku a ułatwieniem jest to iż wszystkie cztery malowania są prawie identyczne poza oznaczeniami indywidualnymi. A poza tym to raczej modelik nie dla początkujących modelarzy a przynajmniej dla trochę zaawansowanych w tym fachu więc na pewno taki delikwent da sobie rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Dzięki za inboxa Bardzo przydatny. Może tylko warto poprawić: shematami na schematami, przyżądów na przyrządów, jakiego kolwiek na jakiegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anioł Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Przecież nie trudno się domyśleć które elementy z tego arkusza wykorzystać do wersji L. Są w końcu schematy malowań na pudełku a ułatwieniem jest to iż wszystkie cztery malowania są prawie identyczne poza oznaczeniami indywidualnymi. A poza tym to raczej modelik nie dla początkujących modelarzy a przynajmniej dla trochę zaawansowanych w tym fachu więc na pewno taki delikwent da sobie rade. Widzę że ten model leży Ci bardzo na sercu. Mam wobec tego gorącą prośbę , poszukuję zdjęć zlinka SP-AUB ale w malowaniu sponsora czyli PLUS GSM . Jest on granatowy z licznymi emblematami sponsora na kadłubie i skrzydłach. Mam kilka zdjęć tego egzemplarza które zrobiłem w 1999 roku u nas w Częstochowie na lotnisku przy okazji zawodów w akrobacji. Wszystkie ujęcia mam od przodu ale nie mam z boku , jestem pewien rozmieszczenia emblematów na kadłubie i skrzydłach w 90% potrzebuje potwierdzenia. Przekopałem już chyba cały internet i oprócz żelaznych nie ma prawie nic . W tych zawodach latał na nim bodaj Andrzejewski i pożyczał go naszemu klubowemu koledze .Bardzo będę wdzięczny za jakieś zdjęcia tego egzemplarza Tobie, lub może ktoś inny jest w posiadaniu tych zdjęć . Bardzo dziękuję Zbyszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 15 Maja 2010 Autor Share Napisano 15 Maja 2010 Zbyszku. To fakt . Bardzo lubię ten samolocik. Niestety ,nie mam fotek egzemplarza o który tobie chodzi ale też mi się bardzo podoba. Mam taką sugestie. Morze by tak pięknie się uśmiechnąć do kolegów modelarzy z IPMS Swidnica . Może by opracowali kalki na jakiś egzemplarz w polskim malowaniu. Może żelazny, może lotto. Robią naprawdę świetne kalkomanie. Mam trochę ich wyrobów i naprawdę to jest to . Oczywiście jeśli chodzi o polskie malowania. Ja mimo wszystko swego zlinka jeszcze trochę przytrzymam w poczekalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi