Lucas HS Posted June 3, 2010 Share Posted June 3, 2010 Witam koledzy! mam taki chytry plan uwalić mojemu Gripenowi statecznik pionowy. Jedyną dokumentacją jaką w tym zakresie posiadam jest taka grafika. Planują uciąć statecznik na wysokości łączenia elementów 75 i 70. Powstaje pytanie. Jak mógł byś połączony statecznik z włókna węglowego do metalowej konstrukcji? Wymyśliłem, że z samolotu mogą wychodzić dwa pręty. To jedyne na co wpadłem. Mogę też uciąć to niżej, dorobić elementy widoczne na ilustracji i pionowe zielone kawałki metalowej konstrukcji przechodzące przez środek, miedzy elementami. I to chyba będzie lepsze rozwiązanie. Czemu? Dodatkowe detale Macie może jakieś zdjęcia tego elementu? Może jakieś sugestie? Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert_Thorz Posted June 3, 2010 Share Posted June 3, 2010 Poszperam dzisiaj wieczorem w swoich zbiorach. Może jakies foty z taśmy produkcyjnej znajde do Gryfa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted June 3, 2010 Author Share Posted June 3, 2010 Świetnie. Super by było gdybyś wrzucił cokolwiek z produkcji co znajdziesz - własnie taki będzie mój Gripen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giberes Posted June 3, 2010 Share Posted June 3, 2010 Na stronie z której masz ten przekrój jest kilka fotek z produkcji,między nimi jest fragment krawędzi natarcia statecznika u podstawy,choć nie odpowiada na twoje pytanie do końca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted June 3, 2010 Author Share Posted June 3, 2010 Poproszę o linka, bo nie wiem skąd jest mój przekrój, w googlach znalazłem i doszukać się nie mogę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 Dobra Panowie, uciąłem zgodnie z zaznaczoną linią: W powstałą dziurę w kadłubie wkleiłem już kawałki plastiku i wyszlifowałem na gładko, w międzyczasie przewinęło się szlifowanie. Teraz przyjdzie czas na dorabianie duperelków w tym miejscu. I bardzo potrzebuję zdjęć... Na diorce może położę obok statecznik pionowy, ale tutaj z kolei potrzebowałbym kogoś kto zniszczył ten model i kadłuba nie potrzebuje, to bym sobie odciął z niego statecznik. Wiadomo, przy cięciu uważałem na to co mi potrzebne, o reszcie nie myśląc - to był błąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giberes Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 Trochę późno,ale może coś się przyda,strona Saab-a szwedzka,np tu początek http://www.saabgroup.com/Air/Gripen/Gripen/Gripen/Technical-specifications/ a o tych fotach pisałem http://www.saabgroup.com/en/Air/Gripen/Gripen-Image-Bank/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas HS Posted June 5, 2010 Author Share Posted June 5, 2010 Tutaj byłem, ale zdjęć tego czego poszukuję - tam nie ma :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts