Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki sam model w szafie,ale blaszki kupiłem od WEM.Teraz muszę dokupić chyba jeszcze ten helikopter,bo w zestawie Academy jest tragiczny!Zastanawiałem sie tylko,czy wybrać jakiś przezroczysty z Trumpetera,czy własnie ten z Veterana,ale widzę,że ten Twój jest bogatszy w detale i ma nawet blaszki,więc chyba zainwestuję jednak w tego Veterana

Napisano
Ale niezły zestaw - fiu fiu fiu - jakaś relacja czy na odstawkę na półkę ?

Zdecydowanie do roboty, na razie kataloguję moje zbiory w formie bloga. Prace na Oliverem ruszą niebawem.

Napisano

Do u-boota dopiero doszły ostatnie dodatki, więc będę mógł się zabrać za składanie.

• 3 weeks later...
Napisano

No właśnie czytałem gdzieś że wyszły kalki z polskimi znakami, niestety nasi nie używają seahawków :(, więc chyba zostanie hamerykański.

Napisano
niestety nasi nie używają seahawków :(, więc chyba zostanie hamerykański.

Na to też jest rozwiązanie. WEM robi pasujące Kamany.

cbbddd17f705c050.jpg

• 10 months later...
Napisano
WEM robi pasujące Kamany.

Średnio wyglądają... nie robi nikt lepszych ?

Czy po wymianie śmigłowca, prosto z pudła można zbudować coś, na czym będzie można zawiesić polską banderę, czy też potrzebne będą jeszcze jakieś przeróbki ?

Napisano
Średnio wyglądają...

A co w nich średniego ? Brak oszklenia ? W tej skali ujdzie.

Czy po wymianie śmigłowca, prosto z pudła można zbudować coś, na czym będzie można zawiesić polską banderę, czy też potrzebne będą jeszcze jakieś przeróbki ?

Kalki no chyba, że sam wymalujesz numery a tak na serio to nie przerabiałem jeszcze tematu pomimo, że model w szafie od dawna. Co dziwne, wszyscy czekali na ten model ale z warsztatem nikt sie nie spieszy. Za parę dni jedna z fregat będzie w Szczecinie i na pewno pojawi się coś w dziale 1:1 a wtedy będzie można popatrzeć dokładniej co i jak.

Napisano
A co w nich średniego ? Brak oszklenia ? W tej skali ujdzie.

Też, również brak szczegółów, a podwozie to masakra.

Porównuję ze śmigłowcami z udaloya i sovremennego, to inna klasa.

Czy te kalki, do których dałeś link powyżej są kompletne do polskiej wersji ?

Bo numery i banderę to widzę, ale czy np. napisy ostrzegawcze na takim czerwonym kółku okalającym działko są w dobrym języku ?

Nie wiem jak jest faktycznie bo jakoś nie trafiłem na odpowiednie zdjęcie, ale jeśli są po polsku, to czy na kalkach też ?

Napisano
Czy te kalki, do których dałeś link powyżej są kompletne do polskiej wersji ?

tylko czy one są w ogóle gdzieś do kupienia? na stronie Hawka od ponad roku widnieją jako zapowiedź

Napisano (edytowane)
czy np. napisy ostrzegawcze na takim czerwonym kółku okalającym działko są w dobrym języku ?

Nie wiem jak jest faktycznie bo jakoś nie trafiłem na odpowiednie zdjęcie, ale jeśli są po polsku, to czy na kalkach też ?

Z tego co pamiętam to na naszych okrętach są tylko czerwone linie a tego na kalkach nie widać. Zresztą jak pisze Jędrek od roku w zapowiedzi wiec może się nawet nie doczekamy. Chyba nie mogą się zdecydować, którą wersje wydać a oznakowanie lądowiska i tak do d... bo wszystkie kalki są do długiej wersji

perry.jpg

perry1.jpg

perry2.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano
Chyba nie mogą się zdecydować,

Na środkowym zdjęciu są orzełki bez czerwonego tła, a chyba na zdjęciach tło było. Wysłałem im maila, zobaczymy co odpowiedzą.

EDIT

ciekawe, że ostatnie zdjęcie wyświetla się w firefoxie, ale nie w IE

Napisano
EDIT

ciekawe, że ostatnie zdjęcie wyświetla się w firefoxie, ale nie w IE

Pewnie musisz odświeżyć stronę bo na początku był błąd w linku i pewnie Ci tak zapamiętał

PS. Daje raz jeszcze.

perry2.jpg

• 1 month later...
Napisano

Otrzymałem dzisiaj maila:

Now available, D3523 1/350 Oliver Hazard Perry Class Decals. $27.00 CDN plus postage.

http://www.hawk-graphics.com/images/decal_images/3523_perry_long_hull.jpg

When ordering, please send me an email with your address so that I can calculate postage.

No nie wiem....27C$...w/g dzisiejszego kursu dolar kanadyjski to prawie 3zł

Nikt inny nie robi polskich oznaczeń? może być nawet w 1/400, jakiś Mirage czy co...

Napisano

gdybyś się mimo wszystko decydował na zakup to daj znać, z chęcią się podłączę, przynajmniej kosztami przesyłki byśmy się wtedy podzielili

• 2 weeks later...
Napisano

Do mnie dotarła wersja Specjal Edition FFG-57 USS Reuben James jaka różni się od w/w zestawem blaszki trawionej zawierającej relingi , radary i taką sobie drobnicę oraz metalową lufę działa. Zestaw blaszki kolegi jest bardziej wypasiony. Pierwsze wrażenie wyprasek i blaszki robi pozytywne wrażenie i wydaje się iż nic więcej (oprócz śmigłowca) nie będzie potrzebne.. ale. I to "ale" jest już coraz większe w miarę jak zagłębiam się w plany OHP wydane kiedyś w Modelarzu , ostatnim numerze Okrętów (3) , zdjęciach OHP pod naszą banderą. Przymierzam się do ORP Pułaski i cóż kadłub wydany przez Academy to wersja późniejsza tzw. długa. Mamy w zestawie dodatkowo pokład hangarowy do wersji krótkiej , ale kadłub trzeba będzie ciąć na pawęzi , a z końcówki do wersji długiej wykorzystać tylko pawęź dopasowując ją pod mniejszym kątem pochylenia. Można by było skrócić pokład hangarowy za długi o 1 mm , ale trzeba by było dorobić samemu lub precyzyjnie przenieść 3 elementy z pawęzi. Brak choćby zaznaczenia pokryw dodatkowych pędników i inny , pewnie nowszy kształt obudowy sonaru . Wzmocnienia nadburcia dziobowego - symbolicznie odwzorowane - tu element z blaszki był by mile widziany. Polery z pokładu nadają się tylko pod nóż , do 700 -setki mogły by być ale w tej skali stożki - pod nóżżżż. Małe obawy budzi też konfiguracja masztów ale różnice wydają się łatwe do ogarnięcia. Czy warto zamawiać kalkomanie jakie znalazł Okonek - moim skromnym zdaniem nie warto. Z zestawu wykorzystamy tylko bandery . Czerwone pasy stref ochronnych są w zestawach , oznaczenia na pokładzie hangarowym można wymalować samemu maskując pokład taśmą. A numery boczne albo wykorzystać oferowane w zestawie po ścięciu czarnych cieni - albo "Adam Słodowy".