kartoniak Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 (edytowane) Postanowiłem zaprezentować figurkę w skali 200mm przedstawiającą Polskiego Majora z 1939 roku. Figurka ma kilka niedociągnięć np. niezaszpachlowane malutkie dziurki lecz sklejało się ją z przyjemnością. Skomentujcie sami Edytowane 22 Maja 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Pomysł Świetny, wykonanie niezłe, choć nad cieniowaniem i oczami należałoby jeszcze popracować. Bardzo fajne to zdjęcie z szablą. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Witam. Ogólnie figurka wygląda na nieukończoną jeśli chodzi o malowania, brak cieniowania, oczy należy zacząć od nowa, brwi za duże i parę innych niedociągnięć jeśli chodzi o malowanie. Rażą dziurki, czemu je przed malowaniem nie zaszpachlowałeś . Co do samej rzeźby i jakości odlewu producent się nie popisał. A właściwie kto jest producentem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Warto opiłować koalicyjkę i resztę pasków, mają nadlewki i wyłażą na bluzę. Popraw granicę orzełka, odcinając wylewki. Zaszpachluj widoczne dziurki po powietrzu. W kilku miejscach trochę wyjechałeś farbą poza to co miało być malowane. Smycz od Visa powinna być w kolorze skóry. Klamra rogatywki ebonitowa nie metalowa. Guziki i klamerki przemaluj gunmetalem i przetrzyj miejscami na połysk, wcześniej zapuszczając czarny wash. Popracuj nad oczami i cieniowaniem munduru i twarzy. Popiersie wydaje siebyć zaczęte. Pobaw się odcieniami. Przy tej skali nie powinno być problemu. Mieszaj farby juz na figurce uzyskując łagodne przejścia między barwami. Popiersie jest fajne ale sam odlew jest kiepskiej jakości i ciężko z niego coś wycisnąć. Wyraz twarzy odlewu (bez malowania) jest wręcz nijaki. Warto samemu dodać fałdy materiału, dodając je np miliputem lub GS, lub zgłbiając pilniczkiem. To popiersie to spore wyzwanie bo sama jego jakość pozostawia wiele do życzenia. Fotka z szablą - fajny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartoniak Napisano 22 Maja 2010 Autor Share Napisano 22 Maja 2010 Producenta nie znam gdyż figurkę kupiłem na Allegro za 20 zł. Smycz do VIS-a będzie pomalowana tylko muszę zakupić odpowiedni kolor, dziurki postaram się zaszpachlować, a cieniowanie mi nie wchodzi gdyż przygodę z modelarstwem plastikowym (figurki), Dexter z tą klamrą się nie zgodzę gdyż w oddziale mamy kilka rogatywek z tamtej epoki i są one metalowe. Następną figurkę myślę, że już zrobię dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartoniak Napisano 22 Maja 2010 Autor Share Napisano 22 Maja 2010 Co sądzicie abym dorobił mojemu Majorowi odznaczenie VIRTUTI MILITARI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Kartoniak, masz rację. Przytrafiały się rogatywki z metalowymi klamerkami, ale sporadycznie. W przewadze używano bakelitu. Przynajmniej w rogatywkach wz 37 W mojej też miałem metalową (replika) ale wymieniłem na ebonitową. Spoko, zostaw metalową. VM? Hm... Możesz w sumie dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartoniak Napisano 22 Maja 2010 Autor Share Napisano 22 Maja 2010 Dexter a co proponujesz całe odznaczenie czy tylko baretkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Jeśli już to chyba powinien być Krzyż jak u Hubala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Oczywiście cały krzyż. Szacunek dla VM był zbyt wielki by nosić baretki. Gdy w mundurze galowym przypinano baretki to VM jako pełne odznaczenie widniało. Mało tego, przypinano VM także na mundurach polowych. Halsztuk zrobiłeś na biało, więc można domniemać że to takie "portretowe" popiersie. Daj więc jak najbardziej całe odznaczenie VM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Swoją drogą biały halsztuk wyjściowy i rogatywka polowa, a nie garnizonowa...ciekawe połączenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Kornik, bywało i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartoniak Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 A jeszcze takie pytanko na jakiej wysokości ma być VM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Powinien być mniej więcej przypięty tak by tarcza odznaczenia leżała na patce lewej kieszeni na piersi. Tu przykład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Bywało, aczkolwiek przed wojną nieczęsto, bo dbano o regulamin niemiłosiernie. Chociażby w pułku "Dzieci Warszawy" za Gen. Sosabowskiego, dyscyplina była bezapelacyjnie przestrzegana. Sosabowski był znany ze swojego przywiązania do tych spraw. Większa swoboda (chociaż nie we wszystkich oddziałach) obowiązywała za czasów Żołnierzy Wyklętych (1944-1956). Oddziały, które miały szczęście być umundurowane na modłe przedwojenną (a trzeba powiedzieć, że było ich więcej niż w czasie wojny) takie jak Bataliony Radomszczański i Wieluński KWP,Brygady Wileńskie AK czy też oddziały AK/DSZ/WiN "Zapory" często starały się wprowadzać również i przedwojenne regulaminy umundurowania.Przeszywanie guzików z orzełkami w koronach na mundury zdobyte na oddziałach KBW czy LWP było swego rodzaju "rytuałem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartoniak Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Zrobiłem VM, ale fotki nie oddają tego co jest naprawdę w rzeczywistości wygląda dużo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartoniak Napisano 23 Maja 2010 Autor Share Napisano 23 Maja 2010 Co sądzicie o VM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Nie za bardzo mi się to widzi Tasiemka za szeroka, czarne paski nierówne, a krzyż ma zbyt grube ramiona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Twarz zbyt mocno że się tak wyraże "czerwonawa". Gdyby było cieniowanie to by o wiele lepiej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi